Sestre Wojcicki osvojile su svijet znanosti i tehnologije

Ukoliko još niste čuli za Anne i Susan Wojcicki, krajnje je vrijeme da obratite pažnju na ove dvije sestre koje su svojim utjecale na dosadašnju kulturu življenja – jedna kroz genetske testove, a druga kroz digitalni svijet.

Anne je The Fast Company proglasio najodvažnijom direktoricom, dok je Susan proglašena najvažnijom osobom u oglašavanju te je uvrštena na Forbesovu listu najmoćnijih žena svijeta.

Znanstvenica Anne Wojcicki

Anne Wojcicki izvršna je direktorica biotehnološkog startupa 23andMe koji je do sada prikupio 1.03 milijarde dolara. Kućni DNK test otkriva vaše porijeklo i sklonost prema bolestima na temelju sline, odnosno 23. kromosoma prema kojem je osmišljen i sam naziv tvrtke. Kompaniju 23andMe 2006. godine je u Kaliforniji osnovala Anne Wojcicki, zajedno s Lindom Avey i Paulom Cusenzaom, a test je 2008. godine Magazin Time proglasio inovacijom godine.

“To je stvarnost. Svatko od nas će umrijeti i jednom se razboljeti, ali vjerujem da postoje životni izbori kojim možemo utjecati na naše zdravlje.”, izjavila je Anne Wojcicki za Fast Company.

Anne je studirala biologiju na Yaleu, a nakon diplome zapošljava se kao health care analyst s fokusom na biotehnološke kompanije, u kojem području je radila do osnivanja startupa. Sa suosnivačem Googlea, Sergejem Brinom, bila je u braku šest godina, a upravo je on bio jedan od prvih korisnika testova koji su pokazali da ima sklonost Parkinsovoj bolesti te je radi toga promijenio životne navike.

Sestre_Wojcicki_DNK_test

DNK test koji otkriva genetsku predispoziciju bolestima

Test koji otkriva predispozicije za više od 90 sklonosti (stanja), od ćelavosti do sljepoće, te što DNK osobe kaže o njoj i njezinoj obitelji može se kupiti preko webshopa za 99 dolara, a kupci nakon što dobiju pribor za testiranje, registriraju se specifičnim bar kodom na web stranicu kako bi imali pristup rezultatima testa i detaljnom vodiču kroz testiranje. Nakon što korisnik obavi testiranje, pribor zajedno s uzorkom šalje na obradu nazad u kompaniju.

Prvotni proizvod i usluga se 2009. godine mijenja kada test razdvajaju na tri cjenovno različita proizvoda: test za otkrivanje porijekla (Ancestry Edition), test sklonosti prema bolestima (Health Edition) i cjeloviti test (Complete Edition), da bi se ipak godinu dana kasnije opet objedinio u jedan. 23&Me također je svojim korisnicima ponudio mjesečnu pretplatu na rezultate medicinskih istraživanja, ali su tu uslugu zbog nedovoljne zainteresiranosti ipak ukinuli te se bazirali na testove porijekla i genetske informacije (raw genetic data).

Također, i cijena proizvoda se tijekom godina mijenjala, od početnih tisuću dolara, cijena se spustila na 99 dolara čime su podignuli prodaju i popularnost testa, koji je u lipnju ove godine iznosio jedan milijun korisnika. Taj broj bio bi još i veći da američka regulatorna agencija (FDA) nije osporavala relevantnost testa te tražila od kompanije da dokažu njihovu znanstvenu utemeljenost što je trajalo još od 2008. godine. 2013. godine kompaniji je ipak odobren softver za simulaciju osobina fetusa i sklonost bolestima na temelju sline oba roditelja za čiji je patent Google odobrio 161 milijun dolara.

Sestre_Wojcicki_1

Izvršna direktorica Youtubea i majka petero djece Susan Wojcicki

Za Anne nikako ne zaostaje ni starija sestra, Susan Wojcicki, koja je izvršna direktorica YouTube platforme, a na tu poziciju došla je 2014. godine. Prije toga radila je u Googleu na poziciji senior vice president za oglašavanje, a Googleu se pridružila na njegovim začecima, nakon što je napustila posao u Intelu.

Za razliku od njezinog prethodnika Salara Kamngara, Susanina pozicija je puno vidljivija, a osim same promjene u prezentaciji pozicije, YouTube je ostvario prihod od 4 milijarde dolara na oglašavanju prošle godine, ali nije uspio ostvariti dobit za Google.

Pod direktorskom palicom Susan Wojcicki, YouTube je u zadnjih godinu dana izbacio novi servis Music Key koji korisnicima pruža mogućnost preslušavanja glazbe bez oglasa, posebnu aplikaciju i offline preslušavanje pjesama.

“YouTube ima zaista impresivnu kolekciju glazbe, top tri prioriteta u budućnosti su mobiteli, mobiteli, mobiteli”, izjavila na Fortune Brainstorm Tech konferenciji Susan jer više od 50% korisnika YouTube-u pristupa putem telefona.

Eksperimentirala je s pregledavanjem video sadržaja iz različitih kuteva snimanja te plaćanje produkcijskih troškova kreatorima top pet sadržaja, a ove godine Googleov partnerski program za YouTube monetizaciju sadržaja postao je dostupan i našoj regiji.

Osim što ove dvije sestre osvajaju svjetska tržišta, uspješno uklađuju karijeru i obitelj. Anne Wojcicki majka je dvoje djece, dok Susan uz uspješnu karijeru balansira i petero djece od kojih je zadnje rodila ove godine. Poznata je po svom zalagnju za važnost majčinstva i posla, a Wall Streetu je pisala o važnosti porodiljnog dopusta.

“Važno je imati balans i vremena za obitelj i djecu. S druge strane, puno stvari se događa na YouTube-u i volim raditi ovdje tako da dajem sve od sebe da pronađem ravnotežu između posla i obitelji”, zaključila je Susan.

Foto: 23andMe, Flickr/ Fortune Live Media, TechCrunch 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -