Izazov kojim si na TikToku djeca oduzimaju život podsjetio na važnost medijskog odgoja!

Jedan od najpopularnijih trendova među najmlađima je TikTok aplikacija. Ples, pjevanje, imitiranje, snimanje zabavnog sadržaja – zvuči idilično? Zasigurno ne kao “black out” TikTok izazov na aplikaciji kojeg si djeca oduzimaju život.

Vremena se, zahvaljujući brzom razvoju tehnologije, mijenjaju brzinom koju oni koji nisu poput “internet generacije” odrasli uz čari tehnologije, jedva prate. Prije pojave interneta i početka masovnog korištenja i najmlađih generacija, odgoj je bio puno jednostavniji i roditelji su imali puno veću kontrolu nad aktivnostima djece. Danas, kada djeca puno više koriste internet i znaju više od roditelja, dolazi do mnogih problema. Iako je prepun mogućnosti, za one koji još nisu upoznali i dobre i loše strane života i koji ih još ne znaju razlikovati, internet je prepun zamki. Osim elektroničkog nasilja, sadržaja za odrasle, djeca mogu upasti i u zamku najnovijeg trenda – planetarno popularne TikTok aplikacije, koja osim zabavnog sadržaja, razvija i širi, za neke, izrazito opasne trendove.

U svijetu gdje nam je šetnja po ulicama New Yorka udaljena jedan klik, gdje o svakom proizvodu iskustva možemo pronaći za nekoliko minuta i gdje prevoditi iz bilo kojeg jezika možemo gotovo u sekundi – mogućnosti su beskonačne. Na prvi pogled- savršeno!


Pročitajte više: 10 najboljih edukativnih aplikacija za djecu


Možda i je savršeno za izgrađene osobe koje su od malena učene o tome da ne pričaju sa strancima, da ne ulaze u aute nepoznatih ljudi, da paze kako prelaze cestu i sva klasična dobronamjerna upozorenja koja su ih naučila opasnostima koja nosi ona, ne tako svijetla, strana života. No, što bi bilo da su ti isti ljudi u djetinjstvu imali svijet na dlanu – sve što ih je ikada zanimalo, sve što ih se tiče i ne tiče, sve što u stvarnosti ne bi još dugo vidjeli, a da im istovremeno roditelji toga nisu ni svjesni? Velike su vjerojatnosti da bi se dogodila tragedija.

TikTok izazov

Još jedan opasan izazov pojavio se na planetarno popularnoj aplikaciji – TikTok pod nazivom Blackout challenge. Riječ je, naime, o izazovu u kojem je cilj doslovno se gušiti do besvijesti. Koliko god se ovaj trend činio nevjerojatno besmislenim, onima koji se žele uklopiti u ekipu, biti “cool” i u trendu, ovo zvuči kao samo mala prepreka do popularnosti i prihvaćenosti. No, oni koji su u godinama kada još ne mogu shvatiti banalnost ovog izazova, ne shvaćaju posljedice.


Pročitajte više: Stručnjakinja za razvoj djece Eva Brlek otkriva utjecaj medija na djecu!


Ne shvaćaju da će si na taj način možda, ako se to može nazvati nehotice, oduzeti život i ostaviti iza sebe roditelje koji to vjerojatno nikada neće ni preboljeti. Ne znaju da će si zbog jednog izazova oduzeti sve mogućnosti i prilike koje su ih možda čekale u budućnosti. Oni ne znaju, kao što nije znao niti devetogodišnji dječak iz Rakovice, niti njegovi roditelji koji će se vjerojatno zauvijek kriviti što nisu znali za taj izazov, nakon što su pronašli tijelo svog dječaka bez svijesti, prema Blicu.

Istu su tragediju proživjeli i roditelji desetogodišnje djevojčice iz Italije koja se ugušila pokušavajući izvesti upravo ovaj izazov. Svjetski mediji zahtijevaju da se prijavi svaki pokušaj dijeljenja tog izazova, no postavlja se pitanje, tko je krivac?

Na svijetu su uvijek postojali, i uvijek će postojati uvrnuti umovi. Roditelji će uvijek učiniti sve da zaštite svoju djecu od takvih pomisli. No, brz razvoj tehnologije sve je ostavio zatečene, a novije generacije sve trendove upijaju “kao spužvice” upravo zato što odrastaju s njima. Međutim, roditelji se tek privikavaju i tek im se razvija svijest o tome koliko su bespuća interneta beskonačna i kakve se sve opasnosti kriju iza njih.

Medijsko obrazovanje roditelja i djece je prijeko potrebno

Jedno je sigurno – medijska pismenost i obrazovanje roditelja i djece prijeko je potrebno od najranije dobi, upravo zato što danas roditelji jednostavno ne mogu kontrolirati svaki korak svog djeteta. Ako će mu kod kuće kontrolirati korištenje mobitela, to ne mogu u školi ili kod prijatelja ili na bilo kojem drugom mjestu gdje su dostupni ovi, ovisno u čijim su rukama, opasni alati.


Pročitajte više: Francuska uvela potpunu zabranu korištenja mobitela u školama


Ponekad je, nažalost, potrebno da se dogode tragedije da bi se osvijestila ozbiljnost situacije. Žrtava ovog suludog izazova na Tik Tok-u, nažalost ima, no ne smije ih biti više. Popričajte sa svojom djecom, potaknite kritičku svijest i imajte kontrolu nad sadržajem koji pretražuju. Nemojte dopuštati da ih internet odgaja.

Nijedna aplikacija nije opasna, ako ju koristi osoba koja ima razvijeno kritičko mišljenje, koja je svjesna svojih vrijednosti i posljedica svojih postupaka.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -