Što je copywriting?

To me može bilo tko pitati, i onaj tko zna, i onaj tko ne zna što je to. Nekako ipak mislim da ljudi znaju što je to. Pogotovo oni koji su u biznisu podučavanja. Barem bi trebali znati. Pa ipak, osobe koje jesu u svijetu biznisa, koje pružaju edukacije poslovnjacima, koje funkcioniraju kao d.o.o-ovi, ne znaju što je copywriting.

Uvjerila sam se u to prije tjedan dana kada sam brzinski bila pozvana na “pitching”. To je predstavljanje neke inovativne ideje, kada sjedite u istom prostoru s osobom koja je potencijalni kupac vaše ideje i njemu morate prezentirati svoju viziju i uvjeriti ga da će ta vizija ili ideja proći, pronaći publiku te da je možda čak i neka izgledna, profitabilna niša.

Pozvana sam na takav pitching u jedan zagrebački kafić – to je praksa poslovnjaka. Nove ideje i pothvati se dogovaraju uz kavu u nekom prostranom kafiću koji mora biti neki dobrostojeći i koji ima oveće parkiralište. Moja potencijalna klijentica je tako stigla autom, a ja, kao i do sada uvijek, tramvajem i pješke. Zadihala se malo, ali zato došla pola sata ranije.


Pročitajte više: 7 važnih lekcija za freelance copywritere


Zašto ovo govorim? Jer taj potencijalni kupac/ženska osoba, kupac moje ideje, nije imao pojma tome što je copywriting. Kako? Nikad čula? U sebi si mislim. Pa kreće se u tim krugovima. Mora se kretati. Pa zna i engleski. Može barem pretpostaviti.

Ako je writing pisanje, što je onda COPY?

Znamo da je kopi kopija, ali i kopirati (u engleskom je to i glagol i imenica- ovo je sada moj poriv da objašnjavam, ipak sam profesorica engleskog i njemačkog, a mađarski imam u malom prstu!). Pa onda? U čemu je stvar?

Copywriting je u stvari ono što radim toj potencijalnoj klijentici, ali usmeno. Taj Pitching je to – usmeni način iznošenja nečeg primamljivog, odnosno mora ga se uobličiti kao primamljiv sadržaj. To je naime cilj – uvjeriti drugu stranu da je ono što iznosiš (pismeno – COPY, usmeno – PITCH) kvalitetno, vrijedno, dobro, štoviše preporučljivo, imati to, nabaviti to, kupiti i biti u njegovom/njezinom vlasništvu.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću navodi da je copywriting “pisanje tekstova za oglašavanje, marketing ili web stranice. Većina agencija zapošljava stručnjake koji su kvalificirani za direktan i jezgrovit stil pisanja”.

Koliko reklama se koristi Copywritingom!?

Svaki slogan je produkt copywritinga, kreativnog procesa osmišljavanja, skiciranja, testiranja sadržaja, čiji cilj je KONVERZIJA (prodaja). Lekcija, koja u poslovanju može biti korisna, ali i nužna. Jer kad nema prihoda, nema nekog pomaka, moramo ekstra potegnuti i poduzeti neke korake. Nerijetko je to plaćanje reklame, a u reklamu moramo staviti relevantan, primamljiv i uvjerljiv sadržaj (CONTENT, pa je tako nastao CONTENT WRITING, slično COPYWRITING-u, a ipak s drugom svrhom, ne nužno prodajom).


Pročitajte više: 10 savjeta za opis proizvoda koji će ga uspješno prodati


Ako se i vi borite s neizvjesnošću i želite unijeti dašak svježine u svoj “content” (na webu ili pisanim materijalima, brošurama) onda svakako potražite pomoć jednog takvog kreativca, COPYWRITER-a.

Autor: Mariann Makrai, TRALANGIA

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -