Sanela Rasinec sa suprugom izgradila Raverus, tvrtku koja malim poduzetnicima virtualnim asistentima olakšava poslovanje

Kada koga upitate kako je u poslovnom svijetu uspjela Sanela Rasinec, reći će vam da je do svega došla predanim radom, a da sreća ima vrlo malo veze s time. Sanela, koja sebe kroz smijeh opisuje kao ženu, majku i direktoricu, na čelu je informatičke tvrtke Raverus koja svojim jednostavnim programskim rješenjima već desetak godina doprinosi radu preko tri tisuće hrvatskih tvrtki.

Za svoj rad tvrtka je primila i AAA certifikat bonitetne izvrsnosti, što ne čudi kada se uzme u obzir predanost i izvrsnost koju pokazuje svaki zaposlenik tvrtke.

Studentski poslovi zalog za uspješnu karijeru

Sanela je nakon završne srednje škole upisala studij menadžmenta na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment, a još se tijekom studentskih dana prijavila za posao tele operatera u informatičkoj tvrtki koja je tada vodila turistički portal. Upravo su joj ta prva iskustva pomogla da i nakon diplome ostane raditi u istoj tvrtki.

“Po završetku ljetne sezone tvrtka je dobila projekt informatizacije zdravstva, a direktor me pozvao kao prevoditeljicu za njemački jezik jer su nam partneri bili s njemačkog govornog područja. Malo po malo, postala sam bitna karika u projektu i konzorcij me je odabrao kao koordinatora, a kasnije i kao voditeljicu cijelog projekta”, prisjeća se Sanela.

Zaokret u privatno poduzetništvo sa suprugom

U istoj je tvrtki upoznala svog supruga informatičara, no nakon rođenja djece shvatili su da su im se prioriteti promijenili i da beskrajni radni dani za druge više nisu opcija te su odlučili osnovati svoju tvrtku. Tako je nastao Raverus, u kojem su Sanela i njezin suprug spojili svoja znanja iz područja informatike i menadžmenta.

“U to vrijeme karijera mi je bila u drugom planu zbog djece, no uvijek sam bila prisutna u marketingu, odlukama, planovima i općenito postavljanju tvrtke na noge. Vrijeme u kojem smo krenuli nikako nije bilo idealno jer je recesija bila na svome početku, no uz puno rada i muke, svladali smo prepreke i prerasli u cijenjenu tvrtku”, ističe Sanela.

S vremenom više nije bilo dovoljno imati samo odlična programska rješenja, što je djelokrug Sanelinog supruga, nego je trebalo i aktivno upravljati s osmero zaposlenika i sustavno brinuti o tri tisuće korisnika pa se Sanela savršeno uklopila u cijelu priču. Umjesto da upravlja hotelom, kako je mislila da će biti prilikom upisa studija, sada upravlja informatičkom tvrtkom, no i jednom i drugome je zajednička potrebna jasna vizija i razumno upravljanje svim raspoloživim resursima.

Sanela Rasinec

Virtualni asistenti za tvrtke

Raverus se bavi razvojem softverskih rješenja koja pomažu tvrtkama u poslovanju, a kao odgovor na upite klijenata nastali su njihovi virtualni asistenti, ujedno i današnja posebnost tvrtke.

“Virtualni asistenti su nastali kao odgovor ili na muke naših korisnika ili na muke u našem poslovanju. Ako pogledate naše programe, niti jedan ne pokriva ničije glavno poslovanje, nego su svi programi kreirani kako bi pokrili one stvari koje sve tvrtke moraju imati, a nikome to nije glavna djelatnost. Evidencija radnog vremena, obračun zateznih kamata, pisanje završnih financijskih obračuna, izdavanje računa… Niti jedna firma se ne bavi time kao svojom djelatnošću, ali sve firme to moraju imati”, pojašnjava nam direktorica Raverusa.

Upravo se tu Raverus profilirao sa svojim virtualnim asistentima koji za korisnike prate sve zakonske promjene, rješavaju administraciju i papirologiju, a tvrtka ujedno osluškuje i probleme svojih klijenata razvojem novih asistenata.

Njihove klijente čini široka lepeza korisnika od računovodstvenih servisa, odvjetnika, zdravstvenih djelatnika do veleprodaja, tvornica i državne uprave, a kako nam kaže Sanela, najviše ih veseli kada im njihovi korisni kažu koliko su im njihovi asistenti olakšali poslovanje.

Raverus putem svojih računalnih programa osigurava uvijek dostupne, pouzdane i stručne virtualne asistente. Bilo da se radi o matičnoj knjizi radnika i evidenciji radnog vremena, o pisanju ponuda, izdavanju i fiskalizaciji računa, pripremi završnih financijskih obračuna i s njima povezanih bilješki za javnu objavu, na Raverusove asistente uvijek možete računati. Oni također mogu prijeći i u stručne savjetnike gdje je ekspertiza imperativ kao kod slučaja dubinske analize klijenata i izrade dokumentacije prema Zakonu o sprječavanju pranja novca ili kod izračuna zateznih kamata po uzoru na financijska vještačenja.

