Nakon što se saznalo da je Airbnb platio žrtvama silovanja šutnju, postavlja se pitanje kako žene mogu sigurnije putovati!

U stanu iznajmljenom preko internetske stranice za smještaj Airbnb u New Yorku 2015. godine dogodio se navodni incident silovanja zbog kojeg je upitno sigurno putovanje žena. Incident sve do sada nije objavljen jer je žrtva plaćena čak 7 milijuna dolara od strane Airbnb-a za šutnju te je prihvaćanjem te nagodbe ograničena da progovori o svemu što se toga dana dogodilo. 29-godišnja žrtva je s nekoliko prijatelja iznajmila stan u središtu Manhattana za novogodišnju proslavu, no iz noćnog bara vratila se sama. Nakon ulaska u stan, navodno ju je nožem napao 24-godišnji muškarac koji se skrivao u kupaonici, navodi The Guardian.

Strah od putovanja zbog različitih priča i incidenata

Žene se prilikom planiranja putovanja suočavaju s mnogim rizicima i strahovima – hoće li ih netko na ulici pratiti, ubaciti im drogu u piće ili ih na neki način iskoristiti, a ovakve priče o incidentima silovanja možda će ih obeshrabriti te na kraju, zbog straha, uopće neće otići na planirano putovanje.

Većina žena u sebi nosi strah od ovakih situacija, no on postaje još veći kada takav događaj zapravo izađe u javnost te tako dobiju potvrdu realnosti vlastitih strahova. Svaka od nas bi htjela naći što jeftiniji smještaj i otići na putovanje s prijateljicama te se zabaviti, no možda stranice poput Airbnb-a nisu dovoljno siguran način za ostvarivanje tog sna.


Pročitajte više: Zašto je uspjeh putovanje, a ne destinacija?


Postoji li način za sigurno putovanje žena?

Na Facebooku je osnovana grupa pod nazivom Host a sister – mjesto gdje žene mogu sklapati nova prijateljstva, putovati svijetom uz besplatan smještaj, ali i besplatno posuditi nekom svoj dom u sklopu kulturne razmjene, i što je najvažnije, biti sigurne da na putovanju neće boraviti u stanu nekog neznanca u kojem bi se mogao dogoditi incident sličan onom u New Yorku na proslavi novogodišnje noći 2016. godine. Ova grupa broji više od 130 tisuća članica diljem svijeta, a ono što ih čini bliskima i daje nam dozu sigurnosti je činjenica da se sve nazivaju “sestrama” te se ako žele putovati detaljno predstave, a moguće je i prethodno upoznavanje s osobom u čijem će domu boraviti ili koju će na neko vrijeme udomiti.

Cilj spomenute grupe je, kako navode, napraviti sigurnu i kvalitetnu grupu čije će članice sa sigurnošću moći dati svoj smještaj nekoj od “sestara” ili posuditi njezin i upoznati nove “sestre” s kojima će moći osmisliti plan putovanja te ga potom i ostvariti. Cilj nije rast grupe na milijun članica ili Facebook slava, nego imati grupu ljudi koji dijele ljubav prema putovanjima i međusobno si olakšati istraživanje svijeta. Zabranjeno je bilo kakvo uključivanje novca prilikom zamjene smještaja sa “sestrom”, uključujući traženje najma, naknade za čišćenje, ili bilo kakve druge naknade u zamjenu za pružanje smještaja ili sastanke s putnicima. Zabranjeno je i traženje dugoročnog cimera, cilj grupe je kulturna razmjena te međusobno dijeljenje iskustva.


Pročitajte više: Vernesa Šaran osvaja svijet putujući sama


Kako funkcionira sigurno putovanje žena i razmjena smještaja?

Sve započinje objavom statusa u grupi. No, i za to postoje određena pravila: prvo je potrebno napisati kategoriju ili naslov objave. Postoje četiri kategorije, Host ako želite nekome udijeliti svoj smještaj, Guest ako tražite smještaj, Meetup ako ne trebate smještaj, već se želite sastati s nekom od “sestara” te Travel buddy ako želite pronaći prijateljicu koja će vam praviti društvo na sljedećem putovanju ili s vama napraviti plan putovanja te ga potom i ostvariti.

sigurno putovanje žena
primjer objave u grupi “Host a sister”

Osim naslova, obavezno je navesti ključne informacije, kao što su gdje, kada i tko – lokacija, vrijeme putovanja i tko ste, ovisno o spolu i dobu. Nakon toga, imate slobodu napisati ono što mislite da je potrebno, predstaviti se ili reći nekoliko rečenica o planiranom putovanju i postaviti neke fotografije.

sigurno putovanje žena
primjer objave u grupi “Host a sister”

Pročitajte više: Zašto će vaša djeca biti uspješnija ako puno putuju?


Žene za žene!

Svaka od nas želi svoju sigurnost, svoj mir na putovanju i moći otputovati na neko nepoznato mjesto bez straha. Zbog toga je ova grupa savršena prilika za tako nešto – uvijek ćete znati kod koga idete, ako želite upoznat ćete osobu prije, saznati tko je i što je, a moći ćete naći nekoga da vam pokaže svoj rodni grad koji ste već dugo željeli posjetiti.

Možda ipak postoji način za sigurno putovanje za žene. No, uz sigurnost dobivate i mnogo više – nove prijateljice diljem svijeta, brojne uspomene, znanje o kulturi drugih zemalja te nešto što ćete pamtiti cijeli život!

FOTO: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -