Računalstvo u oblaku za male poduzetnike

Računalstvo u oblaku (cloud computing) nudi više alata i servisa koji će vam olakšati obavljanje svakodnevnih poslova i vođenje poslovanja. Mnogi među njima su besplatni ili dostupni uz razmjerno nisku mjesečnu, odnosno godišnju naknadu.

Računalstvo u oblaku po mjeri malih poduzetnika

U cloudu ćete doista naći puno toga – tu su servisi koji omogućuju stvaranje, pohranu i dijeljenje dokumenata, vođenje projekata, upravljanje ljudskim resursima, praćenje vozila i plovila, izdavanje računa…

Praktični su zato što im možete pristupiti u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta gdje imate vezu s internetom, što znaci da rad ne morate ograničiti samo na ured, ni vi, niti vaši zaposlenici. Ne morate se baviti održavanjem jer će se za to pobrinuti tvrtka čiju uslugu koristite. Isto vrijedi za nabavku licenci za softver.

Do problema može doći u slučaju da je usluga zbog bilo kojeg razloga nedostupna, a nemate koga izravno pritisnuti kako bi kvar što prije bio otklonjen, pa vam posao trpi. Veći ispadi su rijetki, ali se događaju, kao što su u nekoliko navrata osjetili, primjerice, korisnici Gmaila.

Rad i suradnja

Google Apps je još uvijek teško nadmašiti na ovom području. Apple, Microsoft i drugi imaju također kvalitetne alate, no s besplatnom inačicom Appsa moći ćete istovremeno raditi na istim dokumentima i tablicama zajedno s još devet kolegica i kolega.

Slični su Microsoftovim programima iz paketa Office, pa je za očekivati kako se nećete morati dugo na njih navikavati. Dovoljno za obavljanje osnovnih uredskih zadaća u manjoj tvrtci.

Pohrana i razmjena datoteka

Ovaj rastući čopor predvodi Dropbox (moguće alternative su Box.com, Wuala.com, Google Drive, Sky Drive, CloudMe, za manje ambiciozne Evernote, u određenoj mjeri i Iskonov Jumbo mail).

Tu su kako bi vam olakšali pohranu, dijeljenje i prijenos datoteka. Dobro dođu u situacijama kad trebate prebaciti veće fajlove ili ih učiniti dostupnima za preuzimanje većem broju ljudi odjednom.

Većina nudi manji prostor za pohranu besplatno, uz mogućnost nadoplate za proširenje.

Komunikacija

Skype, Hangouts, Viber, eBuddy, WhatsApp, pa cak i Facebookov chat… To su samo neki u moru programa koje možete koristiti za besplatnu komunikaciju na daljinu. Sve što vam treba je računalo (ili mobitel) povezano s internetom. Uvjet je, naravno, da i vaši sugovornici koriste iste servise.

Kontakt s klijentima

Treba li vam razmjerno jednostavan alat za slanje newslettera, koji omogućuje praćenje tko je otvorio e-poštu koju ste odaslali i na što su kliknuli u njoj, isprobajte Mailchimp. Besplatan je ako imate manje od dvije tisuće adresa ili šaljete manje od deset tisuća poruka mjesečno.

Analitika

Još jedno područje kojim već neko vrijeme caruje Google. Analytics je besplatan alat pomoću kojeg možete pratiti posjećenost vaše web stranice, u cjelini i po pojedinim dijelovima, kao i što sve klikaju i gledaju.

Hrvatsko računalstvo u oblaku

U Hrvatskoj je, prema procjeni IDC Adriaticsa, tržište usluga vezanih uz računalstvo u oblaku vrijedno 100 milijuna kuna i u porastu je. Stoga ćete i kod nas pronaći više korisnih usluga koje se oslanjaju na cloud.

Uglavnom nisu besplatne (ima i izuzetaka, poput već spomenutog Jumbo maila), ali bar neke od njih mogle bi vam biti i cjenovno dostupne i korisne. Evo nekih od njih.

U Hrvatskom telekomu tako, između ostalog, možete pohraniti podatke u cloudu, koristiti aplikacije za upravljanje ljudskim resursima i nadzor vozila, ali i pratiti, primjerice, potrošnju vode.
Metronet omogućava virtualno slanje faksa, pohranu rezervne kopije važnih podataka online, nadzor i procjenu ranjivosti mreže na daljinu… Imaju i tržnicu Cloud Market, u kojoj možete uzeti poslovne aplikacije prema potrebi i na zahtjev te ih plaćati po korištenju.
Vipnet nudi virtualnu fiskalnu blagajnu te nadzor prodaje, brodova i radnog vremena…

 

Dreamstime/Wavebreakmediamicro

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više