Što radite danas u 12? Ništa! Pridružite se desetominutnom štrajku žena za ravnopravnost

Zašto postoji Dan žena? Da se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, ali i upozori na i dalje bolno postojeću neravnopravnost. I zato danas u 12 žene štrajkaju. Desetominutnim štrajkom točno u podne na Međunarodni dan žena želi se upozoriti da ravnopravnost i dalje nije postignuta.

“Krenimo s tih 10 minuta za ravnopravnost, jednake plaće i jednake uvjete rada”, poručuju organizatori.

“Pozivamo vas da makar na tren u podne stanete! Pozivamo vas da nam Osmog marta šaljete svoje fotografije na kojima ne radite, na kojem ste na zraku, kauču, u parku, na kojima ste ukrali malo vremena za sebe”, piše fAKTIV na Twitteru.

Marš za ravnopravnost

Već tradicionalno, večeras će se održati Noćni marš koji organizira upravo fAKTIV, već sedmu godinu. Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je kojom ove godine pozivaju na osmomartovski Noćni marš.

“Nadamo se da ćemo nastaviti stazama naših prethodnica, koje su bez moljakanja i bez uglađenog čekanja, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, na ulicama i u tvornicama izborile opće pravo glasa, pravo na rad, pravo na radničko organiziranje. Desetljećima kasnije, i mi smo bolno svjesne da država nije tu za nas”, ističu organizatori na Facebooku.

Napominju da “inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima”.

“Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene”, napominju.

Marš započinje u 18 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma. Otud se kreće ulicom Franje Račkog preko Jurišićeve, Trga i Ilica pa Gundulićevom i Masarykovom preko Tesline do Zrinjevca.


Pročitajte više: Rodni jaz u plaćama nije mit – evo koji čimbenici na njega utječu


Borba u brojkama

Za što se maršira, štrajka i bori? Istraživanja potvrđuju da su žene za iste poslove u pravilu plaćene manje nego muškarci. Zato imaju manje mirovine, a naposljetku to dovodi do toga da su žene u starijoj dobi sklone životu na rubu siromaštva.

štrajk žena

“Diljem svijeta žene u kućanskom radu u prosjeku provedu od jednog do četiri sata dnevno duže od muškaraca. U ‘naprednijim’ kućanstvima to je i dalje skoro 400 sati godišnje. Dakle, 16 dana u godini koje ženama apsolutno nitko neće vratiti. A u kućanstvima u kojima sve pada na ženska leđa, više od 1500 sati, dva mjeseca godišnje neplaćenog rintanja”, napisao je feministički kolektiv u jednoj Facebook objavi. 

“Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke”, ističu iz fAKTIVa.


Pročitajte više: Rizik od siromaštva pogađa 750.000 ljudi – žene kritična skupina


Kako je nastao Dan žena?

Dan žena nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa i emancipaciji žena. Ideja je nastala uslijed brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije što je bilo povezano s lošim uvjetima rada. Prvi ‘osmomartovski’ štrajk bio je štrajk žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila 1857. godine u New Yorku. Demonstracije je rastjerala policija, a iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti su se održali i sljedećih godina. Najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -