Kako je prije točno 108 godina ukradena Mona Lisa

Da Vincijeva Mona Lisa jedna je od najpoznatijih slika na svijetu. Krađa ove slike 1911. stvorila je medijsku senzaciju. Sumnjivi su bili svi modernisti jer su smatrani neprijateljima tradicionalne umjetnosti, avangardni pjesnik i dramatičar Guillaume Apollinaire, pa čak i Pablo Picasso, a Mona Lisa je cijelo vrijeme bila u rukama talijanskog lopova Vincenza Peruggije.

Razlog zbog kojeg je Mona Lisa danas toliko poznata, osim činjenice da ju je naslikao genij i toga što je prekrasan primjer renesansne slike 16. stoljeća, jest da je na današnji dan prije 108 godina ukradena iz salona Carré u Louvreu.

Prije krađe, Mona Lisa nije bila poznata u razmjerima u kojima je danas, barem ne izvan umjetničkog svijeta. Iako je naslikana 1507., tek je sredinom 19. stoljeća, od strane francuskih intelektualaca, počela biti nazivanom remek-djelom renesansne umjetnosti.

Krađa je otkrivena sljedećeg dana, 22. kolovoza 1911., kada su čuvare, umjesto Mona Lise, dočekale četiri metalne kukice i prazno mjesto na zidu.

mona lisa

Dorothy i Tom Hoobler pisali su o ovoj pljački u svojoj knjizi Zločini Pariza. Tvrde da je od pljačke do trenutka kada je nestanak slike primjećen prošlo više od 20 sati. Razlog je tome bio projekt fotografiranja mnogih umjetničkih djela iz Louvrea – svaki je komad morao biti odnesen na krov, jer kamere tada nisu bile dovoljno razvijene kako bi fotografirale u tamnijim prostorima.

Povezano: Ova 3 filma nasmijat će vas, opustiti, ali i inspirirati

Nacionalni skandal

Francuski je tisak u ovom događaju prepoznao priliku da ukaže na nesposobnost osoblja koje je tada upravljalo Louvreom. Bilo je to doba u kojemu je dnevni tisak bio izrazito popularan, a vijest se o krađi – i slika Mona Lise – našla na naslovnicama diljem svijeta.

U Francuskoj je vladala briga da američki milijunaši kupuju Francusku ostavštinu, tvrdi Dorothy Hoobler. U jednom je trenutku čak i poznati američki bankar i ljubitelj umjetnosti J.P. Morgan osumnjičen za krađu.

Louvre je nakon tjedan dana ponovo otvorio svoja vrata posjetiteljima, među njima i Franzu Kafki, a svi su žurili vidjeti prazno mjesto koje je Parižanima postalo “stup srama”.

Kako je Vincenzo ukrao Mona Lisu?

Ispada da je njegov jednostavni plan bio poprilično učinkovit. Prema iskazu koji je dao u policijskom ispitivanju u Firenci nakon uhićenja, ušao je u muzej u ponedjeljak, 21. kolovoza oko sedam sati, kroz vrata na koja su ulazili ostali radnici Louvrea.

Nosio je jedan od bijelih ogrtača koje su obično nosili zaposlenici muzeja i nije se razlikovao od drugih radnika. Kad je salon Carré, u kojemu je bila izložena Mona Lisa, bio prazan, podigao je sliku s četiri željezne kukice i u obližnjem ju stubištu izvadio iz okvira. Izašao je na ista vrata na koja je i ušao u muzej, bez privlačenja ikakve pažnje.

Pretpostavka je da se nadao da će prodati sliku. Međutim, krađa je privukla veći interes nego što se itko mogao nadati, i Peruggia je vjerojatno mislio da se neće moći izvući, zbog čega je skrivao sliku u svom stanu u Parizu.

Vraćena nakon dvije godine

Nakon što je skrivao sliku dvije godine, Peruggia se s njom vratio u Italiju. Konačno je uhvaćen kad je kontaktirao Alfreda Gerija, vlasnika umjetničke galerije u Firenci i ponudio mu sliku.

Povezano: Što čitati? Pet knjiga po preporuci Ane Keglović Horvat

Nakon pronalaska, slika je bila kratko izložena u Italiji, a zatim je 1913. vraćena u Louvre. Iako je slika bila poznata i prije krađe, pompa koju je dobila iz novinskih naslovnica i velika policijska istraga pomogli su joj da postaje jedna od najpoznatijih na svijetu.

Foto: Pixabay, France Revisited

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -