Robin Chase s 42 godine pokrenula prvi biznis i postala pionirka sharing ekonomije

Suosnivačica i bivša izvršna direktorica Zipcar-a, najveće svjetske kompanije za iznajmljivanje automobila, Robin Chase, svoj je posao proširila i oplemenila koristeći se modernim tehnologijama i internetom.

Ideje i principi sharing ekonomije

U Francuskoj je osnovala Buzzcar, a u Portugalu Veniam, a obje ove tvrtke izgrađene su na ideji i principima sharing ekonomije.

Tvrtka Buzzcar omogućava korisnicima dvosmjerni najam automobila, može se iznajmiti vlastiti automobil ili u trenutku kad vam je potreban prijevoz unajmiti vozilo od „susjeda“, a sve to podržano bežičnom internetskom mrežom i bazom podataka ugrađenom u automobile. Na razvoju platformi koje podržavaju ovu vrstu sharing iznajmljivanja automobila, radi njena tvrtka Veniam sa sjedištem u Portugalu.

No, i prva kompanija Zipcar koju je uspješno prodala 2011. godine, funkcionirala je po principu rentanja vozila putem internetskih platformi, a kako kaže, problem s kojim se osobno susretala potaknuo ju je da svoju kompaniju razvije koristeći se modernim tehnologijama.

„Kad pomislimo na rentanje automobila, svima nam je u glavi procedura koja nas pri tome očekuje. Stajanje u redovima, papirologija i što je najvažnije 24-satna minimalna obaveza rentanja automobila. Kad mi je potreban prijevoz želim vozilo dostupno odmah i na onoliko sati koliko mi je potrebno“, rekla je Robin Chase u intervjuu za Fortune te dodala da je uvidjevši da joj tehnologija omogućava platforme za pokretanje ovakve vrste biznisa svoje je ideje uspješno realizirala.

“Međusobnom posudbom stvari radimo na očuvanju okoliša”

No, ova poduzetnica koja je tek s 42 godine osnovala svoju prvu tvrtku Zipcar i izgradila biznis rentanja automobila, aktivno je angažirana oko zaštite okoliša, a kako kaže, sharing ekonomijom, tj. međusobnim dijeljenjem sredstava, mijenjamo svijet na bolje, imamo kvalitetniji život i više novaca. A što je najvažnije sharing ekonomija na direktan način utječe na očuvanje prirodnog okoliša.

„Svaki put kad odlučimo koristiti stvari, bilo one iz kućanstva ili automobile, sa stajališta održivosti okoliša to je veliki potez. U problem zaštite planeta na kojem živimo trebali bi se svi aktivno uključiti, šačica aktivista nije dovoljna. Ovo što se sada događa sektoru prijevoza je revolucionarno, a način razmišljanja o automobilima u privatnom vlasništvu i o posjedovanju automobila je inovativan“, kaže Chase te time sugerira da bi razmjena automobila mogla biti jedno od rješenja problema globalnog zagrijavanja dok istovremeno pomažemo ljudima koji nemaju svoj vlastiti automobil.

Naime, svaki Zipcarov automobil zamjenjuje 15 automobila u privatnom vlasništvu, a 40 osoba ima uslugu prijevoza uz korištenje manje resursa.

“S vjerom u ljude i poštenje krenite u poduzetništvo”

„Izgradimo svijet u kojem želimo živjeti“ bila joj je misao vodilja u vrijeme dok je osnivala Zipcar te, kako kaže, to je i najbolji savjet koji je u životu dobila.

„Protivnici sharinga i oni koji nemaju povjerenja u druge, govorili su kako će korisnici uništiti automobile te kako se takav biznis ne isplati. No, uglavnom sam im odgovarala da je većina ljudi koje poznajem jako dobra te da planiram izgraditi kompaniju koja će imati povjerenja u ljude“, objašnjava Chase.

Ono što bi savjetovala svim mladim poduzetnicima, ali svim ljudima općenito, upravo je gore navedeni savjet. „Živite u svijetu u kojem želite živjeti, Vjerujte ljudima. Vjerujte u poštenje. Ljude smatrajte dobrima. Vjerujte u ove stvari i izgradit ćete takav svijet“, zaključila je.

Foto: PrintScreen YouTube

biznis

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više