Savladaj osnove digitalnog marketinga i osiguraj kvalitetan razvoj vlastite karijere

Karijera u digitalnom marketingu postala je jedna od najpoželjnijih karijera današnjice. Ta laskava titula temeljena je na kroničnom nedostatku stručnog i kvalificiranog kadra koji tvrtkama i brandovima može pomoći brže i bolje odgovoriti na sve veće zahtjeve potrošača, tržišta i promjenjivog načina poslovanja.

Želiš li unaprijediti svoju konkurentnost i aktivno razvijati svoju poslovnu karijeru u segmentu digitalnog marketinga, pravo je vrijeme za adekvatnu edukaciju.

Nove okolnosti

Živimo u vremenu digitalne (r)evolucije i svakodnevno smo svjedoci novih manifestacija inovativnosti, kreativnosti i propitkivanja naučenih zakonitosti. Sve je u svakom trenutku podložno promjenama i danas je to vidljivije nego ikada.

A digitalni marketing? Digitalni marketing nije znanstvena fantastika. I dalje se radi o marketingu, samo što taj marketing danas djeluje u novim okolnostima i na puno više razina nego prije samo nekoliko godina.

Digitalni marketing je danas primarna perspektiva marketinškog djelovanja svake uspješne i ozbiljne tvrtke, bez obzira na veličinu. On je potreban svima koji žele biti i ostati relevantni svojim potrošačima, zadržati i/ili povećati svoj udio na tržištu i osigurati profitabilnost.

Koja su to tri osnovna pillara digitalnog marketinga koja je neophodno razumjeti i prakticirati za uspješan razvoj karijere u marketinškoj industriji?

1. Content, iliti po naški sadržaj

Medijski prostor zagušen je ogromnom količinom informacija koje nas, kao potrošače, tjeraju da kontinuirano ulažemo napor u njihovo filtriranje. Isto tako, potrebno je uložiti napor i u aktivno traženje onih informacija koje su nama relevantne, odnosno odgovaraju na naše potrebe.

Do prije par godina content je bilo samo jedna od taktika kojom su se tvrtke i brandovi diferencirali od konkurencije. Danas je content osnovna poluga za stvaranje i održavanje odnosa s korisnicima. On je srce svih uspješnih aktivnosti digitalnog marketinga.

Stvarajući sadržaj koji je relevantan, koristan te zabavan, tvrtke i brandovi osiguravaju ‘top of the mind’ poziciju kod korisnika na neki drugi način. Ta pozicija im neupitno daje prednost u odnosu na konkurenciju kada kod korisnika dođe trenutak osvještavanja specifične potrebe ili odluke o kupnji.

stručnjak za digitalni marketing

Postoje različite vrste contenta i one uvelike ovise o specifičnostima kako branda tako i samih korisnika. Neke od osnovnih vrsta su: blogovi, content za društvene mreže (Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube i sl.), web site content i mnogi drugi.

Osim u kontekstu pozicioniranja u percepciji korisnika, kvalitetan sadržaj bitan je i za postizanje visoke pozicije na Google tražilici (SEO – Search Engine Optimization). To je prvo mjesto s kojeg počinje većina korisničkih potraga za željenim informacijama. Visoka pozicija na Google tražilici omogućuje brandovima da prvi ponude odgovor na upit korisnika i time povećaju šanse da on postane njihov kupac.

2. Online oglašavanje

Potrošači danas imaju mogućnost odabrati što žele, kad žele, bez obzira gdje se nalazili u danom trenutku. Radi te temeljne promjene u ponašanju i navikama potrošača, tvrtke i brandovi imaju zadatak kontinuirano podsjećati ih na svoje postojanje i nuditi relevantne odgovore na njihova pitanja i potrebe.

Najjednostavniji način za postizanje navedenog cilja jest biti i djelovati tamo gdje se nalaze i potrošači, a danas je to dominantno u online prostoru.

Opće poznato je da je online oglašavanje jedan od najmjerljivijih oblik oglašavanja. Bitno je napomenuti da je iznimno važno znati i razumjeti koje statistike je potrebno pratiti i optimizirati u pojedinim kampanjama i zašto. Te statistike ovise jedino i isključivo o specifičnom cilju svake pojedine kampanje.

Paid Search (Google Ads) i Paid social (Facebook Ads) oglašavanje danas su neizostavne, pa čak i dominantne vrste online oglašavanja. Pomoću njih tvrtke nastoje povećati posjećenost svojih web stranica, blogova i profila na društvenim mrežama. Na taj način žele povećati online prodaju, osigurati doseg unutar ciljanje skupine i vidljivost vlastitog contenta, izgraditi awareness i kredibilitet, potaknuti opetovanu posjetu i/ili kupovinu i sl.

Kombinacija ovih kanala predstavlja strategiju koja može odgovoriti na skoro svaki postavljeni cilj. Navedeni kanali nude specifične mogućnosti targetiranja ciljnih skupina i iznimno su pogodni za skromnije marketing budžete.

3. Analiza online ponašanja korisnika i data driven odluke

Marketing je oduvijek nastojao odgovoriti na potrebe potrošača i razumjeti njihovo ponašanje. To radi i danas – u realnom vremenu.

Trenutno postoji preko 3.500 online marketing alata za provođenje i mjerenje digitalnih marketinških aktivnosti. Zvuči zastrašujuće?

Za osnovno razumijevanje ponašanja korisnika dovoljno je zadržati se na alatima poput Google Analytics, Facebook i Instagram Page Insights, Google Ads (do nedavno AdWords) i Facebook Ads.

stručnjak za digitalni marketing

Google Analytics, Facebook i Instagram Page Insights nude podatke nužne za osnovno razumijevanje ponašanja vlastitih korisnika i njihovih interesa, kao i osnovne demografske informacije kao što su dob, spol i lokacija.

Paid Search (Google Ads) i Paid social (Facebook Ads) u komplementarnom odnosu predstavljaju iznimno efikasnu i financijski učinkovitu strategiju online oglašavanja.

Ovi alati spadaju u osnovne alate za provođenje i mjerenje uspješnosti digitalnog marketinga. Poznavanje tih alata, razumijevanje podataka i donošenje odluka temeljem tih podataka iznimno su tražene vještine konkurentnih marketing profesionalaca.

Budi u toku

Digitalni marketing obiluje dinamikom i različitim aktivnostima. Dokle god postoji volja i spremnost istraživati nove niše aktivnosti i prilagođavati se promjenama kada i gdje je to potrebno, praktički nema načina da se izgubi na ovom području profesionalnog djelovanja.

Potrebno je poduzeti prve korake! Nemoj biti marketing profesionalac koji i dalje uporno ignorira promjene kako te ne bi pregazilo vrijeme. Preuzmi kontrolu nad svojom marketinškom budućnošću i svladaj osnove digitalnog marketinga.

Upiši edukacijski program “Osnove digitalnog marketinga“, osiguraj kvalitetan razvoj vlastite karijere i ostavi konkurenciju iza sebe!

WiA članice ostvaruju 20% popusta na sve jezične, informatičke i poslovne grupne tečajeve EdukaCentra.

Autor: Edukacentar

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više