Među 5% najboljih tvrtki u Hrvatskoj

Za svoj je rad Raverus primio AAA ertifikat bonitetne izvrsnosti, što svakako laska vlasnicima i svim zaposlenicima, ali jednako tako utječe i na priljev još većeg broja klijenata koji prepoznaju vrijednost ovog priznanja. Certifikat dodjeljuje nezavisna kuća za ocjenu financijskih pokazatelja i tvrtka mora proći sve stroge financijsko – analitičke kriterije prema metodologiji jedinstvenoj za područje cijele Europe.

“AAA certifikat dobili smo već drugu godinu zaredom, a to znači da smo već nekoliko godina zaredom među 5% najboljih tvrtki u Hrvatskoj. Do prije dvije godine smo dugo bili AA tvrtka te bih voljela reći da je AAA ocjena moja zasluga kao direktorice, ali nije u potpunosti. U ovom slučaju tvrtka mora održati nekoliko godina razinu AA, koja također dobiva certifikat, da bi postala AAA. Moja uloga u svemu jest ta da sam održala kontinuirani rast i napredak firme, što ipak nije za odbaciti”, s ponosom ističe Sanela.

Ravnoteža muških i ženskih zaposlenika

Svjesna je vrijednosti koju baš svaki zaposlenik donosi u tvrtku, a zanimljivo je da, za razliku od drugih informatičkih tvrtki, u ovoj muškarci ne čine većinu djelatnika. Štoviše, odnos muških i ženskih djelatnika  jest 50:50, što je, prema Sanelinom mišljenju, idealna kombinacija koja tvrtku čini takvom kakva jest.

“Muški dio tima razmišlja ‘muški’, crno je crno, bijelo je bijelo, a ako ćemo se dotaknuti muških informatičkih umova, to je razmišljanje isključivo u binarnom kodu, u jedinicama i nulama. Ženski dio tima pak vidi nijanse, ništa nam nije crno i bijelo, empatične smo prema korisnicima, razumijemo ih, razumijemo da aplikacije moraju biti stabilne i tehnološki besprijekorne, ali isto tako smatramo da moraju biti i lijepe i jednostavne”, iskrena je Sanela.

Kao ženski dio tima i kao direktorica koja je bila u Raverusu od njegovih začetaka, vrlo dobro poznaje svaki aspekt poslovanja, no kako sama kaže, tijekom dana se najmanje bavi direktorskim dužnostima.

“Često uskačem i u marketing i u prodaju i u podršku, ali i u samo programiranje. Nažalost, svugdje me ima i istovremeno me nigdje nema. Drugim riječima, ne posvetim se dovoljno niti jednoj stvari pojedinačno. Iskreno se nadam da ću to u vrlo dogledno vrijeme promijeniti i da je ova faza samo ‘prokletstvo’ novih direktora. Vrijeme će pokazati hoću li se ikada maknuti od pozicije Katice-za-sve i prerasti u ‘pravu’  direktoricu”, govori nam Sanela.

Traganje za životnim balansom

S obzirom na to da radi sa suprugom te da se njihovi poslovni i privatni aspekti života konstantno isprepliću, priznaje da je još uvijek u potrazi za savršenom ravnotežom ta dva dijela svog života.

“Voljela bih da mogu reći da sam super-žena i da mi je u jednoj ruci nalivpero za potpisivanje milijunskih ugovora, u drugoj kuhača, u trećoj pelene, u četvrtoj pegla za kosu, u petoj utezi za savršene nadlaktice… Ali nije tako i mislim da nikad niti neće biti. Kao i u svemu, postavljam prioritete i u što većoj mjeri se pokušavam posvetiti tim prioritetima, a zbog ostalih ‘propuštenih’ stvari se samo pokušavam ne osjećati loše. Obitelj mi je prioritet i tu mogu reći da sam našla ravnotežu, ali u ostalim privatnim sferama… Putovanja, sportske aktivnosti, vrijeme samo za mene, hm, tu još treba puno učenja o balansiranju”, iskrena je Sanela.

Prijelaz s B2B pristupa na H2H

Ne sumnjamo da će joj i to uspjeti u dogledno vrijeme, a na poslovnom planu također se veseli planovima za budućnost iako, kako priznaje, teško je sve ideje koje imaju rasporediti unutar samo 365 dana jedne godine.

“Za početak namjeravano podići sve postojeće programe na još tehnološki napredniju, jednostavniju i korisniju razinu. Svakako imamo u planu razvijati nove asistente i na neki način zaokružiti cijeli back-office. Drugo, ali ne manje važno, jest u potpunosti prijeći s business-to-business (B2B) pristupa na human-to-human (H2H) pristup. Također, kako sam nedavno dobila međunarodno priznati certifikat za provođenje mjera dubinske analize klijenta pri sprječavanja pranja novca, svakako ćemo poraditi na tome da kroz konzultantske usluge i uz pomoć našeg virtualnog asistenta eSPNIFT podijelim to znanje s obveznicima provođenja mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma”, zaključuje Sanela.

Foto: privatna arhiva Sanele Rasinec

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više