Svjetski dan ptica selica ovoga vikenda proslavite u ZOO-u!

Ptice selice su vrsta koju čovjek posebno ugrožava i zbog toga će Zoološki vrt grada Zagreba uz posebno bogati program Svjetski dan ptica selica obilježiti u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja. 

Zabava za djecu i roditelje

Građani će ovoga vikenda moći upoznati ptice selice, ali i druge pernate letače. Jedan od najdojmljivijih je dalmatinski pelikan, najveća vrsta pelikana poznata i pod imenom kudravi nesit. Upravo je Zagreb jedina hrvatska adresa tih čudesnih ptica, a riječ je o vrsti životinja koja je u Hrvatskoj izumrla ponajviše zbog gubitka staništa.

ptice selice

Danas se dalmatinski pelikan gnijezdi u jugoistočnoj Europi i Aziji, a ova vrsta ima oznaku NT, što znači da je na svjetskoj razini gotovo ugrožena. Upravo su zato dalmatinski pelikani iz Zagreba uključeni u program uzgoja ugroženih vrsta Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Kako bi građani što bolje upoznali ugrožene ptice, na Facebook stranici Zoološkog vrta u tijeku je izbor za najdojmljiviju pticu Maksimira. Koliko su zaista impresivne izbliza, posjetitelji će moći vidjeti u subotu i nedjelju između 11 i 18 sati, a u tom su vremenu osmišljeni i prateći edukativni sadržaji.

ptice selice

Svijet ptica naziv je kutka gdje će se moći proučiti dermatološki preparati ptica, perje, jaja i gnijezda, dok je SOS Stork kutak nazvan prema istoimenom projektu označavanja bijelih roda satelitskim odašiljačima kako bi ih se pratilo na selidbenom putu.

Jedna od velikih ugroza ptica u gradovima su staklene površine. Zato će sudionici radionice Siguran let učiti na koji način označiti stakla kako bi se spriječilo stradavanje ptica u kolizijama. U kreativnoj radionici najmlađi će posjetitelji moći izrađivati ptice i kljunove od jednokratne plastike.

ptice selice

Posjetitelje očekuje i razgibavanje kroz igru Put na jug, koja također ima i edukativnu svrhu. Ona će upoznati djecu s problemima s kojima se ptice selice susreću na svojim međukontinentalnim letovima. Neke od opasnosti koje ugrožavaju selice su uništavanje staništa, gomilanje plastičnog otpada i krivolov.

Iskoristite brojne prilike za učenje uz zabavu i ovoga vikenda upoznajte svijet ptica!

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -