Dijete vam je tvrdoglavo? Ne brinite, to samo znači da će biti uspješno

Roditeljstvo je vjerojatno najvažnija i najodgovornija uloga u životu svake osobe koja ima djecu. No, s djecom ponekad nije lako. Koliko god roditeljima donose sreću, ponekad znaju biti toliko tvrdoglavi da vam „dižu kosu na glavi“. Iako ta njihova tvrdoglavost često izluđuje roditelje, djeci bi zapravo mogla biti od velike koristi.

Tvrdoglava djeca uspješnija i bolje zarađuju

Jedno longitudinalno istraživanje provedeno na uzorku od 700 djece pokazalo je da postoji velika povezanost između tvrdoglavosti u djetinjstvu i kasnijem uspjehu u životu.

Na početku istraživanja istraživači su ispitali karakteristike djece stare između 8 i 12 godina, poput akademske marljivosti, savjesnosti, ali i karakteristike poput sklonosti za inat i tvrdoglavnosti. 40 godina kasnije vratili su se vidjeti koliko su ta djeca uspješna.

Djeca koja su pokazala da vole kršiti pravila, koja su bila neposlušna, tvrdoglava i koja su se inatila svojim roditeljima, bila su akademski obrazovanija te uspješnija kasnije u životu, što uključuje i bolju plaću.

Iako autori nisu otkrili zašto točno postoji tolika povezanost između tvrdoglavosti u djetinjstvu i visoke zarade u odrasloj dobi, pretpostavili da su tvrdoglavija djeca upornija, što dovodi do boljih ocjena. Kasnije u životu bolji su u pregovorima i borbi za vlastite interese, što znači bolju plaću i poziciju u kompaniji.

Autori nisu isključili mogućnost da su ta djeca (sada odrasli ljudi) kasnije dolazila do uspjeha – plaće i promaknuća, nemoralnim i neetičkim načinima, poput primjerice preuzimanja zasluga za tuđi rad, budući da im njihova tvrdoglavost pomaže u ostvarenju vlastitih ciljeva. No, to je posve druga priča.

Svaki roditelj, naravno, želi da mu dijete bude uspješno u životu. Zato, kada vam sljedeći put dijete „digne kosu na glavi“ jer se inati i nikako ne želi pospremiti igračke za sobom ili pojesti povrće s tanjura, tješite se ovim istraživanjem.

Jednog će mu dana ta tvrdoglavost pomoći da bude uspješno i dobro zarađuje. I na kraju, da i vama priušti toliko željeni odmor na primjerice, Havajima. Samo ćete, nažalost, neko vrijeme morati pričekati na to.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -