Rusija u napadu na slobodu mišljenja: Učitelji na meti?

U jeku događanja koja su obilježila ovu, ruku na srce, napornu godinu, invazija na Ukrajinu pomalo je pala u drugi plan. Mnogi ovaj rat već doživljavaju kao jedan od onih standardnih,’ o njemu se sve manje priča, kao da se podrazumijeva, odnosno kao da novosti nema. No, novosti uvijek ima, čak i van zvjerstava koje se događaju u Ukrajini, a tiču se anti-ratnih stavova samih Rusa.

Učitelji na meti?

Prije nekoliko dana, točnije 7. prosinca, uhićen je Nikita Tushkanov, učitelj povijesti. Optužuje ga se za podržavanje terorizma. Njegov je stan pretražen, a njegovi su elektronički uređaji zaplijenjeni. Povod? Na Internet je stavio fotografije eksplozije Krimskog mosta uz komentare podrške Ukrajincima. Krimski most je inače povezivao Krim s kontinentalnom Rusijom.

Prije nego što je uhićen, zbog anti-ratnih stavova i sudjelovanja u prosvjedima otpušten je iz škole još u ožujku. Optužen je za huligansko ponašanje, nacizam i ponižavanje ruske vojske. Nakon toga nije uspio pronaći novi posao, piše Novaya gazeta.

On nije prvi. Marina Dubrova, učiteljica engleskog, novčano je kažnjena nakon što je učenicima otvoreno rekla kako se protivi ratu, te im pokazala anti-ratni film, a Ukrajinu nazvala neovisnom državom. Nakon nekoliko dana, policija dolazi u školu, a do suda dolazi snimka učiteljice kako podržava Ukrajinu. Škola ju je otpustila zbog nemoralnog ponašanja.

„Šokiranam sam razinom mržnje među djecom,“ komentirala je Dubrova.

Irina Gen, također učiteljica engleskog, pred učenicima je otvoreno podržala sankcije koje su uvedene Rusiji, a koju je nazvala totalitarnom državom. I nju su učenici potajno snimali, te prijavili policiji. Gen je potom uhićena. Više je ljudi prijavljeno za kritiziranje režima od strane sugrađana, iako nije poznato koliko je ova praksa doista raširena, piše Business Insider.


Pročitajte više: Da bi ih dodatno ponizili, Rusi zarobljenim ukrajinskim vojnikinjama briju glave


„Domoljubi će ispljunuti izdajice“

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sam je izjavio kako Rusija mora izdvojiti one koji se protive ‘vojnoj operaciji’ u Ukrajini i koji su zapadno orijentirani.

Zapad želi podijeliti naše društvo, pričaju o vojnim gubitcima, društveno-ekonomskim posljedicama sankcija, sve kako bi provocirali Ruse i izazvali prosvjede,“ izjavio je. „Ali svi ljudi, a posebno ruski ljudi, razlikuju prave domoljube od gadova i izdajica i ispljunut će ih.“

Dodao je i kako će ovo „nužno i prirodno čišćenje društva“ ojačati zemlju i solidarnost građana. U skladu s time, u samo prvih mjesec dana rata uhićeno je preko 4300 prosvjednika.

Putin pokazuje neke karakteristike karizmatskog vođe. Sociolog Max Weber karizmatskog je vođu definirao kao osobu koja svoju vladavinu održava temeljem karizme, a ne objektivnih pokazatelja uspjeha i dokazanih sposobnosti. Karizmatski vođa mora se nečime istaknuti, postati nezamjenjiv i poseban, a često će ići protiv uvriježenih pravila i zakona zbog čega će se njihovi postupci doimati revolucionarnima.

Kad je u pitanju Putin, mnogi ga prvo zamisle kao fizički snažnog čovjeka, bez majice, na konju i s puškom. Internet je prepun memeova inspiriranim upravo njegovom snagom i maskulinitetom.

Putin jako dobro uvjerava svoj narod kako će im on pomoći i donijeti bolja vremena. Unatoč optužbama za (pokušaje) ubojstva političkih protivnika, on i dalje stoji kao simbol snažne Rusije, čovjek koji je sposoban ujediniti narod i donijeti Rusiji staru slavu. Na neki način, on je personifikacija države.

Ono što Putinu nedostaje kako bi bio pravi karizmatski vođa jest vjera sljedbenika u određene moći koje ne posjeduje običan čovjek. Dalai Lama je odličan primjer pravog karizmatskog vođe koji je za sljedbenike više od čovjeka – on je reinkarnacija svojih prethodnika.


Pročitajte više: Ruska umjetnica: Diktatori se ponašaju kao zatvorski upravitelji. Dobrotu tretiraju kao slabost


Izoliraj, pa vladaj

Među tisućama uhićenih prosvjednika, naravno da nisu svi učitelji. No, oni predstavljaju posebnu prijetnju. Učitelji su osobe kojoj su djeca izložena od djetinjstva, uz koje provode više sati svaki radni dan i koji, osim što prenose znanje, iznose ideje i potiču na razmišljanje.

Prve osobe koje će djecu ‘natjerati’ da preispitaju što im se govori u kući i u medijima, upravo su učitelji. Neke će učenici shvaćati više, neke manje ozbiljno, no u svakom slučaju, imat će nešto o čemu će pričati međusobno i van škole.

Rat je puno ozbiljnija tema od većine drugih. Nije isto hoće li dijete iz škole doći s izjavama kako ples nije sport, nego umjetnost ili će preispitivati patriotska uvjerenja koja roditelji usađuju djeci od malih nogu. Takva je uvjerenja i znatno teže poljuljati, no to ne znači da ‘opasnost’ ne postoji. Mišljenja nisu uklesana u kamenu.

Nemamo informaciju o tome je li nadzor učitelja pojačan, kao ni o tome što se točno događa u Rusiji da su djeca potaknuta na snimanje i prijave svojih učitelja. No, vidimo da je klima u zemlji takva da se narativ o moćnoj Rusiji pojačava, a tko god misli drugačije, pa još svoja uvjerenja širi mladim osobama na kojima počiva budućnost zemlje, je prijetnja. Učitelji, koji svaki dan viđaju i utječu na stotine učenika su, prema tome, velika prijetnja.

Napad na obrazovanje je napad na slobodu mišljenja i izražavanja.

Izoliranjem zemlje i uklanjanjem buntovnih se, barem naizgled, provodi sistemska resocijalizacija društva. Zašto naizgled? Zato što je izgrađene osobe moguće uplašiti i natjerati na poslušnost, no nečije misli i uvjerenja nije lako promijeniti. No, mnogi buntovnici ipak se boje da će biti ‘uklonjeni.’

Foto: Canva / Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -