Štitnjača: Kako prepoznati nepravilan rad?

Gotovo se svaka treća žena tijekom života susrela s problemom štitnjače, a svaka deseta ima poremećaj u njezinom radu. Isto tako, žene češće obolijevaju od bolesti štitne žlijezde nego muškarci. Štitnjača, tj. bolesti štitne žlijezde zauzimaju drugo mjesto u endokrinološkoj skupini, odmah iza dijabetesa. Najčešće se vežu za druge bolesti žlijezda, ali i srčane bolesti, depresiju, stres, probleme u trudnoći i slično. Kako prepoznati i ublažiti simptome bolesti?

Povezano:

Uloga štitne žlijezde u organizmu

Štitna žlijezda je organ smješten u donjem prednjem dijelu vrata, a čine ju desni i lijevi režanj. Grade ju folikuli (mjehurići) odnosno epitelne stanice koje proizvode dva najvažnija hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Štitnjača je isprepletena živčanim vlaknima te brojim limfnim putevima.

Njezina uloga u organizmu je veoma važna. Ona je energetska žlijezda koja regulira rad svih stanica te održava funkciju cijelog organizma. Hormoni koje izlučuje sudjeluju u održavanju osnovnog bazalnog metabolizma te tjelesne temperature.

Štitna žlijezda djeluje na funkciju dišnog sustava, utječe na rad drugih žlijezda poput nadbubrežne žlijezde i spolnih žlijezda, na rad srca i važan je čimbenik kretanja i spavanja. Ovisno o vanjskim čimbenicima štitnjača luči hormone koji neposredno utječu na odvijanje procesa metabolizma. Tako manjak hormona može usporiti metabolizam, a višak ubrzati njegov rad za 40%.

Simptomi poremećaja rada štitne žlijezde

Ovisno o kojoj bolesti štitne žlijezde se radi, te o tome luči li ona previše ili premalo hormona, pojavljuju se i različiti simptomi. Postoji grupa simptoma koja ukazuje na nepravilnosti u radu štitne žlijezde, hormonalnu neravnotežu ili neke druge bolesti.

Primjerice, ako osjećate stalan umor i iscrpljenost, pad energije i koncentracije ili ako ste u suprotnom previše uzbuđeni i često imate jako lupanje srca, to može biti pokazatelj poremećaja u radu štitnjače. Nadalje, promjene u metabolizmu su također ključne. Kod hipertireoze (pretjeranog lučenja hormona) metabolizam je ubrzan, a osoba često gubi na težini. Suprotno, usporen metabolizam rezultat je loše probave, zatvora i debljanja. 

štitnjača

Promjene na koži, vlasištu ili noktima mogu biti siguran znak problema sa štitnom žlijezdom. Suha koža, rijetka i tanka kosa, ispadanje kose te lomljivi nokti upućuju na hipotireozu odnosno smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde.

Budući da štitnjača utječe i na izlučivanje spolnih hormona, u slučaju njezinog poremećaja javlja se poremećaj menstrualnog ciklusa i poteškoće u začeću. Pretjeran ili smanjen rad štitnjače utječu na ovulaciju i plodnost kod žena.

Najčešći uzroci bolesti štitnjače

Na razvijanje bolesti štitnjače utječu unutarnji i vanjski čimbenici. Učestalije su kod žena nego kod muškaraca, a na razvoj poremećaja utječe i genetska predispozicija. Postojanje nekih drugih bolesti također može dovesti do problema u radu štitnjače.

Vanjski čimbenici najčešće su određeni stilom života. Loše životne navike, nezdrava prehrana, povećan unos stimulansa poput kave ili pušenje mogu utjecati na funkciju štitne žlijezde. Stres je najveći neprijatelj štitne žlijezde. Intenzitet stresa utječe na njezinu prokrvljenost zbog čega se javlja potreba za pojačanjem odnosno smanjivanjem njezinog rada. 

štitnjača

Autoimuni procesi u organizmu i nedostatak joda u prehrani također mogu biti uzrok bolesti i poremećaja. Uslijed nedostatka joda dolazi do bolesti strume (guše), jedne od najučestalijih bolesti štitnjače.

Povezano:

Smanjena aktivnost štitne žlijezde

Hipotireoza ili usporen rad štitne žlijezde je stanje smanjenog izlučivanja i djelovanja hormona. Ovo je najčešći uzrok autoimune bolesti štitnjače. Hipotireoza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi.

Simptomi hipotireoze su brojni. Kod ovog se poremećaja javljaju problemi s ispadanjem kose, nokti su lomljivi i zadebljani, a koža suha, hladna i sklona svrbežu. 

štitnjača

Nadalje, uslijed poremećaja u radu živčanog sustava česta je vrtoglavica, poremećaji koncentracije, pamćenja i raspoloženja, osjećaja trnaca u rukama i nogama, osjetljivost na hladnoću, mišićna slabost te bolovi u zglobovima. Javlja se anemija, slabokrvnost, a moguć je i povišen krvni tlak. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju usporen metabolizam zbog čega se javlja zatvor i dolazi do povećanja tjelesne težine. 

Kod hipotireoze dolazi do poremećaja u spolnom sustavu žena koji rezultiraju neredovitim menstruacijama, a ponekad čak neplodnošću i pobačajima.

Ubrzan rad štitne žlijezde

Suprotno od hipotireoze, hipertireozu karakterizira ubrzan rad štitne žlijezde. Uzrokovati je može autoimuna bolest ili čvor koji pojačano proizvodi hormone. Postoji i prolazna hipertireoza koju uzrokuje subakutna upala štitnjače. Vrlo rijetku hipertireozu uzrokuje tumor hipofize.

Pojava simptoma hipertireoze ovisi o ozbiljnosti poremećaja, a najčešći simptomi su prekomjerno znojenje i nepodnošenje topline, ubrzan rad i lupanje srca, drhtanje ruku, gubitak daha, osjećaj slabosti i umora. S obzirom na to da je metabolizam ubrzan, ponekad se javlja i proljev, a karakterističan je i gubitak tjelesne težine. U rizičnu skupinu spadaju dijabetičari te pušači. 

Kako liječiti bolesti štitne žlijezde?

Štitnjača tj. stanje njezinih hormona može se provjeriti krvnom slikom. Također, ultrazvuk štitnjače otkriva postojanje određenih promjena u obliku štitnjače i čvorova. Kod sumnje na poremećaj i probleme u radu štitne žlijezde liječnik upućuje na provjeru hormona, TSHT3 i T4, njihovih slobodnih oblika i antitijela. Hormonalna (ne)ravnoteža je prvi pokazatelj stanja štitne žlijezde i postojanja mogućeg poremećaja. U slučaju hipotireoze liječenje se provodi nadomjeskom hormona, a ti lijekovi se najčešće uzimaju doživotno.

S obzirom na to da štitnjača utječe na rad hormona, cilj liječenja bolesti štitnjače je normalizacija tih hormona te uspostavljanje njezine normalne funkcije. U liječenju je posebno bitna i promjena stila života.

Promjene koje bi oboljeli trebali unijeti u prehranu odnose se na konzumaciju voća i povrća i dovoljnog unosa tekućine. Dobro je jesti špinat, mrkvu, šparoge, banane, avokado, cjelovite žitarice, maslinovo ulje. Hranu koja može ometati proces apsorpcije joda potrebno je ograničiti. To su brokula, kelj, kupus, krumpir, proizvodi od soje i kikiriki. 

Probiotici su također korisni jer uspostavljaju ravnotežu crijevne mikroflore i važni su za probavni sustav te normalizaciju probave. 

štitnjača

Dodaci prehrani koji pomažu kod bolesti štitne žlijezde

Kao pomoć za ublažavanje simptoma usporenog rada štitnjače, dodaci prehrani mogu biti od velike koristi. Nedostatak energije možete nadomjestiti vitaminima i mineralima, koenzimom Q10 koji je važan aktivator stanične energije ili dopunama magnezija koji smanjuje umor, iscrpljenost, povećava nivo energije te ublažava odgovor na stresne situacije.

Dodatak minerala u tragovima selena može biti koristan kod terapije hipertireoze. Selen djeluje protuupalno, a može biti koristan kod Hashimotovog tireoiditisa. Dokazano je da osobe koje boluju od poremećaja štitne žlijezde imaju niske razine minerala cinka. Cink je važan za imunološku funkciju te pretvorbu hormona T4 u T3. Nedostatak željeza također ometa pretvaranje T4 u T3 oblik. Osobe koje boluju od poremećaja štitne žlijezde su često slabokrvne, a unos željeza također smanjuje umor i iscrpljenost. Nizak nivo vitamina B12 se povezuje s anemijom, bolestima štitne žlijezde, depresijom i manjkom energije. Vitamin D je važan za imunitet, a osobe kojima nedostaje vitamina D imaju veći rizik obolijevanja od autoimunih bolesti što može biti slučaj sa štitnom žlijezdom.

Alga Kelp je prirodno bogatstvo minerala joda, korisnog kod liječenja pojačanog rada štitne žlijezde. Hipotireoza također uzrokuje poremećaje u izmjeni minerala kalcija što posljedično uzrokuje pojavu osteoporoze. Dopune kelpa te minerala magnezija i kalcija su vrlo korisne kod ovog poremećaja rada štitnjače. Thyromaxx je dodatak prehrani koji sadrži specijalnu formulu vitamina, minerala i biljnih sastojaka, a služi za normalizaciju funkcije štitne žlijezde.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -