Stockholm uvodi zabranu seksističkih i rasističkih poruka u javnom prostoru

Odlične vijesti ovih dana stižu iz Stockholma. Naime, ova švedska metropola najavila je uvođenje zabrane reklama i jumbo plakata koji sadrže seksističke ili rasističke poruke. Tako se priključuje europskom trendu koji je prije pola godine pokrenuo Berlin. Uz Stockholm i Berlin, Pariz je zbog slučaja s reklamom brenda Saint Laurent također uveo sličnu mjeru zabrane.

Zabrana nije uslijedila preko noći

Švedska je 2016. proglašena najgorom nordijskom zemljom po pitanju rodnog prikaza u reklamama i do sada ovakvi sadržaji nisu bili regulirani ni na koji način.

„Kao grad ne bismo trebali biti dijelom ovakve vrste oglašavanja. Imam odgovornost prema građanima i građankama Stockholma da to zabranim“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Daniel Hellden za BBC.

No,ova zabrana se nažalost ne događa preko noći. Trebalo je proći više od tri godine kako bi se donijela odluka o uklanjanju seksističkih i rasističkih poruka iz javnih prostora.

Švedska na udaru kritika zbog rasističkih reklama

seksističke i rasističke poruke

Ovaj je potez uslijedio nakon što je švedska kompanija H&M doživjela žestoke kritike zbog nedavne rasističke reklame.

Na fotografiji je prikazan dječak crnac, koji nosi majicu s natpisom “Coolest monkey in the jungle.“

Fotografija je izazvala lavinu negativnih kritika, nakon čega je kompanija povukla fotografiju i ostavila samo sliku majice s natpisom. To nije prvi put da je neka poznata kompanija meta rasističkih kritika.

Španjolska modna kompanija Zara je 2014. godine morala povući dječju majicu sa žutom zvijezdom poslije kritika da podsjeća na zvijezdu koju su Židovi morali nositi za vrijeme nacizma.

Još jedan od primjera je i brend Dove koji se jednom prilikom također morao ispričati zbog rasističke reklame. U reklami za sapun od nekoliko sekundi prikazana je crnkinja koja skida majicu nakon čega se pojavljuje bjelkinja.

Hrvatski Zakon o ravnopravnosti spolova

Među brojnim zakonskim regulativama, postoji i hrvatski Zakon o ravnopravnosti spolova prema kojem bi se trebala promicati svijest o ravnopravnosti žena i muškaraca kroz sve programske koncepte, pa tako i u svim medijima.

Unatoč zakonima i etici koja nalaže sprječavanje svih oblika seksizma, u Hrvatskoj smo također bili svjedoci brojnih seksističkih reklama. Možemo se prisjetiti Saponijine reklame “Za blistavu Hrvatsku” u kojoj navijači, svi odreda muškarci, putuju za svojom momčadi i podržavaju je, dok žena kod kuće pere rublje i posprema te oblači muškarca u čist navijački dres.

Foto: Pixabay/Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više