Novinarka koja se usprotivila Putinu napustila Rusiju i izdala knjigu

Marina Ovsyannikova, ruska novinarka poznata po tome što je ušla u kadar udarnih vijesti na državnoj televiziji s antiratnim plakatom, objavila je autobiografsku knjigu u kojoj opisuje medijsku “tvornicu propagande” u Moskvi.

Knjiga je objavljena u petak u Njemačkoj, a isti dan održana je konferenciju za novinare u Parizu u prostorijama Reportera bez granica (RSF). Ovsyannikova je bila u kućnom pritvoru zbog svog anti-ratnog čina, a prije četiri mjeseca pobjegla je iz Rusije s kćeri, uz pomoć RSF-a, piše France24.

Između dobra i zla

Pod naslovom “Između dobra i zla” knjiga od 200 stranica objavljena je na njemačkom jeziku, a bit će objavljena i na engleskom i francuskom jeziku, rekao je njemački urednik Langen Müller za AFP. Na početku knjige novinarka rođena od majke Ruskinje i oca Ukrajinca prepričava kako je prekidala prijenos vijesti uživo na državnoj televiziji, s natpisom “Ne ratu”. Napisala je da je njezin radikalni čin bila odluka koju je donijela sama jer više nije mogla podnijeti laži ruskog režima koje se očekivalo da novinari prenose.

U knjizi je opisala kako nijednu vijest o Putinu nikada nije smjela pratiti negativna vijest o drugoj temi. Tako djeluje ruski “propagandni stroj”, opisala je Ovsyannikova.

“Problem je u tome što je cijela Rusija u informacijskom balonu orkestrirane propagande“, rekla je.

“Nema neovisnih medija. Da biste imali točne informacije, potreban vam je VPN na mobilnom telefonu, a to je jedini način da pristupite pravim informacijama”, dodala je novinarka koju je generalni direktor RSF-a Christophe Deloire kontaktirao kako bi joj ponudio pomoć RSF-a pet dana nakon što je postala simbol otpora ruskoj propagandi.


Pročitajte više: Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske perspektive – žene stvaraju život koji vojnici oduzimaju


Pobjegla od desetogodišnjeg zatvora u Francusku

Ovsyannikova se ponovno javila RSF-u u lipnju iz Ukrajine. Zatim, u rujnu – kada je bila u kućnom pritvoru u Moskvi, suočena s desetogodišnjom zatvorskom kaznom pod optužbom za “širenje lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama” zbog izvještavanja o broju djece ubijene u Ukrajini. Tad je posrednik obavijestio RSF da Ovsyannikova želi pobjeći.

Od samog početka bilo je jasno da će izvlačenje Ovsyannikove i njezine kćeri iz Rusije biti teško i opasno. Četiri mjeseca mala jedinica zaposlenika RSF-a radila je u najvećoj tajnosti na organiziranju njezina bijega.

“Spasili su mi život, pomogli su mi da pobjegnem iz Rusije, zemlje u kojoj vladu vode ratni zločinci“, rekla je na konferenciji.

Odlučeno je da se bijeg organizira učini vikendom, kada mnogi čuvari neće raditi. Svoju je elektroničku narukvicu deaktivirala rezačem žice. Ukupno je korišteno sedam automobila. Malo prije nego što je stigla do granice, auto joj je zapeo u blatnjavom polju. Tako su ona i njezin vodič morali prijeći posljednjih nekoliko stotina metara u mraku, pokušavajući se voditi po zvijezdama. Nakon nekoliko sati lutanja, na kraju je prešla granicu. Ovsyannikova je konačno stigla u Francusku u listopadu.

“Ono što je učinila Marina Ovsyannikova pokazuje da je moguće oduprijeti se propagandnim aparatima, da ih je moguće poremetiti iznutra, da je moguće reći ne. I da je moguće izaći iz njih, odmetnuti se, suprotstaviti se falsificiranju povijesti i vijesti te suprotstaviti se njihovoj manipulaciji”, zaključio je Deloire.


Pročitajte više: Hrabra novinarka Rachel Scott napala Putina: ‘Čega se bojite?!’


I dalje strahuje za život

Noć nakon “antiratne” akcije u ruskim vijestima prošlog ožujka, francuski predsjednik Emmanuel Macron javno je rekao da će joj Francuska dati konzularnu zaštitu ili azil. Upitana boji li se sada za svoj život nakon smrti drugih ruskih ličnosti u inozemstvu, Ovsyannikova je rekla – da. Rekla je da su, kada je razgovarala s ruskim prijateljima, nagađali o mogućem trovanju ili prometnoj nesreći, prenosi Guardian.

“Emocije su mi bile na vrhuncu. Imala sam teško djetinjstvo, vrlo nesretno. Živjela sam u Čečeniji kao dijete. Moja kuća je uništena tijekom ruskih operacija tamo i pobjegli smo, sa svim izbjeglicama, bez imovine, bez ičega. Zamišljala sam da Ukrajinke to moraju proživjeti”, osvrnula se novinarka na svoj buntovni čin.

Rekla je da ju je Ruska sigurnosna služba odmah izolirala, a njezini su šefovi ispitani.

“Suradnici su me gledali, opraštali su se. Mislili su da me više nikada neće vidjeti“, opisuje novinarka.

Ubrzo nakon toga otišla je iz Rusije u Njemačku, ali se kasnije te godine vratila kako bi se izborila za skrbništvo. Daljnji prosvjedi, uključujući prosvjede u blizini Kremlja u srpnju, doveli su je do optužbi prema novom ruskom zakonu, koji zabranjuje “namjerno lažne informacije” o ruskim oružanim snagama. Zakon je, između ostalog, učinio protuzakonitim nazivati ​​rat “invazijom”, a ruskim medijskim kućama umjesto toga je rečeno da ga opišu kao “specijalnu vojnu operaciju”.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Putin – glavni krivac za agresiju

Mnogi ukrajinski novinari i ruski disidenti izrazili su nepovjerenje prema Ovsyannikovoj zbog njezine ranije karijere kao glasnogovornice ruske države. Njezin posjet Ukrajini prošlog ljeta, kako bi izvještavala o ratu za njemačke novine Die Welt, razbjesnio je mnoge Ukrajince koji su zahtijevali njezin trenutni otkaz, piše BBC.

“Ono što se događa u Ukrajini je zločin. A Rusija je ovdje agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na savjesti jednog čovjeka: Vladimira Putina. (…) Nažalost, provela sam mnogo posljednjih godina radeći na programu Channel One, koji je provodio propagandu Kremlja i duboko se sramim zbog toga. Sramota što sam dopustila da laži dolaze s TV ekrana. (…) Mi Rusi smo misleći i inteligentni ljudi. Samo je u našoj moći da zaustavimo svo ovo ludilo. Idi protestiraj. Ne bojte se ničega. Ne mogu nas sve uhititi”, poručila je 14. ožujka 2022. Ovsyannikova u unaprijed snimljenoj poruci podijeljenoj u društvenim mrežama nakon incidenta.

U petak je na konferenciji naglasila da “neće šutjeti” o ratu u Ukrajini i da će nastaviti činiti sve što može da rat prestane.

Foto: YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -