Hrabra novinarka Rachel Scott napala Putina: ‘Čega se bojite?!’

Prvi susret Bidena i Putina koji se u četvrtak odvio u Ženevi otvorio je mnoge teme u javnom prostoru, no jedan sporedni događaj s press konferencije koja je uslijedila proširio se društvenim mrežama brzinom svjetlosti. Američka novinarka Rachel Scott došla je pod svijetla pozornice i zaradila divljenje svojih kolega, ali i cijeloga svijeta.

Nakon trosatnog razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Ženevi, došao je red na i samostalnu konferenciju za novinare predsjednika Vladimira Putina. Reporterka ABC Newsa, Rachel Scott, iskoristila je trenutak i odvažno postavila pitanje o političkim oponentima ruskog predsjednika.


Pročitajte još: Ove novinarke nam prve donose vijesti iz pogođenih područja!


“Lista vaših političkih oponenata koji su mrtvi, zatvoreni, ili pritvoreni je dugačka… Organizacija Alekseja Navaljnog zalaže se za slobodne i poštene izbore, i kraj korupcije, no Rusija je ovu organizaciju proglasila ilegalnom, nazivajući je ekstremističkom. I sada ste spriječili sve koji podržavaju Navaljnog da se kandidiraju na izborima”, rekla je Scott. “Stoga je moje pitanje, gospodine predsjedniče, čega se toliko bojite?”

‘Zaskočili su me ruski novinari’

Putin se u svom odgovoru nije izravno referirao na njezino pitanje, već je krenuo okolišati i dalje diskreditirati svog oponenta. Navaljnijevu organizaciju, iako njega nije izravno imenovao, opisao je kao ekstremističku u svojoj srži, te je rekao da poziva na “masovne nerede” i kršenje zakona.

Zatim se osvrnuo na “Black lives matter” prosvjede u SAD-u te je izrazio suosjećanje zbog nereda koji su tada izbili, zaključivši kako ne želi takve demonstracije unutar granica svoje države.

“Osjećamo suosjećanje prema Sjedinjenim Državama, no ne želimo da se to dogodi na našem teritoriju, i dajemo sve od sebe kako bi to spriječili”, rekao je.

No Scott nije krila svoje nezadovoljstvo odgovorom te je nastavila napad na ruskog predsjednika. “Gospodine, niste odgovorili na moje pitanje”, konstatirala je. “Ako su vaši protivnici mrtvi, u zatvoru, ili otrovani – ne šalje li to poruku da ne želite poštenu političku borbu?”


Pročitajte još: Novinarka Megyn Kelly pokazala kako zadržati svoj stav usprkos pritiscima javnosti


Putin je ponovo odbio izravno odgovoriti na njezino pitanje, a rasprava koja se razvila među njima pomela je društvene mreže. Mnogi su novinari počeli dijeliti snimku njihove komunikacije, a korisnici su na društvenim mrežama bili oduševljeni jer se rijetko kada itko od novinara suprotstavio Vladimiru Putinu.

Scott je kasnije otkrila kako je njezino postavljanje pitanja privuklo pažnju ruskih novinara. “Mogu vam reći, nakon što sam otišla s konferencije za novinare zaskočili su me ruski reporteri. Željeli su znati jesam li bila zadovoljna njegovim odgovorom? Očito je postojao veliki interes, i mnogo intrige u vezi s američkom prisutnosti u prostoriji”, rekla je.

“Gledajte, to je naš posao. Naš je posao postavljati teška pitanja. Imamo odgovornost kao novinari, bez obzira na to tko o kojem se vođi radi ili u kojoj smo državi”, zaključila je Scott.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -