9 stvari u uredu koje nanose štetu vašem poslovanju

Jeste li znali da temperatura u vašem uredu može utjecati na vašu produktivnost i na produktivnost vaših zaposlenika? Naime, najproduktivniji rad je onaj na ugodnoj temperaturi od 22°C. Okruženje u kojem radite, odnosno ured, može utjecati na uspješnost vašeg poslovanja.

Koje su to stvari koje nanose štetu vašem poslovanju?

Prema Intuitu, faktori koji utječu na vaše poslovanje mogu se podijeliti na fizički okoliš ureda i na organizacijski okoliš.

Fizički faktori

  • Temperatura – Temperatura vašeg ureda utječe na produktivnost i do 10%. Najbolja temperatura ureda bi trebala biti 21-22°C, tako da probajte namjestiti termostat klime na tu temperaturu, bez obzira na godišnje doba.
  • Pogled i dnevno svjetlo – Iznenađujuće, ali dnevno svijetlo ima mali utjecaj na produktivnost u radu. No pogled iz ureda na vanjsko okruženje je veoma bitno. Pokušajte se smjestiti (ili vaše radnike) tamo gdje ćete imati pogled na vanjsko okruženje, bliže prozoru.
  • Okoliš i zagađenje – Iako na vanjsko zagađenje ne možete previše utjecati (osim zatvoriti prozore), na unutarnje zagađivače, poput starih tepiha ili kompjuterskih monitora, možete. Ako radite u staroj zgradi, pokušajte ugraditi ventilaciju ili otvoriti prozore kako bi prozračili prostor.
  • Buka – Ovaj faktor utječe na žene drugačije nego na muškarce. Tako primjerice 1 od 3 muškarca kaže da ih razgovori u uredu smetaju, dok je takva situacija primijećena kod 1 od 4 žena. Pokušajte nositi slušalice ili čepiće za uši dok radite kako bi smanjili buku i povećali produktivnost. Isto tako, ako je u vašem uredu stalna tišina, onda bi vam i najmanja buka mogla smetati. Pokušajte u ured uvesti pravilo da nema razgovora tijekom rada, kao u knjižnici.
  • Tehnologija – Iako biste ulaganje u tehnologiju mogli shvatiti kao nepotreban trošak, ona bi mogla povećati produktivnost vaših radnika. Tako primjerice, dupli monitori povećavaju produktivnost do 50%, a laptop pruža vašim zaposlenicima fleksibilnost, što također rezultira povećanjem produktivnosti.

Organizacijska kultura

  • Društveni mediji – Dok jedna istraživanja pokazuju kako pristup društvenim medijima smanjuje produktivnost radnika, druga pokazuju da ih povećava. Pristupite zabrani pristupa društvenim medijima veoma oprezno. Ne morate u potpunosti zabraniti pristup, no provjeravajte koliko vremena vaši zaposlenici provode na internetu nevezano za posao.
  • Vrijeme – Svatko ima svoje vlastito vrijeme kada je najproduktivniji. No, postoji i jedno vrijeme koje se pokazalo najproduktivnijim za većini ljudi, a to je od 11 h do 14-15 h, nakon čega produktivnost pada. Svaki se zaposlenik razlikuje, ali svakako izbjegavajte zadavanje hitnih i težih zadataka ujutro čim dođu na posao.
  • Motivacija – Tvrtka ima veliku ulogu u motivaciji radnika. Pružite zaposlenicima mjesta za osobni razvoj i ostvarenje njihovih poslovnih ciljeva. Budite im mentor i razgovarajte s njima o njihovim vještinama i gledajte kako ih možete upotrijebiti za postizanje ciljeva tvrtke. Pokažite im da su njihove vještine i poslovni ciljevi važni za razvoj tvrtke. Isto tako, organizirajte team building evente kako bi upoznali zaposlenike izvan radnog okruženja.
  • Vodstvo – glavnu ulogu u razvijanju ugodnog radnog okruženja imate upravo vi. Komunicirajte sa svojim zaposlenicima i budite pristupačni tako da znaju da ako trebaju pomoć, da vam se mogu obratiti. Također, vodite primjerom – neka se zaposlenici ugledaju u vas i pokažite im da nisu oni jedini koji rade, već da i vi imate svoju ulogu u razvijanju tvrtke. I na kraju, kod zadavanja zadataka postavite svojim zaposlenicima realistične rokove. Nerealistični rokovi dovode do stresa i pravljenja grešaka, za koje je potrebno puno više vremena da se isprave nego da ste im dali malo duži rok za obaviti neki zadatak odmah u početku.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...
- Advertisment -