Trenerice zaslužuju jednako mjesto pod sportskim „nebom“ kao i treneri

U ne tako davnoj prošlosti, ženama je sport bio zabranjen. Danas se uvelike situacija promijenila, ali i dalje im nije dostupan u jednakoj mjeri kao i muškarcima. Posebice nakon natjecateljske karijere, mali broj sportašica ima prilike nastaviti raditi u sportu, za razliku od sportaša koji se najčešće okreću trenerskim ili menadžerskim karijerama.

Posao trenera, bilo pojedinačnih ili ekipnih sportova, uglavnom obavljaju muškarci.  Prema projektnoj studiji iz 2011. godine, broj trenerica je izrazito malen, svega 6% žena u Hrvatskoj obavlja trenerske poslove.

Uloga trenerice u razvoju igračica

Trenerice imaju veliku ulogu u razvoju igračica, jer mogu lakše razumijeti emocionalno ponašanje svojih sportašica, bilo da se radi o nervozi, razdražljivosti, menstrualnim tegobama i slično. Znat će se kako postaviti kada osjete promjene ponašanja kod svojih igračica i kako ih motivirati.

Dobra trenerica može postati uzor malim djevojčicama koje se zbog nje mogu početi baviti sportom. Jedna takva bila je i američka košarkaška trenerica Pat Summit koja nas je, nažalost, napustila ovih dana.

U svojoj bogatoj 40-godišnjoj karijeri ova trenerica sveučilišne momčadi Tennessee sakupila je 1098 pobjeda. Nakon što joj je 2012. godine dijagnosticirana Alzheimerova bolest, Summit je završila svoju trenersku karijeru i postala jedna od samo četiri osobe kojima je uspjelo prijeći brojku od 1000 pobjeda u sveučilišnoj američkoj košarci.

Summitt je napisala i  tri knjige, zajedno sa Sally Jenkins. Prva je knjiga bila motivacijska i dio njene biografije „Reach for the Summitt“,  zatim „Raise the Roof“ o osvajanju prvenstva te „Sum It Up“, o njenom životu s Alzheimerovom bolesti.

Trenerice muških momčadskih ekipa

Ženskih trenerica ima zaista malo, a što tek reći za trenerice koje vode muškarce? Kao što je trener Arsenala Arsen Wenger rekao – ako muškarci vode žene, zašto žene ne bi mogle usmjeravati muškarce? Prije svega važno je da je osoba stručna kako bi obavljala određen posao, a nevažno je kojeg je spola.

Wenger je pritom mislio na Helenu Costu koja je 2014. godine postala prva žena na mjestu glavnog trenera u profesionalnom nogometu u Francuskoj, u jednoj od najjačih nogometnih liga na svijetu – „ligi petice“, u drugoligašu Clermontu.

Prije toga, Costa je bila trenerica ženskih ekipa u Iranu, Kataru te Celticu. No, vrlo brzo je podnijela ostavku, svega mjesec dana nakon što je potpisala ugovor. Razlog je bio taj što je bila marginalizirana u klubu, a na njeno mjesto je došla kapetanica francuske ženske reprezentacije Corinne Diacre, danas menadžerica ženske nogometne reprezentacije Francuske.

Voditi muškarce i to u jednom od najpopularnijih sportova u SAD-u, uspjelo je i Jennifer Welter, koja je sa samo 37-godina postala trenerica hokejaške momčadi  Arizone Cardinalsa. Zanimljivo je to kako je hokej jedan od najnasilnijih sportova u kojem su fizički obračuni sastavni dio igre.

Zbog svojih uspješnih rezultata tijekom natjecateljske karijere, žene definitivno i kasnije zaslužuju jednako mjesto pod sportskim „nebom“ kao i muškarci.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -