Državi je lakše djecu držati u kućnom pritvoru nego omogućiti online nastavu – jedna se mama bori protiv toga!

I dok nacionalni mediji prenose najave ministra o tome da „možda prijeđemo na nekakve oblike online nastave“, roditelji djece koja se nalaze u samoizolaciji prisiljeni su ostati doma, podučavati djecu koja su potpuno zdrava, a kojoj nije omogućena online nastava za vrijeme trajanja samoizolacije.  

Uloga kućne profesorice 

Svoju priču nam je ispričala Helena, majka čije dijete ide u peti razred jedne zagrebačke osnovne škole, i koja kao i drugi roditelji pokušava balansirati sve svoje uloge uz ovu novu – biti kućna profesorica djetetu. Svoje je iskustvo razmijenila i s drugim roditeljima, koji su u još goroj poziciji jer su njihova djeca učenici viših razreda u kojima dijete mora savladati vrlo kompleksno gradivo. 

Savladavanje fizike, kemije, matematike ili jezika nekim roditeljima može biti vrlo jednostavno i ličiti na svojevrsno ponavljanje gradiva, no većini roditelja to zaista predstavlja izazov. Helena nam je naglasila da nitko od roditelja ne bi toliko inzistirao na uvođenju online nastave da znaju da se radi o „samo“ 10 dana. No, problem samoizolacije je isti kao i prije, kada djetetu završi samoizolacija nikada niste sigurni kada će se dogoditi iduća. 


Pročitajte više: Mentalno zdravlje djece u doba pandemije ozbiljno je narušeno, kako ga poboljšati?


Lišeni znanja, lišeni socijalizacije  

S druge strane kompleksnost gradiva viših razreda, ističe Helena, nije jedini problem. Ispričala nam je nedavni primjer djevojčice koja ide u prvi razred osnovne škole koja je od početka školske godine do danas u samoizolaciji bila već četiri puta u trajanju od 10 dana. U tih 40 dana djevojčica nije niti jednom razvila simptome bolesti uzrokovane koronavirusom. No, ovdje nastaje drugi i mnogo veći problem od samoizolacije. Naime, djevojčica sada više niti ne želi ići u školu, ona ne zna tko su njezini prijatelji odnosno školski kolege, a pojam učiteljice povezuje sa svojom majkom. Normalan tijek socijalizacije djeteta je narušen, kao i temelji učenja.  


Pročitajte više: Edukatorica za odgoj otkrila kako spriječiti negativne posljedice online nastave


Osnovna škola je obvezna. Zašto omogućavanje nastave nije? 

Ako škole nisu dužne osigurati online nastavu u realnom vremenu, kada cijeli razred nije u samoizolaciji, jesu li roditelji dužni preuzeti ulogu profesora za koju nisu plaćeni i još pritom otići na bolovanje?

Pravno gledano, djeca su i psihički i fizički sposobna pohađati nastavu, a država ih je osudila na kućni pritvor. Ta ista država im je dužna osigurati neometano praćenje online nastave u realnom vremenu i omogućiti im da ne budu zakinuti u odnosu na drugu djecu u ostvarivanju svog prava na jednako školovanje. Čini se da u ovoj priči svi preuzimaju svoju ulogu i daju dodatni doprinos osim države koja bi trebala doskočiti problemu koji postoji od 2019. godine.

Helena i drugi roditelji trenutačno čekaju sastanak ravnateljice s predstavnicima razreda, nakon kojeg će znati je li škola uspjela organizirati online nastavu za svoje učenike kojima je određena samoizolacija. Ovom akcijom bi problem mogao biti riješen za još jednu zagrebačku školu, no većina će i dalje ostati s opcijom kućnog pritvora, umjesto kućne online škole. Kako dolazi zima stiže i sezona prehlada, koja će zasigurno povećati broj samoizolacija, a uspostavljanje online nastave zasad će ovisiti o akcijama roditelja diljem hrvatskih škola u kojima online nastava nije organizirana.   

Foto: Unsplash, Marco Fileccia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -