Kako korona virus utječe na trudnice?

O koronavirusu koji izaziva bolest COVID-19 zasigurno ste u posljednje vrijeme mnogo toga čuli, i to s razlogom. Broj oboljelih svakog dana sve je veći, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Svi se moraju paziti, a često čujemo da to osobito vrijedi za starije osobe. No, što s trudnicama? Stručnjakinja Poliklinike Mazalin, otkriva nam na što one trebaju pripaziti.

Povezano:

Trenutno veliki broj znanstvenika i liječnika radi na tome da se virus što bolje ”upozna”, otkriju njegove karakteristike kako bi se procijenilo njegovo ponašanje i kruženje među ljudima, a time isto i pokušalo spriječiti ili barem umanjiti. Provode se i brojna istraživanja oko različitih lijekova koji bi mogli umanjiti njegovu virulentnost i infektivnost, a osobito se opsežno i temeljito radi na otkrivanju cjepiva za bolest.

S obzirom na situaciju, važno je pojasniti zbog čega se poduzimaju mnoge predostrožne mjere kojima se na sve načina nastoji spriječiti širenje i napredovanje virusa u populaciji. Virus još uvijek predstavlja određenu nepoznanicu i ne može se sa sigurnošću pretpostaviti kako će se ponašati u sljedećim danima, tjednima, mjesecima. Isto tako, još se uvijek sa sigurnošću ne može reći je li problem COVID-19 samo u akutnom javljanju bolesti i njezinim potencijalnim komplikacijama, ili infekcija virusom može ostaviti trajne, kronične posljedice na imunološki sustav pojedinca. 

Koje simptome izaziva korona virus?

COVID-19 može nalikovati na gripu pa čak i prehladu, osobito u početnom stadiju. Mogu se javiti:

  • visoka temperatura
  • suhi kašalj
  • umor i iscrpljenost
  • bolovi u mišićima
  • poteškoće s disanjem
  • curenje nosa
  • grlobolja
  • proljev i dr.

Simptomi obično počnu postepeno, a u nekim se slučajevima zaraze simptomi uopće ne javljaju. U manjem broju slučajeva mogu se razviti ozbiljne komplikacije poput teške upale pluća, sepse i septičkog šoka, zatajenja organa pa čak i smrti.

U nastavku pročitajte stručno mišljenje naše doktorice Biserke Knezić Frković, MSc. spec. gin. dr. med., o tome kako koronavirus utječe na trudnoću. 

Trudnoća je fiziološko stanje koje predisponira ženu infekciji virusima. U trudnoći posebnu pozornost treba staviti na kliničku manifestaciju COVID-19 infekcije u trudnoći, način poroda, neonatalnog ishoda i rizika o vertikalnoj transmisiji COVID-19 infekcije s majke na dijete.

Zbog fizioloških promjena imunološkog i kardiopulmonalnog (kardiovaskularnog i dišnog) sustava u trudnoći, trudnice su sklonije razvoju težih oblika respiratornih infekcija. Interesantno je da je utjecaj COVID-19 infekcije na trudnice manje izražajan. Do sada objavljeni podaci o zaraženim trudnicama s ovim virusom u trećem tromjesečju govore o lakšim simptomima, većinom su se javljali samo povišena temperatura i kašalj. Niti jedna od trudnica nije imala težak oblik COVID-19 pneumonije niti umrla. Do sada objavljeni podaci kliničkih studija općenito govore u prilog da su kliničke manifestacije COVID-19 infekcije u trudnoći slične simptomima odraslih pacijenata koji nisu trudni, a razvili su COVID-19 pneumoniju. 

Trudnice i korona virus

Glavna bojazan je može li se virus COVID-19 prenijeti s majke na dijete? Prema objavljenoj studiji iz Kine kod niti jedne trudnice oboljele od COVID-19 infekcije u trećem tromjesečju nije zabilježena fetalna ili neonatalna smrt niti neonatalna asfiksija (gušenje), što ukazuje da nema vertikalnog prijenosa od zaražene majke tijekom trudnoće na dijete. Ujedno se čini da nema rizika od prijenosa putem dojenja. Sva dojenčad zaraženih rodilja nisu bila zaražena COVID-19 infekcijom te su bila izolirana tijekom najmanje 14 dana, bez direktnog dojenja, a majke su potaknute na izdajanje. Do sada sve trudnoće zaraženih rodilja COVID-19 pneumonijom završene su carskim rezom u trećem tromjesečju trudnoće prvenstveno zbog smanjenja širenja infekcije kapljičnim putem na medicinsko osoblje tijekom vaginalnog poroda.

Trenutno nema podataka o fetalnim i perinatalnim komplikacijama kao što su spontani pobačaj, kongenitalne anomalije, zastoj u rastu ploda te o spontanom prijevremenom porodu kada COVID-19 infekcija nastupi u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće. Svakako postoji potreba daljnjeg prikupljanja podataka iz cijelog svijeta kako bi bolje razumjeli tijek ove bolesti kroz cijelu trudnoću.

Poruka doktorice Mazalin svim trudnicama:

“Drage trudnice, znamo da ste vjerojatno u velikoj brizi i da vam nije lako, ipak trebate brinuti o sebi i bebi, a razdoblje panedemije u kojem se nalazimo je izuzetno teško.

Savjetujemo Vam da se svakako pridržavate mjera opreza preporučenih zbog COVID-19 pandemije: učestalo i temeljito perite ruke, ostanite doma te izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju bilo kakve simptome prehlade ili gripe, držite razmak kod bilo kakvih razgovora barem jedan metar, izbjegavajte okupljanja te nepotrebne odlaske van. 

Ako se pojave simptomi poput vrućice, kašlja ili otežanog disanja, odmah se javite liječniku opće prakse koji će Vas uputiti dalje prema potrebi. Zdravo se hranite, jačanje imuniteta sada je važnije nego ikada, puno odmarajte i slušajte svoje tijelo.  Ako trebate bilo kakav savjet, dostupni smo na [email protected]

Članak je pripremljen u suradnji s Poliklinikom Mazalin.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -