Sobno cvijeće koje se lako održava, a učinit će kuću domom

Svaka kuća postane ‘toplija’ čim se u nju stavi tepih, zavjese i – sobno cvijeće. To je recept za stvoriti dom. Ako ste antitalenti za cvijeće, što ono u vrtu, što sobno cvijeće, ne brinite, evo nekoliko prekrasnih zelenih biljčica koje nisu zahtjevne za održavati, a svojim zelenilom osvježit će dom.

Aloe vera

Filtrira iz zraka ugljični dioksid, ali i razne druge štetne tvari. Ovaj sukulent je lijep i jednostavan za uzgoj. Sigurno ste već čuli i za razne dobrobiti gela koji se nalazi u punašnim oštrim listovima ove biljke. Ovaj gel ima brojne primjene za ljepotu i zdravlje.

Aloe vera voli puno vode, no ne zalijevajte ju prečesto! Zalijte ju obilato i pričekajte da se zemlja potpuno osuši prije nego što ju sljedeći put budete zalijevali. Najlakši način da ubijete biljku aloe jest upravo da je pretjerate s vodom. Aloe veza voli sunce i možete ju bez problema držati na prozoru, piše Pereglin.

Ako ste čuli za priče da neke biljke nije dobro držati u spavaćoj sobi, s aloe verom ste sigurni. A zašto staviti aloe veru u spavaću sobu? Jer povećava vlažnost zraka, a suhi zrak nikako nije dobar za udisanje.


Pročitajte više: Biljke koje morate imati u uredu!


Svekrvin jezik

Nevjerojatno otporna, ova biljka uspjet će koliko god ju zanemarivali. Tako da ako ste skloni zanemarivanju biljaka, a volite imati zelenilo u domu – ovo je pravo rješenje za vas.

Također, ova biljka čak ne traži niti puno svjetla, pa kao ju ostavite u nešto tamnijem prostoru, neće se žaliti. No ipak – nemojte biti tako grubi prema jadnom stvorenju. I biljka je živo biće, iako to često zanemarimo.

sobno cvijeće

Pročitajte više: Koje biljke pomažu u održavanju imuniteta?


Madagaskarsko zmajsko drvo

Ovo je prava biljka za početnike. Iako u vanjskom okruženju može narasti i do 6 metara, iznutra se mogu uzgajati od 0.5 do 2 metra u visinu. Madagaskarsko zmajevo drvo može podnijeti širok raspon temperatura. Najbolje rastu na jakom neizravnom svjetlu.

Zalijevajte ga samo kad je gornji sloj zemlje suh, a zbog velikog korijenja držite ga u velikim posudama. No treba biti na oprezu jer iako biljka nije štetna za ljude, ali može biti otrovna za mačke i pse.

Drvo žada

Ovi dugovječni sukulenti predstavljaju novac i sreću. Drvo žada ne treba previše zalijevati, u prosjeku se zalijeva jednom do dva puta mjesečno. Zemlja u tegli mora se potpuno osušiti prije nego ponovo zalijete biljku.

Kako znati da ste ga previše ‘napili’? Listovi će izgubiti svoju zelenu boju i postati smeđi.


Pročitajte više: Kaktus – 5 razloga zašto ga trebate u svom domu


Ljiljan mira

Ovo je jedno od najomiljenijeg sobnog cvijeća. Lako se održavaju i lako se uzgajaju. Ova biljka je ‘čarobna’ – ima sposobnost da se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ili računalo.

Smanjuje razinu plijesni i vlage pa ga je dobro držati i u kupaonici. Treba znati da sok ljiljana mira otrovan pa ga treba držati podalje od kućnih ljubimaca i djece.

Foto: Canva / Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -