Refleksija – navika koja vam može unaprijediti karijeru

Što je zajedničko karijeri opernog pjevača, svećenika, poslovnog savjetnika i korporativnog odvjetnika? Refleksija! Refleksija je umijeće koje može pomoći u svakoj karijeri, ako se ispravno prakticira i savlada. To tvrdi Paul Catchlove, čovjek koji je do svoje 40. godine i bio ono sve što je gore nabrojano. I svećenik i operni pjevač i odvjetnik i poslovni savjetnik. A praksa refleksije pratila ga je čitavog tog raznolikog karijernog puta.

„Mnogi misle da je refleksija nešto što se događa u mračnoj sobi, u samoći, pod svjetlom svijeće ili baterijske svjetiljke, kako bi se očistile nečije najdublje, najmračnije tajne. Ali ja želim izvući ovu praksu iz mraka na svjetlo. Želim podijeliti kako nam ova praksa može pomoći u svakodnevnom životu, a posebno u našem poslovnom životu. Želim podijeliti kako ova praksa pomaže poboljšanju učinka, donošenju boljih odluka, velikih i malih, te izgradnji boljih odnosa“, istaknuo je u svom TedTalku.


Pročitajte više: Ovo pitanje svaki lider mora postaviti sebi i drugima


Jedna od pet vještina dobrog lidera

U jednom je istraživanju iz 2020. godine 4000 ispitanika postavljeno pitanje: Što čini dobrog vođu? Koje su njihove glavne kvalitete i vještine? Posjedovanje dobre sposobnosti za promišljanje navedeno je kao jedna od pet najboljih vještina, a ostale su: empatija, slušanje, obzirnost i timski rad i razvoj.

Refleksija je razmišljanje. Refleksija je učenje.

„Riječ je o gledanju na događaje u našim životima s kritičkim stavom“, ističe bivši svećenik.

Kako izgleda praksa refleksije u stvarnosti? Primjerice, sportaši razmišljaju prije igre, tijekom igre, nakon utakmice. Tijekom igre mogu razmišljati o propuštenoj prilici ili o tome kako bi mogli bolje reagirati pri sljedećoj akciji. Nakon igre, mogli bi se okupiti kako bi pogledali video. Treba pogledati što je funkcioniralo, a što nije. Vidjet će tako utakmicu iz drugačije perspektive u odnosu na ono kako je njima izgledala za vrijeme igranje. A onda, s vremenom, mogu uočiti obrasce ponašanja tijekom svojih pobjeda i poraza kako bi došli do još smislenijih zaključaka i uvida.

„Isti se postupak može i treba koristiti na radnom mjestu i mislim da ne trebamo gledati video reprize naših sastanaka da bismo secirali što se dogodilo“, naglašava.


Pročitajte više: Želite li zvučati kao liderica? Počnite tako što ćete izgovoriti svoje ime ispravno


Refleksija je objektivno promišljanje

Dodaje da se refleksija se može provesti kroz niz različitih formata: svrhovito razmišljanje, pisani zapisi u dnevniku, zvučne bilješke, prezentacije, rasprava s mentorom ili razgovorom s iskrenim prijateljem. Poanta je pronaći ono što vam odgovara i redovito se posvetiti refleksiji. Tako ispitate događaje i iskustva iz svojih života – što je uspjelo, što nije i zašto – i zatim razmislite o tome što i kako biste sljedeći put željeli učiniti stvari drugačije.

„Kada refleksiju prakticiramo kao naviku, stječemo još smisleniji uvid jer vidimo obrasce koje razmišljanje o samostalnim događajima, bez povezivanja i dubljeg promišljanja, ne pruža. Zaista mislim da promišljanje može pomoći svima – ljudima u svakoj industriji, u svakoj fazi karijere i u svakom trenutku u životu“, naglašava Catchlove.

Da bi oslikao kako refleksija može pomoći u poslu navodi primjer svog kolege koji je prvi put vodio sastanak s klijentima. Trebao je klijentu dati najnovije informacije o napretku projekta koji za njega vodi. No, nakon sastanka povjerio se Catchloveu da je sastanak prošao užasno. Nije prošao kroz sve što je do tad u projektu odrađeno, nije mogao razgovarati o preprekama s kojima se suočio ili o potrebnim odlukama. Nije stigao ni do daljnjih koraka niti odgovornih osoba. Osjećao je tjeskobu, nelagodu, uzrujanost. Bio je zabrinut što klijent misli o njemu i sastanku, o poslu koji se do tada odradio….

„Uzeli smo nekoliko trenutaka da razmislimo i objektivno promislimo o tome što se dogodilo te da promislimo što i kako bi sljedeći put mogao učiniti. Odlučio je da će ubuduće svaki sastanak započeti usklađivanjem dnevnog reda kako bi bio siguran da je jasno što treba još napraviti“.


Pročitajte više: Za kvalitetno liderstvo nije bitna titula nego ponašanje!


Je li to korak o kojem ste sanjali?

Refleksija pomaže u poboljšanju učinka i donošenju boljih odluka, smatra. Poziva sve da zamisle sljedeće:

Zamislite da ste na svojoj trenutnoj poziciji, pet godina od danas. Pozicija je dobra, ali nemate više jednaki žar i energiju za nju kao u početku. I – ponuđena vam je nova prilika u organizaciji. Napredak. Menadžerska uloga. No, to bi značilo da ćete biti odgovorni za brigu o 12 izvještaja nadređenima i tim ljudi. Istovremeno, obratio vam se i jedan konkurent. Ponudili su vam priliku da kod njih radite posao koji trenutno radite, ali za veću plaću. Velika je razlika između odrađivanja posla i delegiranja posla. Dakle, što je to što vas zaista čini sretnim? Što je to što vas zaista ispunjava?

„Refleksija pruža riznicu podataka koji će vam pomoći u tome da saznate što želite, što vas ispunjava. Jesu li vaša razmišljanja ikada spomenula da su vam dosadili projekti ili samo želite isprobati nešto novo? Želite li biti menadžer? Mislite li da biste mogli bolje obavljati posao od vlastitog menadžera?“ postavlja pitanja Catchlove i kaže da refleksija pruža izvrstan uvid u same sebe i svoje često skrivene želje i potrebe.

„Lako se izgubiti kada imate priliku za ljepši posao i više novca. Ali refleksija omogućuje da se usredotočite na ono što je stvarno važno i da donesete bolje odluke za same sebe“, ističe.

Foto: YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -