Projekt “Zaželi” čeka novi ciklus financiranja, ali koliko je on zapravo sam sebi svrha?

Prije 3 godine, pokrenut je projekt „Zaželi“ – program za zapošljavanje koji je pomogao tisućama nezaposlenih žena. Milijardom kuna iz Europskog socijalnog fonda, brojne žene su dobile posao, a starije osobe dobile su neophodnu skrb. Glavni cilj projekta bio je omogućiti pristup tržištu rada onim ženama koje pripadaju ranjivim skupinama te koje žive u ruralnim područjima i na otocima.

Projekt koji je nezaposlenima dao posao, a usamljenima društvo

Pomoć su mogle potražiti sve žene prijavljene u evidenciju nezaposlenih. Ideja projekta bila je da žene dobiju posao, a starije osobe pomoć, društvo i toplu riječ. Primjerice, starija osoba oboljela od raka koja živi sama, dobila je prijateljicu koja bi ju odvezla na kemoterapiju, s njom popila kavu, pomogla joj u kućanskim poslovima i slično. Međutim, ovaj projekt je imao rok trajanja pa su brojne žene na kraju ostale bez posla, a potrebiti bez pomoći. U okviru programa do sada je zaposleno 14 tisuća žena koje su pružale podršku za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih.


Pročitajte više: Kako što bolje pripremiti poslovni plan i dobiti potporu za samozapošljavanje?


Projekt je trenutno dio pregovora između RH i Europske komisije

„Trenutno je u tijeku intenzivan proces programiranja za novo financijsko razdoblje 2021.-2027., odnosno izrada novog Operativnog programa koji će se financirati kroz Europski socijalni fond plus (ESF+), a u okviru istog zapošljavanje i socijalno uključivanje i dalje ostaju jedni od ključnih prioriteta.

Među prijedlozima projekata/operacija za financiranje u okviru novog ESF+ programa nalazi se i prijedlog financiranja „Zaželi programa“, koji je trenutno dio sadržaja pregovora između RH i Europske komisije“, rekli su u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i dodali da nastavak ovog projekta ovisi o strateškim ciljevima javnih politika, Strategije RH do 2030. godine, potreba koje postoje na terenu te rezultata i evaluacije do sada završenih projekata.

“Smisao EU projekta trebala bi biti održivost”

„Proces uključuje različite nacionalne dionike i predstavnike Europske komisije te će trajati do usvajanja novog ESF+ programa, kada će biti poznate konkretne mogućnosti financiranja ovakvog i sličnih programa zapošljavanja i/ili socijalnog uključivanja. Ovisno o pregovorima, očekujemo skori završetak pregovora u 2022. nakon čega slijede objave prvih natječaja, od čega planiramo Zaželi program objaviti kao jedan od prvih poziva u novom razdoblju“ – govore u Ministarstvu i dodaju kako su svjesni važnosti ovakvih projekata.

Međutim, čini se kako je projekt “Zaželi” sam sebi svrha i da provedba nije u potpunosti u skladu s ciljevima EU.

“Mislim da postoji interes na tržištu za pomoć starijim osobama i da bi to bila velika pomoć zaposlenim ženama. Jer ne žele svi stari ljudi u dom. Isto tako, zar ne bi smisao EU projekata trebala biti održivost odnosno da ti projekti zažive samostalno odnosno da se te žene zaposle negdje ili pokrenu svoj biznis. A u sljedećem ciklusu da su u projekt uključene nove žene” – rekla je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

Žene koje su izašle iz programa “Zaželi” mogu iskoristiti mjeru samozapošljavanja

Iz Ministarstva ističu kako se svim osobama koje imaju razrađenu poduzetničku ideju može pružiti pomoć u regionalnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pa tako i ženama koje su izašle iz programa „Zaželi“. Međutim, pomoć dolazi u obliku savjetovanja, a ne financijske pomoći. Za mjeru potpore potrebno se javiti nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će zaključiti ima li potencijalni korisnik uvjete za navedenu mjeru.


Pročitajte više: HZZ poboljšao uvjete za samozapošljavanje, iznosi nikad veći!


„Žene koje su izašle iz projekata u okviru Poziva „Zaželi“, a prijave se nakon toga u evidenciju nezaposlenih osoba HZZ-a pripadaju kategoriji prihvatljivih ciljanih skupina za mjeru samozapošljavanja. Ženama koje su izašle iz projekata u okviru Poziva „Zaželi“, kao i svim drugim nezaposlenim osobama ili tražiteljima zaposlenja, preporučujemo da se za savjetodavnu pomoć i informacije o mogućnosti uključivanja u mjere aktivne politike zapošljavanja te pomoć za povratak na tržište rada obrate nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja će ih informirati o tome ispunjavaju li uvjete za neku od mjera te ih informirati o mogućnostima za uspješno uključivanje na tržište rada i razvoj karijere“ – zaključili su u Ministarstvu.

Dugoročna održivost je gorući problem EU fondova u Hrvatskoj

Provedba programa “Zaželi” ukazuje na jedan gorući problem EU fondova u Hrvatskoj, a to je dugoročna održivost postignutih rezultata – rekla je naša članica Natalia Zielinska, diplomirana stručnjakinja za EU projekte.

“Natječaj se provodi u okviru Specifičnog cilja 9. i 1. Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i  socijalne integracije ranjivih skupina te borba protiv svih oblika diskriminacije. Projekt bi trebao uključivati  sva tri temeljna prioriteta Europskog socijalnog fonda – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje” – pojasnila je Natalia.

Treba se raditi na edukaciji žena!

Provedba aktivnosti u sklopu ovog projekta doprinosi kvaliteti socijalnih usluga za starije i nemoćne, ali je upitna integracija na tržište rada žena koje pružaju tu pomoć. To su najčešće nezaposlene žene prijavljene u evidenciju nezaposlenih i sa završenom srednjom školom. Njima često nedostaju ključne kompetencije za tržište rada.

“Ne postoji paralelan program, niti plan kako takvim ženama omogućiti samozapošljavanje. Potencijalno se može dogoditi da se žene koje su bile uključene u projekt još više udalje od potreba tržišta rada pa im se na kraju još teže zaposliti” – smatra Natalia Zielinska i dodaje da bi se u budućem razdoblju programi trebali usmjeriti na edukaciju koja će ženama dati ključne kompetencije koje poslodavci zahtijevaju. Na taj bi se način ženama omogućila bolja uključenost u društvo i opću dobrobit.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -