Zašto je tišina važna za generiranje novih ideja?

Stresne situacije nas okružuju – problemi na poslu, problemi s dobavljačima, poslovnim partnerima ili suradnicima, rokovi, kašnjenje u plaćanju, porezi, traženje radnika, novi zakoni, inspekcije… Život poduzetnice, ali i žene na managerskoj funkciji je često začinjen velikim stresom. Pridodajte tu uloge koje još imamo od majke do partnerice ili ljubavnice, prijateljice, žene koja servisira domaćinstvo, možda bolesne roditelje. U svemu tome nedostaje tišina.

Povezano:

Zašto je tišina toliko važna?

Zamislite da vam svake sekunde u vašem umu jedan imaginarni čekić udari u mozak i kaže “bum!”. Zamislite da je sasvim normalno da to napravi 7-8 puta u jednom trenutku i da to vaš um može podnijeti. Sada zamislite da ste na poslu i u visoko stresno situaciji pa da taj čekić u istoj jedininci vremena, tom trenutku, udari 20, 40, 60  ili čak 80 puta. Jako puno bum i jako puno lupanja imate u tom trenutku u vašoj glavi, stvara se strašna buka.

Možemo reći da ta ekstremna situacija ne traje dugo i da će proći, naš um i mentalno zdravlje neće trpjeti jer je prolazno. No, što ako vam taj čekić svaki dan lupa 20-60 puta u trenutku po glavi i to tako traje 5, 10, 20 ili više godina? Hoće li vas kap vode koja je pala na vašu ruku ozlijediti? Vrlo vjerojatno neće. Što će se dogoditi ako svaki dan ta kap kapa na vašu ruku na istom mjestu jedno 10 godina? Hoćete li i tada biti bez ozljede?

Tako nekako možemo gledati i na stres i visoku “buku” u našem umu. S vremenom ona nam smanjuje i naše umne sposobnosti, kreativnost, imaginaciju, intuiciju i sve ono što pomaže našem umu da generira nove i dobre ideje.

Naravno da smo fizički sposobni rješavati buku određeno vrijeme i povremene visoke buke samostalno prevladati, no ako to udaranje čekićem po glavi traje i traje, onda ćemo imati situaciju slično kao s jednom kapi vode koja 10 godina udara na isto mjesto na ruci. 

Ako se stres i buka gomila u našem umu i ako negdje i nekako ne otpustimo ventil, tijelo će naći naćin da ga samo izbaciti i da otpusti pritisak. Ako ga otpusti tako da generira bolest koja nas milom ili silom uspori u životu, to baš nije dobra varijanta. Bolje je za nas da sami nađemo puno manje invazivan i daleko blagotvorniji način otpuštanja stresa, čistimo se i regeneriramo na lak i jednostavan način, nego da računalo u našoj glavi pogasi sustav izvan naše želje radi prijetnje od pregorijevanja sustava.

Zamislite da ste automobil i da pritišćete stalno po gasu, bez pauze. Da vrtite motor na visokom broju okretaja, čujete ga kako se muči, ali vi i dalje turirate i turirate. Iz dana u dan, iz godine u godinu. Tu i tamo malo stanete dok ste na moru ili na godišnjem odmoru i onda opet po starom. Gas, gas, gas, turaža i cviljenje motora, visoka napetost.

Taj motor na autu je vaš um ili ako hoćete kroz organe, to može biti vaš mozak ili krvožilni sustav ili kroničan umor cijelo tijela ili nešto slično. Ako je aktivnost jaka, visoka, konstantna, s malo ili nimalo odmora, i vaši “motori” će početi cviljeti od stalne i visoke turiranosti. I onda znate što slijedi. Raspad sustava.

Kada naš motor redovno odmaramo, servisiramo i dajemo mu novo gorivo, on može raditi dalje. Tako je i s nama. Kada čuvamo naš um i tjelo, regeneriramo ga i osvježavamo zdravom hranom, čistim zrakom, vodom i mentalnom higijenom, onda je on spreman za sjajne rezultate, nove ideje i visok učinak. U tom procesu jako nam pomažu tišina, tehnike o(t)puštanja napetosti i mentalna higijena.

tišina

Kako tišina utječe na naš um i tijelo?

Kada je velika i kontinuirana buka u našoj glavi, mi od nje teško možemo čuti i spoznati sebe, naše tijelo i našu intuiciju, koja nam je sjajan savjetnik i saveznik, a nismo baš ni najbolji u izvršavanju naših poslova. Zamislite da još uz sve gore navedeno morate raditi neki osobito zahtjevan posao, imate intenzivnu kognitivnu aktivnost i morate donositi važne odluke ili generirati nove, kreativne ideje. Nakon nekog vremena iscrpljujemo i tijelo i um, umaramo ih i dovodimo na granice izdržljivosti. Tada i vaša izvedba nije izvrsnost.

U snu ili tijekom godišnjeg odmora, dio tog umora i stresa otpustimo, a onaj koji smo jako dobro zakopali ili smo mislili da smo ga riješili samo ispliva prema gore. Jeste li možda nekoliko dana nakon početka godišnjeg odmora nekada dobili virozu? Kada se vratimo na posao, sve kreće iznova. Ako naučimo svakodnevno otpuštati dio po dio tog nakupljenog stresa i spuštati frekvenciju rada naših stanica ili moždanih valova na niže, a ne samo odmarati kada smo na godišnjem ako tada i odmaramo, ta buka u nama se smanjuje.

Stres, buka u našim kanalima, negativni unutarnji govor, blokade, uvjerenja koja nam ne koriste, programi, strahovi i generalno negativno utječu na intuiciju, a pogotovo ako još ni nismo vješti u slušanju vlastite intuicije, nismo ju proširili i ne znamo kako ju trenirati i koristiti na našu dobrobit.

Više tišine ili da kažemo smanjenje spomenute buke donosi, uz pomoć mentalne higijene, bolje mentalne predispozicije, pomažu nam da čujemo i razvijamo intuiciju ili generalno da bolje čujemo, rezumijemo i prihvatimo vlastito Ja. Postižemo i višu svjesnost, stabiliziraju se emocije, bolje dišemo, bolji ste sugovornik, fizički ste odmorniji, smanjuje se napetost, regeneriramo stanice svojeg tijela, poboljšavamo kvalitetu sna, fizičko stanje itd. Možemo reći da hladimo onaj motor kojeg smo nemilosrdno turirali.

Povezano:

Kakav tip tišine trebamo?

U današnje vrijeme nije baš lako naći apsolutnu tišinu. Nije ni presudno da imate npr. gluhu sobu. Dovoljno je da ugasite sve što vam odvlaći pažnju – TV, radio, kompjuter, mobitel i sl., zatvorite prozore ako je vani buka ili vrata ako u druim prostorijama imate neku ne baš tihu aktivnost. Zamolite ukućane ili kolege da vas ne prekidaju. Osamite se ili radite u društvu osoba koje isto žele tišinu. Tonirajte svjetlo ili prigušite prodor sunca. Ako radite u prirodi ili vani, probajte naći neko mjesto bez galame i gužve.

Idealni uvjeti često nisu mogući, zato težimo najboljem pa koliko uspijemo. Naravno, teško ćete biti u tišini ako ispod vašeg prozora radi neki bager ili pneumatski čekić zato tražite najprihvatljivije opcije. Sjednite, opustite se i zažmirite. Možete pustiti i opuštajuću glazbu, ali nemojte da bude pjevna jer će vas stimulirati da pjevate.

Sjedenje žmirećki u tišini barem 20 minuta dnevno uz opuštanje tijela, disanja ili u meditaciji dokazano pomaže na jako puno razina. Ako niste spremni još za takvu tišinu ili 20 minuta, radite onoliko koliko možete i birajte ono što ste spremni raditi da smanjite buku i stres.

Svaka aktivnost koja spušta razinu frekvenciju na kojoj rade stanice vašeg tijela (vibriraju) na nižu i prihvatljiviju je blagotvorna za naš um i tijelo. Nekome će pomoći i duge šetnje u prirodi, nekome rad rukama u zemlji, netko će se smiriti kroz hobi, masažu, slušanje glazbe određenog tipa, fizičku aktivnost, sport ili će koristiti antistres tehnike opuštanja.

Razlika je u tome koliko “duboko” se uz pojedinu aktivnost možemo spustiti, do koje razine tom aktivnošću možemo smanjiti “buku” u nama i količinu misli, odnosno odmoriti tijelo.

Tehnikama opuštanja možemo jako pozitivno utjecati kako na um, tako i na tijelo, a koja je tehnika najbolja za vas – to morate otkriti sami. Držite se svog dobrog osjećaja, slušajte svoju intuiciju. Nitko ne zna što je dobro za vas kao što to vi znate. Isprobajte više tehnika, i onda radite ono što vama paše i čini dobro. Barem izbora ima stvarno puno, a o njima ćemo nekog drugom prigodom opširnije.

Autorica: pravnica, poduzetnica, konzultantica, trener i učitelj All level healing tehnike Ana Keglović Horvat

Foto: 123rf, Unsplash, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -