Što su ključne riječi i gdje se koriste na webu?

“Ključne riječi” je izraz koji se često koristi u oglašavanju na internetu te prilikom pisanja raznih tekstova za web stranicu. Svi koji nas savjetuju po tom pitanju reći će – pogodi ključne riječi i prodat ćeš.

Kako ih pravilno koristiti i zašto su nam od koristi, pročitajte u nastavku.

Što su ključne riječi?

Pojednostavljeno, ključne riječi su pojmovi ili izrazi koje vežemo za određenu tematiku. Budući da ovo zvuči apstraktno, evo konkretnog primjera.

Recimo da osoba imena Lea ima probleme s masnom i bubuljičastom kožom. Lea je sjela za računalo i upalila Google. Njezin cilj je pronaći rješenje svom problemu.

Što će Lea pretraživati na tražilici? Pretraživat će razne pojmove i sintagme poput “masna koža”, “prirodno rješenje bubuljice”, “krema masna koža”, “tretman lica masna koža”, “kako do lijepe kože” i slično. Pretraživat će ključne riječi.

Budući da se spomenute ključne riječi u tražilicu upisuju s ciljem pronalaska sadržaja na webu, definicija ključnih riječi u digitalnom svijetu značila bi: “odabrane riječi ili izraze koji opisuju proizvod ili uslugu, a pomoću kojih tražilice određuju koje članke i fotografije će prikazati osobi koja pretražuje sadržaj na internetu”.

Upute za pravilno korištenje ključnih riječi na web stranici

Dosad sam u članku objasnila kako su ključne riječi važan element svake web stranice jer je optimiziraju za tražilice poput Googla, Yahooa, Binga i drugih.

No, da bismo iz njih izvukli maksimum, potrebno je znati kako ih koristiti.

Tako nazivi potkategorija web stranice trebaju u sebi imati ključne riječi.
Hajdemo to objasniti na primjeru frizerskog salona. Zamislimo još jednu imaginarnu osobu – Anu. Ona je vlasnica frizerskog salona. Ana na svojoj web stranici pod kategorijom “usluge” ima navedeno sljedeće: “ženske frizure”, “muške frizure”, “bojanje kose”…

Ovako nabrojene usluge su u redu, no možemo ih još malo optimizirati tako da budemo specifičniji. Umjesto “bojanje kose” mogli bismo napisati “bojanje muške kose”, “bojanje ženske duge kose”, “bojanje ženske kratke kose”.

Sada paralelno probajte zamisliti pisanje oglasa za bojanje muške kose, kojim Ana želi dovesti određeni broj osoba na svoju web stranicu i time povećati prodaju usluge bojanja muške kose. Oglas bi mogao zvučiti ovako nekako: “Pravi muškarci boje svoju kosu: Prikrijte sijede bojanjem kose u prirodne tonove. Svaki peti dolazak u salon je gratis.”

Zašto paralelno pričam o oglasu? Zato što Google prilikom rangiranja oglasa uspoređuje riječi u oglasu i riječi na web stranici na koju oglas vodi. Kao što možete vidjeti, ovaj oglas sadrži izraze poput “boje kosu”, “bojanjem kose” koji su usko povezani s nazivom potkategorije “bojanje muške kose”.

Vrelo ključnih riječi su blogovi

Ako ne znate na koji način pojačati ključne riječi na svojoj web stranici, odgovor na vaše muke je pisanje bloga. Gotovo 70% novijih web stranica u sebi ima integrirani blog. To nije slučajno. Blog je odličan izvor ključnih riječi.

Blog na web stranici najčešće je zamišljen kao mjesto gdje se razrađuju problemi potencijalnih kupaca i njihova rješenja. Kada Ema iz naše priče gugla “masna koža bubuljice” doći će na članak s bloga koji bi mogao glasiti Recite stop masnoj koži lica.

Ipak, da bi tekst bloga bio optimiziran ključnim riječima kako treba, potrebno ih je uvrstiti u sljedeće dijelove teksta:

●     naslov

●     podnaslove

●     na početku odlomka (ako je to moguće)

●     spomenuti više puta u tekstu.

No, oprez! Pretjerano spominjanje ključnih riječi u tekstu može napraviti kontraefekt. Ako tekst bloga zvuči kao da ga je pisao robot, a ne osoba, tekst je previše optimiziran ključnim riječima. U tom slučaju smanjite njihov broj.

Osim u nazivima usluga, blogovima i ostalim tekstovima na web stranici, ključnim riječima potrebno je optimizirati i nazive fotografija, opise stranica i slično. Ipak, ključne riječi nisu jedini faktor koji utječe na optimizaciju i rangiranje vaše web stranice na tražilicama.

Želite li saznati više o ostalim faktorima optimizacije, slobodno mi se javite za dodatnu literaturu ili besplatni savjet.

Foto: 123rf

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -