Žene prvi put sude na svjetskom nogometnom prvenstvu i to baš u Katru!

Prvi put u povijesti žene sude na muškom Svjetskom nogometnom prvenstvu. Olympics piše da su Yamashita Yoshimi, Salima Mukansanga i Stephanie Frappart odabrane kao tri od 36 glavnih sudaca za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se trenutno održava u Kataru.

“Sve su one zaslužile svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu jer stalno sude na visokoj razini. Kao i uvijek, naš izbor sudaca temelji se prvenstveno na kvaliteti”, rekao je predsjednik FIFA-ine sudačke komisije, Pierluigi Collina, prenosi Kawowo sports.

Osim tri sutkinje u timu glavnih sudaca, među 69 pomoćnih sudaca našle su se još tri sutkinje: Neuza Back, Karen Diaz Medina i Kathryn Nesbitt.

“Svjetsko prvenstvo je san snova. Da budem iskrena, isprva sam bila iznenađena. Ali sada imam priliku živjeti taj san. Jednostavno sam preplavljena osjećajem zahvalnosti”, rekla je japanska sutkinja Yamashita novinarima prošlog mjeseca nakon što je imenovana kao jedna od sudaca u Kataru, piše Olympics.

Tko su one?

Yoshini Yamashita karijeru je započela 2016. godine, a u svibnju 2019. ušla je u povijest uz Makoto Bozono i Naomi Teshirogi kao prva isključivo ženska postava koja je sudila utakmicu AFC kupa. Ova 36-godišnjakinja sudila je na Svjetskom prvenstvu za žene 2019., a svoju je zviždaljku koristila i na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Nakon što je u svibnju 2019. probila rodnu barijeru u Aziji tako što je dodijeljena da sudi u AFC kupu, u prosincu iste godine postala je sutkinja klase 1. Zatim je sljedećeg svibnja postala prva žena koja je nadgledala utakmicu u J. Ligi, japanskoj profesionoj nogometnoj ligi osnovanoj 1992. godine. Ovoj vještoj sutkinji svaka nova sezona donosi nove uspjehe, važne jednako za nju kao profesionalku, ali važne i za sve žene sutkinje koje su do sada bile ograničene brojnim barijerama i sudile isključivo na ženskim utakmicama.

Salima Mukansanga, sutkinja iz Ruande u siječnju ove godine ušla je u povijest kao prva žena koja je sudila na 33. izdanju Afričkog muškog kupa nacija u Kamerunu piše Goal.com.

Mukansanga sudi za FIFA-u od 2012. godine, a u mladosti joj je san bio profesionalno igrati košarku.

“Pristup košarkaškoj infrastrukturi je bio težak, tako sam završila u sudačkom poslu, što također nikada nisam požalila”, rekla je jednom prilikom za New York Times. I ta ju je odluka dovela do Svjetskog prvenstva za žene 2019., Olimpijskih igara u Tokiju 2020., a sada i do Katara.


Pročitajte više: Nogometne sutkinje ispisuju povijest na prestižnim utakmicama


San svakog sudca i sutkinje

“Suditi na Svjetskom prvenstvu je san svakog suca, pogotovo ako dolazite iz zemlje poput moje u kojoj je ženski nogomet još uvijek na vrlo niskoj razini. Osjećam se privilegiranom zbog prilike”, rekla je uoči Svjetskog prvenstva za žene 2019. u Francuskoj.

Francuskinja Stephanie Frappart nedvojbeno je jedno od najpriznatijih imena na popisu za Svjetsko prvenstvo 2022. Ova 38-godišnjakinja ima karijeru punu ‘prvih’ događaja, a u Kataru će nastaviti tim putem. Frappart međunarodne utakmice sudi od 2009. godine, a 2019. je postala prva žena koja je sudila mušku europsku utakmicu i utakmicu francuske lige.

U 2020. izazvala je ovacije u sudačkom svijetu, kad je upisala svoje ime u povijesne knjige postavši prva žena koja je vodila utakmicu muške Lige prvaka. Godinu dana kasnije, Frappart će voditi kada se Atletico Madrid suočio s Chelseajem u uzvratnoj utakmici osmine finala ženskog UCL-a. Frappartino ponašanje na terenu govori samo za sebe i rezultiralo je osvajanjem IFFHS nagrade za najbolju svjetsku sutkinju.

Prisutnost službenih žena na Svjetskom prvenstvu za muškarce poslat će jaku poruku, smatra.

“Snažan je znak FIFA-e i vlasti da u toj zemlji imamo žene sutkinje”, rekla je, dodavši nadu da ova odluka može “pokrenuti stvari”.


Pročitajte više: RTL piše povijest – Prvi put u Hrvatskoj dvije ženske voditeljice informativnog programa jedne televizije


Velik korak za Katar

Osim što je ovo veliki korak za njihove karijere, kao i za sve sutkinje koje se bore da iziđu na profesionalnu scenu, velik je to korak i za Katar – zemlju u kojoj žene i dalje nisu ravnopravne u odnosu na muškarce.

Iako je Katar, u odnosu na neke zemlje, napredniji po pitanju ženskih prava – žene primjerice ne moraju nositi pokrivalo za glavu – žene su još uvijek u mnogim aspektima degradirane u odnosu na muškarce. Neuravnoteženi su zakoni u području nasljeđivanja, braka, pa čak i čije svjedočenje ima veću težinu na sudu.

Žene ostaju vezane uz muškog skrbnika, obično oca, brata, djeda ili ujaka, a udate žene uz svoje muževe. I dalje trebaju dopuštenje skrbnika za ključne životne odluke, uključujući brak, školovanje i zaposlenja. Obiteljski zakon još uvijek diskriminira žene, primjerice, razvedene žene ne mogu biti skrbnici svoje djece, piše Amnesty International.

Iako je omjer žena i muškaraca sudaca na turniru i dalje nizak, analitičari kažu da je ovaj potez značajan, posebno u zemlji u kojoj žene ostaju zanemarene, smatra Erin Blankenship, suosnivačica Equal Playing Fielda, neprofitne organizacije koja se zalaže za bolju zastupljenost žena u sportu.

“Ne očekujem da će Svjetsko prvenstvo imati podjelu spolova 50/50, ali mislim da dolazi do točke kada nije važno kojeg ste spola: ako ste dobri u svom poslu, imate svako pravo biti na tom terenu. Za mene je to cilj“, istaknula je Blankenship za DW.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -