Kako se uspješno umrežavati ako živite i radite u maloj sredini?

Život u manjoj sredini, srednjem ili malom gradu, odnosno na selu, nudi određene prednosti, ugodnost koja nedostaje velikim i užurbanim urbanim centrima. Udobnost života u manjoj sredini malo što može narušiti. Većina stvari odvija se po nekim unaprijed zacrtanim rutinama, što je idealan scenarij za one koji ne vole velike stresove i promjene u svojim životima.

Poslovno umrežavanje u malim sredinama

No, život u takvom okruženju može biti ograničavajući faktor ukoliko govorimo o poslovnim mogućnostima, odnosno umrežavanju ili poslovnom povezivanju. Dobri, veliki, kvalitetni poslovi uglavnom se sklapaju i odvijaju u velikim centrima, gdje je i veća koncentracija poslovnih ljudi, tvrtki, ideja, resursa, infrastrukture…

Da li to znači da smo mi koji živimo u malim sredinama osuđeni na “mrvice sa stola”? Naravno da nismo! Potrebno je samo iskoristiti sve blagodati današnjih modernih i pametnih tehnologija te biti daleko više kreativni u vlastitoj prezentaciji i promociji, pa ćemo i mi moći ravnopravno sudjelovati u potrazi za poslovnim prilikama.

Donosimo vam nekoliko savjeta za poslovno umrežavanje, kako da izgradite svoju mrežu veza, poznanstava i poslovnih prilika, unatoč tome što živite u maloj sredini.

Promijenite svoja razmišljanja i percepcije

Umrežavanje ili poslovno povezivanje ne zahtjeva formalni, unaprijed dogovoreni događaj. Povezivanje se može dogodili bilo gdje i bilo kada. Stoga zaboravite unaprijed stvorene slike u svojim glavama kako se povezivanje događa isključivo na formalnim okupljanjima u velikim gradovima, uz stisak ruku nebrojenih nepoznatih ljudi, čija lica u pravilu vidite prvi i posljednji puta. Svaka komunikacija u stvarnom ili virtualnom svijetu, potencijalno je umrežavanje.

U svakoj prilici započnite razgovor

Nikad ne znate iza kojeg ugla vas čeka poslovna prilika. Možda zvuči stereotipno, ali je u svakom slučaju istinito. Iskoristite sva društvena okupljanja i neformalne interakcije s poznatima i nepoznatima, kako bi prezentirali sebe i svoj posao. Nikad ne znate na koga ćete naletjeti s druge strane i koje će vam nove poslovne mogućnosti otvoriti takav razgovor.

Vrlo često su upravo ležerni, unaprijed nedogovoreni razgovori, daleko produktivniji od formalnih, uštogljenih okupljanja, na kojima se većina sudionika ionako pretjerano trudi svidjeti se drugoj strani. Što u pravilu ispadne jako nespretno, čudno, da ne kažemo i neku težu riječ.

Ovo mogu potvrditi i na vlastitim iskustvima. I sam dolazim iz manjeg grada, gdje su mogućnosti u mojem poslu, pisanju i izdavaštvu, prilično ograničene. No, to me nije spriječilo da se istim poslom bavim punih jedanaest godina. Evo samo mojeg posljednjeg primjera kako to izgleda u praksi. Jedno jutro na vrata zvoni dimnjačar. Nakon što je obavio svoj posao u koracima do vrata ispituje me o mojem zanimanju te ispada da njegov šef traži upravo nekog takvog za jedan posao.

Taj isti dan nazvao me dimnjačarev šef, sutradan smo se našli u njegovom uredu, a za nešto manje od tri tjedna, dimnjačarska tvrtka na svojem je stolu imala otisnutu knjižicu s pravilima i obvezama u održavanju dimnjaka. I sve to iz deset minutnog razgovora s – dimnjačarom. Pa neka netko kaže da dimnjačari ne donose sreću.

Koristite društvene mreže

Gotovo sva javna istraživanja govore kako previše vremena provodimo na društvenim mrežama. Kao da nam se čitav život preselio u virtualni svijet na našim računalima i pametnim uređajima. No, društvene mreže itekako su koristan alat u poslovnom umrežavanju. Otvaranje profila na LinkedInu, Twitteru ili Facebooku, u velikoj vam mjeri može pomoći u vlastitoj promociji i traženju novih poslovnih prilika. Htjeli mi to priznati ili ne, danas svi koriste neku od mreža za vlastito umrežavanje.

Osim vlastite promocije, društvene mreže omogućuju vam da izravno stupite u kontakt s ljudima s kojima potencijalno želite ostvariti suradnju. Baš kao i neformalni susret na ulicu, kafiću ili u čekaonici kod liječnika, i kontakt putem društvene mreže može otvoriti nove mogućnosti.

I ja vrlo vjerojatno ne bih pisao ove rečenice da me preko fejsa nije kontaktirala kolegica iz Osijeka, koja je preko iste mreže dogovorila posao u Zagrebu, a portal Women In Adria dobio je svojeg prvog muškog suradnika iz – Varaždina.

Budite aktivni u svojoj zajednici

Život i rad u malom gradu može biti prilično izolirajući. Pogotovo ako uza sve to još radite iz ureda u svom domu. Bez svakodnevnih kontakata s ljudima, posao vam može pasti u drugi plan, te će te sve više vremena posvećivati čišćenju, spremanju ili surfanju internetom, a ne traženju poslova.

U takvim situacijama preporuča se veća angažiranosti u životu svoje zajednice. Postanite članovi klubova, udruženja, zajednica, volontirajte, aktivno sudjelujte na društvenim okupljanjima i javnim manifestacijama. I takve prigode otvaraju nove mogućnosti.

Kažite “Da” novim prilikama

Vaše poslovanje ne može i ne smije biti ograničeno isključivo na mjesto u kojem živite. Širite horizonte, iskoristite sve mogućnosti modernih tehnologija, kako bi sami sebi stvorili nove poslovne prilike. Umrežavanje je danas lakše nego ikada. Internet, e-mailovi, društvene mreže… pružaju neslućene mogućnosti u povezivanju, kontaktiranju i dogovaranju novih poslova. Nemojte u startu odbacivati nove mogućnosti koje stave pred vas. Recite “Da” svakoj novoj prilici.

Od svih mojih trenutnih poslova, samo je jedan vezan uz grad u kojem živim. Osijek, Zagreb, Pula, Zürich… moji su ostali “uredi” iz kojih jednako uspješno izvršavam sve dogovorene zadatke i poslove. U razvijanju svojeg posla vodio sam se s ovih pet načela. Ne vidim razlog zašto i drugi u tome ne bi mogli uspjeti.

Foto: Unsplash/Christin Hume

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -