Tabata trening oduzet će vam samo 4 minute, a dati instant rezultate!

Postoje dvije vrste zaposlenih ljudi – oni koji se unatoč gomili obaveza ustaju u ranu zoru kako bi stigli vježbati i oni kojima je ta ista gomila obaveza izlika da ne vježbaju uopće. Bez obzira kojoj skupini pripadate, vježbanje može oduzeti malo vremena, a dati puno rezultata. Tabata trening je novi hit u fitness svijetu, a sve što morate učiniti je izdržati 4 minute vježbanja visokog intenziteta.

O čemu se radi

Trening se odvija na način da se 20 sekundi intenzivno vježba, zatim 10 sekundi odmara. Ovim principom vježba se 8 serija različitih vježbi, što sve skupa oduzima 4 minute.

Zvuči jednostavno, ali učinkovito je jedino ako se tih 20 sekundi vježba maksimalnom energijom i snagom. Na ovaj način možete izvoditi bilo koje vježbe dokle god se pridržavate navedene dinamike treninga. Neke od vježba mogu biti: preskakanje užeta, sklekovi, jumping jacks, trbušnjaci ili jednostavno skakutanje. Sve vježbe koje biste i inače izvodili, samo uz izmjenu dinamike.

Prednost naspram drugih vježbi

Tabata trening može se izvoditi kod kuće ili u teretani. Ovisno o vrsti vježbi može se koristiti i dodatna oprema (bučice, girije, utezi), ali i ne mora pa je lako prilagodljivo prostoru.

Ako i inače trenirate, Tabata trening možete ubaciti kao odmak od rutine, a za poboljšanje izdržljivosti i snage.

Izvrsno je rješenje i ako imate malo vremena jer ćete se umoriti više u tih 20 – ak  minuta koliko se preporučuje vježbati, nego u 40 minuta vježbanja umjerenim tempom. Važno je napomenuti da se preporučuje kratko zagrijavanje prije početka Tabata treninga. Već 5 minuta zagrijavanja bit će dovoljno da aktivirate mišiće i spriječite moguće ozlijede, posebice ako ste početnik u ozbiljnijem vježbanju. A kada krenete sa treningom, stavite fokus na brzinu i izdržljivost jer inače nećete imati učinak koji pravilno izvođenje ovih vježbi ima.

A upravo je smanjenje potkožnog masnog tkiva učinak koji se brzo postiže redovitim Tabata treningom kao i povećanje mišićne mase. Krenite sa samo 4 minute danas, a do kraja tjedna već ćete biti u puno boljoj formi nego kada ste krenuli. Izvrsno je što možete trenirati samostalno ili u paru/grupi. Nema više izlika!

Foto: burst.shopify

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -