Kako sloboda izbora određuje našu budućnost?

Nakon što je rodila blizance, Tope Mark-Odigie donosi tešku odluku i upušta se u medijski svijet kako bi postala TV voditeljica. Tema njezinog TEDx govora je sloboda izbora, a otkriva kako je izrasla u vodeću suvoditeljicu u jednoj od najgledanijih TV emisija u Nigeriji- Breakfast Show.

Sloboda izbora kao glavni pokretač života

Tope je za svoj TEDx govor odabrala pričati o slobodi izbora. U prvih 25 godina života nismo imali velikog izbora. Nismo birali gdje smo se rodili, niti osnovnu ili srednju školu. Velika većina nas nije ni birala fakultet- primjerice roditelji nisu htjeli da napustite državu. To sve čini promjenjiv narativ u vašem životu.

Promjena narativa je utjecala na vas i oformila u osobu koja ste danas. To ne znači da vaš sljedeći dio rasta ne može biti namjeran. Svatko od nas može dizajnirati svoj život na način koji to želi.

Započinje svoju životnu priču koja je rezultat toga što danas stoji na pozornici. Kao mlada majka dvoje blizanaca, došla je na ideju da želi postati TV voditeljica. Iako nije imala nikakvog prethodnog iskustva niti obrazovanja koje je potrebno za tu ulogu, u dubini sebe smatrala je da ona to može. Kada je došla na audiciju primjetila je da je tamo najstarija osoba ali no tu nije obeshrabrilo. Kroz usputni razgovor, igrom slučaja, upoznala je direktoricu TVC programa.


Pročitajte više: Promjene su dio nas. Budimo spremni na njih.


„Tvoj rast može biti namjeran kada odbiješ pristati na manje nego što zaslužuješ“

Vrlo je važno shvatiti da nitko neće doći i postaviti vaše ciljeve ispred vas. Važno je da mi sami biramo svoj napredak , to je jedina filozofija uz koju možemo rasti. Postoje mnoge stvari u životu koje će nam se dogoditi ili su se već dogodile, a da nisu bile ono što smo mi izabrali. Važno je da biramo rast, čak kad nam i život remeti planove.

Tope priča o trenutku koji je zapravo i preokrenuo njen svijet. Prilikom požara, sve njene stvari su izgorjele. Od auta do poslovnih stvari- setovi za šminkanje, tada je bila profesionalna šminkerica. Plakala je danima, ali smatra kako je to na kraju dana samo još jedan korak našeg rasta.

„Vrlo je važno shvatiti da uvijek možemo i moramo izabrati opciju rasta.“  Iako je pretrpila gubitak, je se u njemu utopila, već je iz njega isplivala još jača.


Pročitajte više: Kako biti dobri prema sebi kada svi oko vas misle da ste – kreten


„Svatko od nas rezultat je svojih odabira“

Ne možemo kontrolirati gubitke koje ćemo doživjeti, ali možemo kontrolirati način na koji reagiramo na njih. Za pedesetak godina svi mi ćemo biti stari. Ali kako ćemo rasti ovisi o nama i našim odlukama. Ako želimo biti zdravi s 80 godina, moramo zdravo jesti i dobro živjeti već u našim tridesetima.

Važno je upamtiti: „Život se ne događa meni. Ja se događam životu“.

Foto: YouTube screenshot TEDx

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -