Pula domaćin 10. foruma poduzetnica BPW Danube net 4. i 5. studenog

BPW Danube net – 10 Forum  održat će se u Puli 4. i 5.studenog u Hotelu Park Plaza Histria.

Women in STEM, Innovations and Leadership

Na području EUSDR (European Union Strategy for Danube Region) najznačajnija zajednica koja objedinjava poduzetnice je mreža BPW Danube net u koji ulaze udruge poduzetnica Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske Srbije, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije. Prethodnih devet Foruma održavalo se diljem Podunavske regije, uvijek uz visoka pokroviteljstva Europarlamentaraca, državnih dužnosnika  i Veleposlanstava. Dvaput se održao u Puli, 2007. i 2010. godine, i to uz  pokroviteljstvo tadašnjih Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i  Ive Josipovića.

10. Forum poduzetnica BPW Danube net održati će se  4. i 5. studenog 2016. u Puli, Hotel Park Plaza Histria pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Svoje su pokroviteljstvo potvrdili : Savez liberala za Europu (ALDE), Podunavska strategija EUSDR , BPW International, BPW Europe, Istarska županija, Sveučilište Juraj Dobrila-Fakultet ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković te Politehnika Pula.

Također su pokroviteljstvo potvrdili gradovi Pula, Rovinj, te općine Kanfanar, Ližnjan i Medulin. Od poslovnih subjekata sponzori su HBOE, Zagrebačka Banka, Hotel Park Plaza Histria.

Osnovni fokus ovogodišnjeg Foruma je „Women in STEM, Innovations and Leadership“ [prirodne znanosti: Science, Technology, Engineering, Mathematics], a očekuje se značajan odaziv poduzetnica i gostiju. Prema podacima EUROSTAT najviše su plaćena zanimanja vezana uz STEM i inovativne koncepte, te menadžerske pozicije. Stoga je potrebno poticati da se obrazovanje i poduzetništvo usmjeruje u navedenim pravcima, čime će žene doći u pozicije koje su financijski više valorizirane.

Djelovanje Foruma podijeljeno je na tri plenarne sesije i  devet paralelnih okruglih stolova koji će se održavati u dvoranama hotela Histria. GKČ u prostorima u okviru Histrije organizira izložbu o turističkoj valorizaciji pulskog povijesnog nasljeđa. Poduzetnice će u foajeu hotela organizirati Lobbying for shopping, a sponzori upoznati sa svojim proizvodima i uslugama.

Ostala događanja

Ostale aktivnosti vezanim uz 10. Forum BPW Danube net u Puli su sljedeće:

Nastanak BPW  i međunarodni status

BPW Prvi hrvatski klub Pula, udruga poslovnih žena i poduzetnica djeluje u Hrvatskoj od 3. ožujka 2001.godine. Članica je svjetske udruge poslovnih žena i poduzetnica BPW International koja je osnovana daleke 1930. godine pri Ligi Naroda u Genevi . Danas BPW International  ima konzultativan status Prve kategorije u tijelima Ujedinjenih nacija i predstavnice u Genevi, New Yorku i Beču, UNESCO, UNICEF, UNIDO, UNCTAD, FAO, WHO, CSW.  BPW Europe, kao dio BPW International, ima svoje akreditirane predstavnice u Vijeću Europe ( Council of Europe) i  European Women’s Lobby (EWL) i UNECE ( United Nations Economic Comission of Europe.

Predsjednica BPW Prvi hrvatski klub Pula bila je hrvatska predstavnica u timu specijalista za žensko poduzetništvo u UNECE WP8 od 2001. do 2004.godine  Dr. sc Alida Perkov predsjednica je saveza Udruga poduzetnica Podunavlja BPW Danube net, a također je imenovana i u Project standing committee BPW International (Europska predstavnica u Stalnoj komisiji za projekte ženskog poduzetništva). Što se EU tiče, Europska komisija donijela je 2010. godine strategiju za razvoj Podunavlja EUSDR (European Union Strategy of  Danube region) te je Predsjednica BPW Danube net članica Steering committee EUSDR  koji se odnosi na žensko poduzetništvo.

Djelovanje Udruge BPW Prvi hrvatski klub Pula

Osnovni zadatak udruge je poslovno informiranje, poslovno educiranje i poslovno lobiranje poslovnih žena, obrtnica i poduzetnica.  Udruga ima preko 200 članica, partnera i prijatelja, nestranačka je, nevladina i neprofitna (aisbl).

Tijekom proteklih šesnaest godina ostvarivali smo niz aktivnosti  u cilju poticanja i promicanja ženskog poduzetništva. Kao neprofitna udruga, sastavljena je većim dijelom od obrtnica i OPG, te mikro i malih poduzeća, kao i samozaposlenih žena.

Potpisnice Sporazuma o suradnji sa BPW Pula

BPW Galway (Irska) –predsjednica Carmen Taheny

BPW Turske federacije – Predsjednica Ipek Ispbiteren

EIM   mariborski regijski svet  ženskih podjetnica – Predsjednica Mirjana Ivanuša

Zavod META, Slovenija  – Tamara Turk i Tina Fortič

Gender task Force -Mary Ann Rukavina Cipetić , Zagreb

Women in Adria  – Ivana Matić.

Tijekom 10. Foruma na Gala večeri planira se svečano potpisivanje sporazuma o partnerstvu – twinning sa BPW –FIDAPA Bagheria- Predsjednica Graziella Lanza  i FIDAPA Bari ( Predsjednica Loredana Lasciarrea).

U Pulu dolazi tridesetak poduzetnica iz Italije, te pedesetak iz ostalih europskih zemalja koje će sa isto toliko hrvatskih sudionica tijekom networkinga razmatrati konkretne poslovne mogućnosti.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Velika mi je želja da se BPW klubovi otvore u drugim hrvatskim Županijama i da se na taj način umrežimo. Nedavno je otvoren BPW Rijeka, čije će članice također sudjelovati na 10. Forumu. Članice BPW umrežene su sa Women in Adria što me jako veseli!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -