Kako kupiti tablet?

Tablet računala ili skraćeno ‘tableti’ osvojili su tržište posljednjih nekoliko godina. Od Appleovog iPada pa sve do danas doživjeli su brojne promjene i pretvorili se iz zgodne igračke u snažno sredstvo za rad.

Međutim, velika ponuda različitih modela na tržištu može zbuniti one koji se ne razumiju u sve te brojeve i kratice koje proizvođači tako ponosno ističu.

Treba li vam uopće tablet?

Prije no što vam pojasnimo na što treba obratiti pozornost prilikom kupovine tableta, provjerite da li vam tablet zaista i treba.

Za što ćete ga koristiti? Tableti su još uvijek novina i privlače poglede gdje god se pojavili, no razmislite – kupujete li tablet zbog pogleda ili konkretne upotrebe? Ovisno o tome što želite raditi na tabletu i koja će biti njegova uloga u vašem životu, razlikovati će se i njegove performanse odnosno konačna cijena.

Kupujete li ga za sebe ili djecu? Želite li njime zamijeniti računalo? Što točno želite na njemu raditi? Želite li ga koristiti i za telefonske pozive? Koliko ste spremni platiti?

Trenutno se tablet računala mogu kupiti već za nekoliko stotina kuna uz pretplatnički ugovor s pojedinim telekomunikacijskim operaterima, a neki ih čak nude i besplatno uz ugovor. No, iako se uređaj koji možete dobiti tako jeftino može činiti privlačnim, cijena nije uvijek pravi kriterij.

Primjerice, Appleov iPad među najskupljim je tabletima na tržištu, iako nema mogućnost proširenja prostora za pohranu. Ali zato nudi pregršt drugih mogućnosti poput izvrsnog ekrana, brzine i jednostavnog korisničkog sučelja. Međutim, to ne znači da jeftiniji uređaji ne mogu ispunjavati svoju zadaću iako na sebi nemaju ime nekog poznatog proizvođača.

Obratite pozornost na ime

Poznati proizvođači poput Applea, Samsunga, Lenovoa i drugih nude uz svoje proizvode i garanciju. Ne samo na kvalitetu izrade samog proizvoda, već i na njegovu funkcionalnost. Tableti nisu zamišljeni da traju godinama, ali ako već nakon nekoliko dana korištenja počne stvarati probleme, biti će vam bitno da znate gdje postoji servis i kome se obratiti.

Uz to, poznati proizvođači nude i programsku podršku što znači da će vaš uređaj imati mogućnost ažuriranja na posljednje verzije programa te će mu se tako produljiti vijek trajanja i poboljšati performanse.

Odluka je pala

Dakle, donijeli ste odluku o kupovini tableta, otišli u trgovinu i izbezumili se kad ste ugledali mnoštvo različitih uređaja.

Ako sa sobom ne povedete nekoga tko će vam objasniti razliku između uređaja (a da nije samo u boji), vjerojatno ćete ili odustati od kupovine ili vjerovati prodavaču, što ne mora uvijek biti dobra ideja.

Veličina je bitna

Za razliku od pametnih telefona koji su u prosjeku veličine dlana, tableti su ipak nešto veći. Ono po čemu se razlikuju je dijagonala samog ekrana, koja može biti od 7 inča (oko 18 centimetara) pa sve do 10 i više inča (25 centimetara i više).

Ako ne mislite tablet koristiti kao zamjenu za računalo, vjerojatno vam neće trebati više od 10 inča. Ne samo da su veliki tableti nespretni za korištenje, već je i veća mogućnost da vam slučajno ispadnu iz ruku i oštete se.

Ženama, koje obično imaju manje ruke od muškaraca, udobnije će biti korištenje manjeg tableta – onog od 7 odnosno 8 inča. Pogotovo za čitanje elektronskih knjiga ili pregledavanje dokumenata. Tableti s ekranom između 8 i 10 inča najčešće su nešto snažniji od onih manjih te su pogodniji za pregledavanje fotografija, filmova i drugih multimedijskih sadržaja.

Oni s ekranom preko 10 inča najčešće su zapravo hibridi laptopa i tableta. To su uređaji koji se koriste kao laptopi, ali imaju ekran osjetljiv na dodir koji se može ili preklopiti ili odvojiti i tako u trenu postaje tablet. Ova je alternativa popularna među onima koji ne žele imati samo jedan uređaj, a ne mogu se odreći laptopa.

Zagonetni brojevi i kratice

Prilikom odabira tableta zasigurno treba voditi računa i o samom računalu koje se skriva u unutrašnjosti.

Prije svega, pozornost treba posvetiti procesoru i njegovoj brzini rad odnosno broju jezgri. To su najčešće Appleov A6X, Nvidia Tegra, Samsung Exynos te Qualcomm Snapdragon. Iako im imena mogu zvučati zanimljivo, bitniji su brojevi.

U pravilu, što je više jezgri (2, 4, 6 pa i 8) i što je veći radni takt (brzina izražena u GHz) to znači da će uređaj raditi brže. Prosječni tableti trenutno koriste brzinu od 1.5 GHz, ali nove generacije uređaja dolaze i s brzinom većom od 2 GHz.

Uglavnom, što je veća brzina biti će ugodnije raditi na njemu.

tablet

Kvaliteta ekrana

Ovisno o rezoluciji ekrana (broju piksela na samom ekranu) i kvaliteti samog ekrana, slika može biti veoma čista i žarkih boja, odnosno zrnata i blijeda.

Trenutno na tržištu najveću rezoluciju ima ekran na Nexusu 10, a slijedi ga Appleov iPad. Obično jeftiniji uređaji imaju i lošiji ekran. I upravo tu do izražaja dolazi ono pitanje – što želite raditi na tabletu?

Ako želite čitati knjige, primati i slati e-mail poruke i surfati internetom, zadovoljiti će vas i rezolucija od 800×600 piksela. Želite li gledati filmove odnosno pregledavati multimedijski sadržaj, treba vam veća rezolucija. Što je veća rezolucija i slike će biti jasnije.

Prostor za pohranu i rad

Ako planirate tablet koristiti kao primarni uređaj za rad, bitno je da on ima dovoljno prostora za pohranu svih vaših podataka i za normalan rad.

Većina jeftinih uređaja nudi 512 MB radne memorije i do 8 odnosno do 32 gigabajta memorije za pohranu. Naša je preporuka da količina radne memorije bude barem 1 GB ili više kako biste mogli istovremeno imati otvoreno i više aplikacija.

Prostor za pohranu kod većine uređaja (osim kod iPada), možete po potrebi proširiti memorijskim karticama.

Operativni sustav

U svijetu tablet računala tri su glavna operativna sustava – Appleov iOS, Googleov Android i Microsoftovi Windowsi. I dok su Windowsi u svijet tableta ušli tek nedavno i koriste se na veoma malom broju uređaja, glavna se borba vodi između Applea i Googlea.

Ako ste ikad koristili pametni telefon s nekim od tih operativnih sustava, snaći ćete se i na tabletu. Aplikacije i način korištenja je jednak. Razlika je tek u tome što su pojedine aplikacije i mogućnosti prilagođene većem ekranu i mogućnostima samog uređaja.

I iOS i Android veoma su jednostavni za korištenje, imaju intuitivno sučelje te se veoma jednostavno mogu povezati i s osobnim računalom ili pametnim telefonom.

Dizajn

Većina je uređaja na tržištu sličnog dizajna, no ne moraju svi ostavljati jednak dojam u ruci. Neki su glatkih i zaobljenih rubova, drugi su oštri. Neki se ponose svojim šarenim kućištima, drugi dolaze samo u crnoj boji.

Ukoliko imate mogućnost, primite uređaj u ruku i provjerite da li vam odgovara veličinom i dizajnom.

Ako vam se ne sviđa boja, ali sve ostalo odgovara, uvijek možete kupiti zaštitne navlake, folije ili futrole koje dolaze u različitim materijalima, bojama i oblicima. One će promijeniti izgled uređaja, ali ga i zaštititi od ogrebotina, oštećenja ili udaraca.

A i zaštitnu navlaku možete mijenjati kad god poželite.

Odluka je na vama

Nadam se da sam vam ovim kratkim vodičem uspjela olakšati donošenje same odluke o kupovini tableta. A ako i dalje niste sigurni, uvijek možete potražiti savjet nekoga tko se više razumije u tehnologiju od vas. Ili barem to misli.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Hvala za info, upravo tražim pravi model. Meni je primarna tipkovnica koja bi uvijek bila pri ruci. Ima li kakav model za preporučiti? I jesu li operativni sustavi kompatibilni za spremanje podataka sa tableta na pc windows?

  2. Kod tableta postoje dvije vrste tipkovnica – virtualna (ona koja se pojavljuje na ekranu) i fizička koju priključujete na tablet putem USB kabla odnosno povezujete putem Bluetootha. U načelu je ugodnije tipkati na fizičkoj tipkovnici, a neki laptopi podržavaju i tipkovnice koje se nalaze u samom zaštitnom omotu za tablet pa tako dobivate svojevrsni 2u1. Što se OS-a tiče – Android je kompatibilan sa svim operativnim sustavima jer se prilikom povezivanja s računalom tablet ponaša kao USB memorija ili vanjski tvrdi disk. Appleovi tableti traže instalaciju programa iTunes, ali i on se može instalirati na računalo s Windowsima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...