Što pitati na razgovoru za posao

Pri kraju razgovora za posao ispitivač obično pita:  “Želite li vi nešto pitati?”. Najgori mogući odgovor je: “Ne, nemam nikakvih pitanja!”.

Gordana Frgačić, HR manager kaže da “ne” i nije baš najbolji izbor, jer je to pitanje ne samo odlična prilika da kandidat sazna ono što mu je od ključne važnosti već i da tom prilikom dodatno pokaže i dokaže svoju motiviranost i stručnost. ” Kandidat ostavlja dojam nezainteresiranosti i nemotiviranosti, te da mu je svejedno gdje će i za koga raditi, odnosno da su mu svi poslodavci i sva radna mjesta isti. Osobno volim kad me kandidati pitaju konkretna pitanja o samom radnom mjestu, o tome kako su organizirani procesi rada i općenito o tome kako je tvrtka organizirana, koji sustavi se koriste, koje su vrijednosti tvrtke i slično”, kaže ona.

Ključne stvari koje morate saznati na razgovoru za posao ukoliko niste uspjeli prije:

Opis i opseg posla

Kompanije često u oglasu objave opis posla. Međutim, puno puta se desi da kompanija nema dobar HR pa je taj opis posla obična kopija s interneta. Strane kompanije često koriste obrasce od matičnih kompanija koji su prilagođeni tvrtkama s puno više zaposlenih od podružnice u Hrvatskoj koja ima 20 zaposlenih. Meni se nekoliko puta desilo da je opis posla bio za CFO-a kompanije s nekoliko tisuća zaposlenih a oglas se odnosio također na poziciju CFO-a ali u podružnici te kompanije koja ima 20 zaposlenih a CFO u svom odjelu ima jednog knjigovođu. Nije teško zaključiti da se posao CFO-a u ovom slučaju ne odnosi u tolikoj mjeri na sudjelovanje u kreiranju strategije kao u sjedištu već je njegov posao puno operativniji.

Stoga na razgovoru za posao morate pitati apsolutno sve što vam nije jasno oko opsega posla, da ne bi kasnije požalili! Ja sam jednom prilikom bila na razgovoru za poziciju Controllera koji je jedini zaposleni u tom odjelu te je dodatno zadužen za nabavu. S time da mora pripremati cijelu hrpu tjednih i mjesečnih izvještaja za centralu u Engleskoj! Ja na tom razgovoru za posao nikako nisam mogla dešifrirati pravi opseg posla, jednostavno nisu htjeli otkriti. Na kraju me nisu odabrali, očito sam previše pitala!  Bolje ne prihvatiti posao za koji niste sigurni da je za vas jer kad počnete raditi na tom radnom mjestu teško da ćete odmah početi tražiti dalje, svima nam je traženje i promjena posla stres koji želimo izbjeći.

Općenito o kompaniji i očekivanjima od vas

Ukoliko ste prilikom priprema za razgovor za posao naišli na nešto sumjivo, morate to ispitati, najbolje indirektno. Možete pitati detaljnije o njihovim planovima o kojima ste čitali. Na primjer ako ste pročitali da je kompanija na prodaju, nije loše pitati kako oni vide vašu budućnost, pa sami procijenite da li govore istinu ili samo žele nekog da popuni mjesto.

Jako je bitno pitati kako se vaša pozicija uklapa u njihove planove, što oni očekuju od vas, što morate postići ukoliko vam to prije nije rečeno. Ako vi imate puno veće ambicije od pozicije za koju ste na razgovoru za posao, morate dobiti osjećaj koliko u toj kompaniji ima prostora za vaše napredovanje.

Informacije o podređenima i kolegama u vašem rangu

Vašeg nadređenog ćete vjerojatno upoznati, u većini slučajeva će vas on i intervjuirati. Ukoliko se od vas očekuje puno, morate znati s kojim ljudima raspolažete, kakve su njihove kvalifikacije, u nekoj finalnoj fazi možete tražiti i da ih upoznate.

Dodatno, jako je važno pitati i o kolegama koji su na istom nivou kao i vi. Ako ćete vi biti zaduženi za vođenje velikog projekta na nivou kompanije, za očekivati je da imate potporu i suradnju sa ostalim kolegama na vašem nivou. Pitajte koje je njihovo iskustvo i kvalifikacije da možete lakše procijeniti kako ćete vi funkcionirati s njima.  Osim sa vlastitim timom, morate dobro funkcionirati i sa kolegama na istom nivou. Ukoliko to nije slučaj, posao vam neće biti ugodan.

Sljedeći koraci nakon razgovora za posao

Pitajte koji su sljedeći koraci u procesu, da ne očekujete povratnu informaciju za dva dana a oni se planiraju javiti za dva tjedna, te da li im je potrebno još nešto s vaše strane.

Što nikako ne smijete pitati na razgovoru za posao

Ono što već morate znati, na primjer: “Koji su vam najveći konkurenti?” Tu osnovnu informaciju ste trebali istražiti prije dolaska na razgovor za posao.

Ne smijete pitati o plaći, osobito ako se radi o prvom ili drugom krugu razgovora za posao. Ukoliko to pitate ozbiljne poslodavce to će vam biti veliki minus jer se na prvim razgovorima utvrđuju “fit”, kvalifikacije i sposobnosti, plaća dolazi na kraju. Da, nećete pristati na iznos ispod određenog minimuma ali o tome je najbolje se raspitati kod poznanika da ne gubite vrijeme ukoliko oni namjeravaju platiti puno manje.

Također nije dobro previše pitati. Procijenite da li “davite” ispitivača pa ne pretjerujte.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -