Poduzetnice iz Osijeka skladne: ‘Motivacija nam je činjenica da volimo to što radimo’

Na našoj Konferenciji za poduzetnice koja se prošlog tjedna održala na istoku Hrvatske, u Osijeku, imali smo priliku na panel raspravi ugostiti uspješne poduzetnice iz glavnog grada Slavonije. Tema panela bila je Upravljanje poslovnim izazovima, a poduzetnice iz različitih branši podijelile su s nama priče o svom putu, izazovima, motivacijama i stereotipima s kojima se susreću. Osječka je poduzetnička scena dosta aktivna kada su u pitanju žene poduzetnice. Umrežavaju se kroz razna udruženja te organiziraju druženja. Stanje je neusporedivo bolje nego, primjerice, prije deset godina.

Žene su to različitih priča, iskustava i područja djelatnosti. Jasmina Rukavina osnivačica je i direktorica tvrtke Runa d.o.o. Njihova glavna djelatnost je pružanje računovodstvenih usluga, uz dodatno savjetovanje u poslovanju, kontroling i konzalting te izradu poslovnih planova. Stabilizacija posla i klijenata bio joj je, kako to obično s početnicima biva, pravi izazov. Zato je, kad je pokrenula posao, radila 0-24 jer svaki klijent bio joj je dobrodošao. Priželjkivala je porast klijenata i početak rasta.

poduzetnice na Konferenciji za poduzetnice u Osijeku

Morate znati u kojem smjeru želite ići

“I onda shvatite da rast ne znači nužno financije. Rast je mir, stabilnost, organizacija poduzeća, sve ono što vi želite. Sve je stvar organizacije poslovanja”, ističe Rukavina. Dodaje i da je najbitnija stvar u poduzetništvu predviđanje, pa je tako ona krenula predviđati i planirati u kojem smjeru želi ići.

Ulaskom u računovodstvo otkrila je i neke svoje mane. Primjerice, shvatila je da ima problem s koncentracijom, što se odrazilo i na posao. Zbog toga je pronašla drukčiji princip rada – kreativu.

“Najveći motivator je kad vidim da sam napravila nešto što dobro funkcionira. A druga satisfakcija je kad vidimo klijenta koji raste i razvija se uz nas. S njima prolazimo cijeli taj trnoviti put od početka. Kad vidim sve što sam stvorila i napravila, budem ponosna. I naravno tu je financijska stabilnost”, kaže Rukavina koja je uspjela pronaći svoj autentičan put.

Kozmetika je plemenita struka

Planiranje i pronalazak svog autentičnog puta bio je izazov i za Anamariju Čabaj. Anamarija je vlasnica kozmetičkog salona ESTERA. Svoju je karijeru započela u Zagrebu, ali se odlučila vratiti u Osijek i tu otvoriti svoj salon. Znala je da želi raditi sama. Iako, naravno, ima suradnike – marketing, čistačicu… Ipak, glavni dio posla radi sama s potpunim fokusom na klijenticu. Trenutni joj je posao bio san odmalena.

“Želja se traži unutar sebe, a ne u svojoj okolini. S vremenom sam samo sužavala svoje interese i specijalizirala se u onom što mi ide najbolje”.

Danas radi samo tretmane lica i trajnu šminku.

“Moja je struka jako plemenita. Neopisiv je osjećaj kad vas klijentica zagrli jer je finalni proizvod takav da ga nije mogla ni zamisliti”.

Kozmetičku struku, kaže, danas prati jako loš imidž. Puno je predrasuda i stereotipa o kozmetici i kozmetičkim salonima. Ipak, nije to zanimanje ‘mačji kašalj’. Zato joj je, objašnjava, najveći izazov razbijanje stereotipa.


Pročitajte više: Kako su Osijek i Split ove godine uspjeli upisati svu djecu u vrtiće


Predrasude postoje u svakoj branši

S predrasudama se susrela i Tanja Kučinić, vlasnica digitalne agencije GLOW EMPIRE. Core biznis joj je SEO odnosno optimizacija web stranica za tražilice. Klijenti, objašnjava, preko noći žele ‘biti prvi’ na tražilici. No to i nije baš tako jednostavno.

“Jedna od stigmi je u IT-ju lako i da se sve može preko noći, što uopće nije istina”, pojašnjava. Dodaje da je IT sektor u procvatu, ali to ne znači da je u njemu sve idealno.

poduzetnice na Konferenciji za poduzetnice u Osijeku

Kreativnost, zadovoljstvo klijenata, novac…

Sve tri poduzetnice imaju jednu stvar zajedničku: vole svoj posao. To im je motivacija koja ih pokreće svakog dana.

“Imam sreću da radim posao koji volim, da je zabavan i da upoznajem divne ljude. I naravno tu je i novac. Svi mi radimo da bi preživjeli, ali ako možete uživati u tom novcu, onda je to ekstra zadovoljstvo”, smatra Tanja Kučinić.

“Mene pokreću moje zadovoljne žene i zbog njih to radim, ali i zbog sebe jer to volim. Kad radite ono što volite, nastojite to raditi najbolje što možete. Kad tako radiš svoj posao, onda sve samo dolazi od sebe. Ja sam sretnica”, tvrdi Anamarija Čabaj.

Konferencija za poduzetnice suorganizirana je s gradom Osijekom, a partneri i sponzori konferencije su RBA, A1, UnicreditLeasing i AVIS.

Foto: Marijeta Dorić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -