Svjetiljke u torbicama – kako je jednostavna ideja postala vrlo uspješna poslovna priča

Torbice svih vrste i oblika neizostavni su dio privatnog i poslovnog izgleda svake žene. Lijepe i praktične, služe raznim namjenama, a njihova unutrašnjost u pravilu skriva brojna iznenađenja. Od korisnih stvari koje nam služe u svakodnevnoj upotrebi, do onih na koje smo uopće i zaboravili da smo ih sakrili unutra.

Pitanje je samo koliko su žene uspješne u brzom pronalaženju upravo one stvari koja im i najpotrebnija, pogotovo ako se u tom trenutku nalaze u – mrkom mraku.

Bagsablaze – svjetiljke u torbicama

A upravo u takvoj se situaciji našla Marcia Mattushek, 48-godišnja Australka za vrijeme boravka u južnoafričkom gradu Durbanu. Vraćajući se s druženja s prijateljima, koračajući prema parkiralištu oko 2 sata u noći, svim je silama u mraku pokušala pronaći ključeve automobila.

Bijesna što uz sebe nema baš nikakvo svijetlo koje bi joj olakšalo posao, nakon nekoliko minuta bjesomučnog prevrtanja stvari pod prstima, ipak je uspješno okončala potragu. No, cijeli situacija toliko ju je frustrirala, da je sjevši u automobil nastavila razmišljati kako ubuduće izbjeći takve slučajeve.

Sljedećeg dana, na povratku zrakoplovom kući u Brisbane, Marciji se rodila sjajna ideja za Bagsablazeom, svjetiljkom koja se može staviti u bilo koju torbu, a koja se automatski pali svaki put prilikom otvaranja torbe. Toliko jednostavno rješenje koje bi ženama u velikoj mjeri olakšalo snalaženje s njihovim torbicama. Ideja je rođena, ali bilo ju je potrebno pretočiti u konkretan projekt.

Marcia Mattushek svoje je poslovno iskustvo prepričala portalu Womensagenda pritom otkrivši:

“Uvijek sam imala mnoštvo inovativnih ideja, ali svaki put bi se pokazalo kako se toga već netko dosjetio te ideju uspješno pretvorio u proizvod ili uslugu koje se mogu naći na tržištu. S ovom je bilo drugačije. Ništa slično Bagsablazeu nije postojalo na tržištu, a ja se nisam htjela dovesti u situaciju da za 40-ak godina pogledam unatrag i shvatim da sam mogla učiniti nešto što će me pretvoriti u bogatu ženu”.

Po povratku kući o ideji je razgovarala sa suprugom, patentnim odvjetnikom i industrijskim dizajnerom. Nakon izrade cjelokupnog troškovnika, definiranja ideje do najsitnijeg detalja te izrađivanja prototipa, Marcia je napokon mogla patentirati proizvod i njezin je novi posao rođen.

Brojke su važne u stvaranju vlastitog posla

U tom trenutku ova poduzetna Australka nalazila se na polovici studija menadžmenta na CSU sveučilištu. Iako se u početku studija odlučila za predmete koji će pomoći njezinoj karijeri u neprofitnom sektoru, novi poslovni izazovi motivirali su je da se okrene predmetima koji će joj izravno pomoći u razvijanju i širenju novog biznisa. Svoja dotadašnja znanja nadogradila je novima, koja su joj u tom trenutku nedostajala, a bila su neophodna da Bagsablaze postane uspješan i profitabilan proizvod.

Gotovo preko noći, ova je modna dizajnerica morala svladati sve vještine upravljanja financijama i marketingom, ali i naučiti mnogo toga o elektroničkim sklopovima jer za većinu njih do tog trenutka nikada nije ni čula.

“Brojke su iznimno važne u stvaranju vlastitog posla. Moj mentor na fakultetu vrlo mi je jednostavno objasnio da nije važno koliko volite vlastitu ideju ili projekt, već koliko volite brojke koje se vrte oko njih. Najviše o njima ovisi hoćete li i u kojoj mjeri uspjeti u svojim namjerama”, objašnjava Marcia te zaključuje:

“Želja za cjeloživotnim učenjem pomogla mi da je uspijem u svojim namjerama. Štogod naučili u životu neće ostati neiskorišteno. Vaš osobni razvoj i samopouzdanje koje vam daje znanje, jest nešto što vam nitko ne možete oduzeti.”

A Bagsablaze svjetiljke danas se nude u raznim kombinacijama, bojama i oblicima, za ženske, muške, poslovne i sve ostale vrste torbi. Mogu se prenašati iz jedne torbe u drugu, lagano se pune, a i same mogu poslužiti kao punjači za mobitele.

Jedna jednostavna ideja nizom je pametnih i hrabrih odluka postala iznimno uspješna poslovna priča.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više