(Ne)dopušteni poljubac. Sociologinja: ‘Mišljenja i želje žena se trivijaliziraju’

Prvo ju je pred cijelim svijetom rukama primio za glavu i poljubio u usta, a sada odbija odstupiti s dužnosti. Luis Rubiales, predsjednik Španjolskog nogometnog saveza, poručuje da je poljubac koji je uputio nogometašici Jenni Hermoso na dodjeli zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu bio „spontan, obostran, prihvaćen i euforičan“. Ipak, izgledalo je kao da joj se poljubac nije svidio, kao niti mnogobrojnoj publici.

‘Poljubac mu nisam dopustila’

Naime, u finalu Svjetskog prvenstva u Sidneyu, Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je Englesku s rezultatom 1-0. Netom prije podizanja pobjedničkog pehara, prilikom čestitanja, dogodio se sporni poljubac. Onaj o kojemu svijet ne prestaje pričati. Hermoso je poručila da mu to nije dopustila te da ne želi bio dio reprezentacije dok je Rubiales na čelu Saveza. Izjavila da će njezine interese zastupati nogometni sindikat, koji je zatražio njegovu ostavku, te njezina menadžerska agencija. Ipak, Rubiales je odlučan oko svog stava.

„Taj poljubac je bio spontan, obostran, prihvaćen i euforičan. Ta je igračica promašila jedanaesterac. Ja imam odličan odnos sa svim igračicama, bili smo poput obitelji. Hermoso, kada je naišla, ona je primila mene i podigla s tla, a zatim smo se zagrlili. Rekao sam joj: ‘Zaboravi penal, bila si odlična na ovom prvenstvu’. Odgovorila mi je da sam sjajan“, opravdava se Rubiales.


Pročitajte više: Novi slučaj seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu


Odraz kulture u kojoj se žene seksualno objektivizira

Naravno da euforija ne može biti opravdanje za ovaj čin, granice moraju postojati!

Ksenija Klasnić s Odsjeka za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upozorava da je „nasilnikovo opravdanje i podrška koju je dobio od strane ostalih muškaraca nažalost u skladu s činjenicom da u profesionalnom sportu, kao i u mnogim drugim društvenim poljima, glavne pozicije moći i dalje imaju muškarci koji jedni druge štite i onemogućavaju ženama postizanje nekad i osnovnih ljudskih prava, kao što je u ovom slučaju pravo žene na slobodno raspolaganje i odlučivanje o vlastitom tijelu“.

Objašnjava da su neželjeni tjelesni kontakti muškaraca prema ženama, odnosno sekularizirani kontakti bez pristanka, oblik neprihvatljivog seksualnog uznemiravanja. Smatra da uvijek moraju biti osuđeni, kako društvenom osudom, tako i onom kazneno-pravnom. Dodaje da je ovdje jasno da je bila riječ o neželjenom kontaktu bez pristanka, „stoga u potpunosti podržava i pohvaljuje hrabrost članica cijelog ženskog nogometnog tima koje su pružile podršku suigračici tražeći njegovu ostavku“.

„Treba se sjetiti da je takvo ponašanje muškaraca prema ženama nažalost dio i dalje snažno prisutne patrijarhalne kulture u kojoj se žene seksualno objektivizira, dok se njihova mišljenja i želje, odnosno u ovom slučaju – nepostojanje želje, trivijaliziraju“.


Pročitajte više: Rodno uvjetovano nasilje: Silovanja žena smo svjesni tek kad dođe do medija


FIFA ga je kaznila s 90 dana odstupanja s dužnosti

Iako su ga neki podržali, Rubialesov potez našao se i na meti kritika nekih ljudi iz javnog života. Među njima su španjolski premijer Pedro Sanchez i trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali i muški i ženski nogometni sindikat. Svi oni smatraju da takvo čestitanje nije bilo primjereno, prenosi Be Soccer. Njima su se pridružili i trener Barcelone Xavier Hernández te trener Atletico Madrida Diego Simeone.

Zbog svog poteza Rubiales je u subotu dobio 90 dana zabrane obnašanja dužnosti u nogometu, a tu kaznu dala mu je Disciplinska komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), prenosi CNN Sport.

Španjolce su svoje nezadovoljstvo preselili na ulice gdje prosvjeduju i jasno poručuju da je to što je Rubiales poljubio Hermoso seksualno uznemiravanje. Hoće li on napokon priznati svoju grešku, preostaje vidjeti. A veliki ženski uspjeh u, kako mnogi i dalje govore, „muškom“ sportu, još jednom je ostao u sjeni patrijarhalnih odnosa unutar našeg društva.

Foto: Canva / LinkedIn / screenshot Instagram diariosport

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -