Uspomena na kunu – tri ideje za sačuvati medu i ostale legende od zaborava

Jeste li već razmijenili sve kovnice i novčanice kune koje ste imali ili i dalje, poput nas, pronalazite ‘višak’ stare valute po džepovima jakni? Što li će tek biti kad dođe proljeće pa se laganije jakne izvuku iz naftalina? Ako ste se teška srca rastali od slavuja, mede, Jelačića i Radića (priznajemo, Marulića i Starčevića smo rijetko viđali), evo nekoliko ideja kako da se sačuva uspomena na kunu.

Medo kao privjesak

Kako piše na popularnoj stranici “Miris djetinjstva”, medo nije bio samo medo.

“Medo je bio sendvič u osnovnoj. Medo je bio snjeguljica. Medo je bio 3 pjesme u jukeboxu. Medo je bio kugla sladoleda. (…) Medo je bio 3 partije pikada. Medo je bio dobra investicija za fornette. Ukratko, medo je bio sve. Medo je na kraju postao 0.66 eura”.

Objavili su to uz fotografiju neprežaljenog mede na – privjesku za ključeve. Mnogi su baš ovako odlučili sačuvati medu, pa slobodno “ukradite” ovu ideju i imajte medu uvijek sa sobom. U mislima, srcu i džepu.

Instagram will load in the frontend.

Pročitajte više: Koje vas obaveze još očekuju u 2023. vezano uz prelazak na euro


Medo oko vrata

Ako su vam pak medo ili slavuj toliko prirasli srcu da ih jednostavno uvijek morate imati blizu srca, najbolje da ih nosite na lančiću, oko vrata. Mlada kreativka Antonija Belovi pretvorila je kovanice u nakit i oduševila Instagram.

“Kuna više nije naša valuta, ali to ne znači da je se moramo odreći. Odlučili smo pretvoriti dio hrvatske povijesti i kulture u predivan nakit koji možete ponosno nositi na bilo koji outfit”, napisala je Antonija na Instagramu.

Za sada su u stalnoj ponudi slavuj i mrki medo, a ovisno o potražnji ponuda će se proširiti. Po narudžbi možete dobit i duhan, tunu i kukuruz, ovisno o zalihama.

Instagram will load in the frontend.

Pročitajte više: Računovotkinja: “Ove stvari poduzetnici moraju znati o konverziji u euro”


Mažuranić na zidu

Art za po doma uvijek ima otkačene ideje. Projekt je kojeg potpisuju brat i sestra, Marija Adrić Soldo i Marin Adrić. Marija je akademska slikarica, a kad je naslikala portrete poznatih hrvatskih književnica i književnika, Marin je pomislio da bi ih bilo dobro imati ih na majici. Tako su odlučili stvoriti brend Art za po doma na kojem možete naći brdo fora majica i postera s hrvatskim velikankama i velikanima.

Instagram will load in the frontend.

Da bi se sačuvala uspomena na kunu izbacili su i seriju ilustracija “Bile jednom jedne kune”. Ovaj niz koloriranih crteža Marije Adrić Soldo naslanja se na dizajn hrvatskih papirnatih novčanica, rad slikara i grafičara, Miroslava Šuteja te profesora Vilka Žiljka. Kocept Marijinih ilustracija čine portret velikana, broj koji označava vrijednost novca te boju koju je određena novčanica nosila.

Na Art za po doma dostupne su majice i posteri s likovima i prigodnim citatom junaka hrvatske kune. Možete kupiti Gundulića, Mažuranića ili Marulića.

Instagram will load in the frontend.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -