Selma Smajić u 20 godina izgradila cvjetno carstvo koje uljepšava Istru i okolicu

Profesionalno bavljenje uzgojem i plasiranjem biljaka, puno je više od običnog posla. Njegovanjem biljaka od nicanja do cvijeta, može se baviti samo osoba koja duboko u sebi ima usađenu ljubav prema zemlji, prirodi, cvijeću, prema – životu.

Upravo takav nepresušni izvor divljenja i ljubavi nalazi se u Selmi Smajić, direktorici vrtnih centara Ures, tvrtke koja se bavi uzgojem i prodajom svih vrsta biljaka te hortikulturnim uređenjem vrtova i ozelenjavanjem interijera.

Od sezonskog cvijeća do vlastitih plantaža

Iako je diplomirala na grafičkom fakultetu, Selma Smajić završila je u sasvim drugim vodama. To i ne treba toliko čuditi s obzirom da je oduvijek osjećala veliku povezanost sa zemljom i prirodom. Da je bavljenje grafičkim dizajnom zamijenila uzgojem cvijeća, “krivo” je poznanstvo s jednim uzgajivačem bilja iz Nizozemske 1993. godine i od tada biljke postaju Selmina profesionalna okupacija. Prvo je otvoren vrtni centar u Poreču i suradnja s Nizozemskom burzom cvijeća.

“Sve je počelo uzgojem sezonskog cvijeća, što je trebala biti tek moja usputna djelatnost, spoj ljubavi, hobija i posla, ali se naposljetku pretvorila u profesionalno zanimanje. Cijela priča odvijala se laganim, zapravo normalnim, zdravim slijedom”, prisjeća se Selma Smajić samih početaka u svojoj tvrtki.

Uz maloprodaju i veleprodaju biljaka vrtni centri Ures, u Umagu i Poreču, imaju još jedno vrlo značajno područje djelovanja, a to je hortikultura, uređenje krajobraza. Ta se usluga sastoji od snimanja prostora, izrade projekata, same realizacija – sadnje bilja, sijanja trave, postavljanja sustava navodnjavanja, a kasnije i održavanja vrtova. S obzirom da tvrtka djeluje na području Istre, koja je izrazito turistička regija, mnogi poslovi rade se za strance, koji sve češće kupuje zemljišta i nekretnine u tom dijelu Hrvatske.

“U Europi je kultura uređenja vrtova i okućnica na vrlo visokoj razini, pa kad se stranci odluče na kupnju nekretnine u Hrvatskoj, nakon same izgradnje ili adaptacije, uređenje okućnica dolazi kao normalni slijed.”

Kad dođeš do zida, zaleti se i preskoči ga

Uz hortikulturu, veleprodaju i maloprodaju bilja, tvrtka se bavi i uzgojem bobičastog voća na plantaži površine oko dva hektara u blizini Umaga. Riječ je o jednom od većih nasada malina i ostalog bobičastog voća u Hrvatskoj.

Drugi vrtni centar otvoren je 2001. godine u Umagu, gdje je iste godine premješteno i sjedište tvrtke. S dva vrtna centra pokriveno je područje cijele Istre, ali i šire, s obzirom da tvrtka Ures mnoge poslove uspješno realizira i u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji, na otocima…

Selma Smajić

“Naučila sam da je potrebno, nakon formiranja usklađenog, ambicioznog radnog tima, neprestano širiti mrežu poslovnih klijenata. Surađujemo sa svim hotelijerskim tvrtkama u Istri, ali i šire. Također i s nekim velikim prodajnim centrima, s cvjećarima, te naravno putem maloprodaje kroz svoje vrtne centre.”

Više od dva desetljeća postojanja na tržištu sa sobom povlači i brojne izazove. Prva prepreka pred kojom se našla Selma Smajić, nakon prvih nekoliko godina postojanja tvrtke, bila je spoznaja da se od samog uzgoja bilja ne može živjeti.

“To je zapravo bilo zbunjujuće jer smo krenuli u taj posao vjerujući kako je moguće živjeti od same proizvodnje bilja. Upravo je proizvodnja biljaka bila ono što me privuklo, ali od jednom postajete svjesni kako je za opstanak i napredak poduzeća potrebno puno više od toga, a svaki novi angažman oko tvrtke podrazumijevao je i nova znanja i vještine. Odlučila sam tvrtku proširiti i na područje trgovine, što je bio prijelomni trenutak za značajni rast i razvoj”, pojašnjava S. Smajić.

Specijalizacijom protiv krize i veliki trgovačkih lanaca

Širenje na trgovinu značilo je i proširenje asortimana proizvoda, tako da su vrtni centri Ures nakon određenog vremena prodajom obuhvatili sve što je vezano za ukrasno bilje, od tegli, preko supstrata i hranjiva, do lukovica i sjemenja. Novo veliko proširenje aktivnosti bilo je uvođenja usluge hortikulturnog uređenja. I kad se činilo kako je proizvodno-prodajni ciklus zaokružen, pred Selmom su se pojavili novi problemi. Recesijska kriza nije zaobišla ni tvrtku Ures.

“Kad ste dio globalnog tržišta sve dobro ili loše što se na njemu događa, utječe i na vas. Kad ljude zahvati kriza prvo čega se odriču su luksuzne stvari. A, ruku na srce, biljke jesu luksuzna roba bez kojih se može živjeti. Uljepšavaju prostor, podižu kvalitetu stambenog ili radnog prostora, ali bez njih, realno, možemo živjeti.”

No, i u novonastalim uvjetima tvrtka je uspjela preživjeti. Selminom brzom reakcijom poslovanje i ustroj prilagođeni su novonastaloj situaciji na tržištu. Došlo je do reorganizacije tvrtke, uz poteze koji su bili nužni da bi se zadržala razina poslovanja koja jamči opstanak čitave tvrtke. Kompletno poslovanje svedeno je na ekonomski prihvatljivu razinu. Zahvaljujući pravovremenoj reorganizaciji i Selminim odličnim poslovnim odnosima s dobavljačima, tvrtka je prebrodila najteži period u svoje 23 godine postojanja te je iz krize izašla, zapravo – još jača.

Selma_Smajić_3

“Dobro smo pozicionirani na tržištu. S dugom tradicijom i kvalitetom izgradili smo prepoznatljivi imidž, tako da na tržištu koje pokrivamo nemamo značajnih problema s konkurencijom. Dolaskom velikih prodajnih centara, osjetili smo njihovu prisutnost, ali nas nota specijaliziranosti čini jačima u odnosu na konkurenciju. Znanje, posebno ono vezano uz održavanje biljaka, čini nas daleko kvalitetnijim od svih ostalih koji u svojoj ponudi također imaju biljke. Nigdje drugdje kupac ne može dobiti toliko informacija o biljkama, njihovom uzgoju i održavanju, koliko može dobiti kod nas. Specijalizacija u području uzgoja i održavanja bilja učinila nas je snažnima. Veliki prodajni centri možda i imaju niže cijene, ali isključivo zbog toga jer nude proizvode druge i treće klase. To su naši kupci vrlo brzo uvidjeli, tako da oni koji drže do kvalitete dolaze redovito k nama.”

Upravo je njegovanje dobrih odnosa s kupcima i klijentima, održavanje sjajnog imidža, nešto na čemu se izuzetno trude u vrtnim centrima Ures. Stoga u njihovoj ponudi nećete pronaći ništa manje od proizvoda prvoklasne kategorije.

Cvjetni studio i online prodaja za zaokruživanje cijele ponude

Kako se od početka postojanja tvrtke asortiman proizvoda i usluga neprestano proširuje, od takvog trenda ne želi se odustati. Uskoro će vrtni centri Ures postati bogatiji za prvi cvjetni studio, gdje će se između ostalog, u ponudi naći i rezano cvijeće te aranžmani, a sam studio bit će prilika da Selmini djelatnici pokažu još jedan nivo kreativnosti kroz izradu cvjetnih aranžmana.

Tvrtka već oko dvije godine ima mogućnost dostave bilja. Kada su uvidjeli da ih ljudi zovu iz svih krajeva Hrvatske, dogovorili su s dostavnim službama transport bilja.

“Ovakva on-line prodaja postala je uobičajena. Sve biljke do dva metra visine mogu se transportirati. U inozemstvo još nismo poštom slali biljke, ali smo za strance koji kod nas kupe biljku organizirali njihov transport. Slanje u inozemstvo nije problem što se tiče papirologije. Određeni asortiman bilja mora imati svoju biljnu putovnicu, koja mora biti priložena prilikom slanja preko granica Hrvatske.”

Ženski networking inspirira i razvija biznis

Selma Smajić već je nekoliko godina i članica Udruge Business and Professional Women, partnerske organizacije Women in Adria, a koja svoje podružnice ima u više od 120 zemalja svijeta. U Istri je osnovan prvi ogranak Udruge u ovom dijelu Europe, a njezine su članice iznimno aktivne.

“Udruga radi na povezivanju žena koje se nalaze u svijetu biznisa te na poslovnom educiranju. Ima nas iz svih poslovnih grana te si međusobno u velikoj mjeri pomažemo. Česta su druženja na kojima promoviramo nove članice te prezentiramo i prodajemo naše proizvode i usluge. To se pokazalo vrlo korisnim. Osobno mogu reći da je to pun pogodak jer sam na taj način realizirala brojne poslove. I druge kolegice su jako zadovoljne jer unutar Udruge pokrivamo uistinu vrlo širok raspon poslova i usluga”, zaključuje Selma Smajić.

Foto: privatna arhiva Selme Smajić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...