Kako skrbiti o starijima za vrijeme epidemije koronavirusa?

Sada već zasigurno možemo reći kako je korona virus polako, ali sigurno izmijenila naše živote, promijenila rituale i zasigurno uvukla (ne)mir u naše domove. Postoje domovi u koje se ovih dana uvukao poseban nemir jer u njemu živi najosjetljivija populacija, a to su domovi za starije i nemoćne osobe. Kako se s pandemijom nose takve ustanove, kako umiriti starije osobe i općenito kako pomoći starijim osobama u doba korona virusa savjetuje nam magistrica socijalne gerontologije i menadžerica u zdravstvu Suzana Mavrinac.

Povezano:

Biti predstavnik doma za starije i nemoćne osobe u doba pandemije COVID-19 zasigurno je pravi izazov što nosi sa sobom jednu posebnu težinu i društvenu odgovornost. Moramo uzeti u obzir kako se Hrvatska prvi put susreće s pandemijom ovakve vrste i mnoge ustanove socijalne skrbi zapravo nemaju u potpunosti definiran sustav djelovanja u ovim kriznim vremenima.

Stariji ljudi i korona virus

Skrbiti o starijim osobama nikada nije lako, a posebno je teško u ovim nesvakidašnjim uvjetima u kojima osim pružanja one standardne higijenske skrbi sada treba posebnu pažnju posvetiti i pružanju psihosocijalne pomoći. Starije osobe vrlo dobro percipiraju situaciju u kojoj se svijet nalazi i svjesni su opasnosti pandemije. Upravo iz tog razloga potrebno ih je redovito informirati koristeći sažete i jasne informacije. Razgovarajte s njima. O tome  što se događa, ali i o tome koliko će se njihove navike morati promijeniti. Ne prenosite im paniku, ali budite realni. Uputite ih u sve mjere koje planirate poduzeti. Pitajte ih i slušajte njihove odgovore. Jer vam mogu skrenuti pažnju na „sitnice“ koje su njima od velike važnosti. Ne zaboravite, da smo svi zajedno u ovoj situaciji i sada zapravo možemo samo učiti jedni od drugih.

Korona virus je prisutan, ali nema potrebe da se o njemu stalno razmišlja pa je preporuka usmjeravanje fokusa na neke druge stvari kroz razne aktivnosti. To se može učiniti kroz radionice kao što su npr. pravljenje zdravih napitaka, gdje se čišćenje voća ili osmišljavanje recepata prepušta baš njima. Za svoj trud će dobiti zdrav i ukusan napitak za jačanje imuniteta što im je u ovo doba upravo i potrebno. Iskoristite maštu, birajte jednostavne društvene igre koje ne opterećuju nego ih opuštaju i što je još važnije – nasmijavaju.

Važnost empatije i razgovora

Međutim, može se dogoditi i izostanak motivacije za sudjelovanje u bilo kakvim aktivnostima što je kod starijih vrlo uobičajeno. U tom trenutku potrebno je ne odustati i pokušati pronaći onu aktivnost za koju su taj dan raspoloženi. Starije osobe vole osjetiti kako doprinose pa im omogućite da sudjeluju u nekim odlukama koje su od opće važnosti kao na primjer plan fizičkih aktivnosti ili izbor jelovnika za naredni period. I to je vrsta aktivnosti na koju su pristali, a tiče se direktno njih i pridonijet će osjećaju važnosti.

Posebnu pažnju prilagodite njihovoj komunikaciju s članovima obitelji. Omogućite im da se barem jednom dnevno čuju s nekim tko ih trenutno nije u mogućnosti posjetiti. Poželjno je barem jednom tjedno osigurati i vizualni kontakt. Digitalizacija nam u tome može puno pomoći. A starijim osobama vidjeti dragu osobu znači više od bilo kakvih riječi.

Razgovori, informiranje, aktivnosti pa i one jednostavne fizičke od velike su važnosti bilo da se vaši bližnji nalaze u ustanovama socijalne skrbi ili borave s vama kod kuće. Radite puno na jačanju imuniteta. Izbjegavajte odlaske na zdravstvene preglede koji su odgodivi i nisu  trenutno od velike važnosti. Posebnu pažnju pridodajte njihovom disanju, pogotovo kod onih koji nikada nisu imali respiratornih komplikacija. Starijim osobama koji većinu dana provode u krevetu, često mijenjajte položaj te potičite na duboko disanje.

Skrbiti o starijim osobama u doba pandemije nije lako. Ukoliko vaš član obitelji boravi u domu za starije sada vam je sigurno onemogućena posjeta što može dovesti do povećane brige. Vaše prema starijima i obrnuto. Međutim, informirajte se od strane zdravstvenih djelatnika. U razgovoru sa svojim starijim članovima obitelji budite optimistični, a prema djelatnicima strpljivi jer i oni u ovo nezahvalno vrijeme, na svojim leđima nose puno briga i skrbi o vašim najmilijima.

Autor: Suzana Mavrinac, ravnateljica doma za skrb o starijim osobama.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -