Koje vas obaveze još očekuju u 2023. vezano uz prelazak na euro?

Hrvatska kuna i službeno je otišla u ropotarnicu povijesti. Od prvog dana 2023. godine službena valuta u Hrvatskoj je euro. No, mnogima mučan proces prelaska s jedne valute na drugu nije stao ni tim sudbonosnim prvim danom 2023. godine. Kako se ništa ne događa preko noći, pa tako ni prelazak na euro, neke obveze još su uvijek na snazi. Evo koje vas obveze još očekuju u pogledu uvođenja eura.

Nastavak dvojnog iskazivanja cijena do kraja 2023.

Dvojno iskazivanje odnosno istovremeno iskazivanje cijena i u hrvatskoj kuni i euru je obveza koja je u Hrvatskoj započela još 5. rujna 2022. i ta će obveza trajati sve do kraja tekuće 2023. godine, piše euro.hr.

Radi informiranja potrošača do 1. siječnja 2023. cijena koja se naplaćivala u kunama morala je biti preračunata i istaknuta i u euru. A sada, od dana uvođenja eura pa do završetka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja (31. prosinca 2023.) cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i istaknuta i u kuni.

Drugim riječima, svi računi koji se izdaju od 1. siječnja 2023. iskazuju se u euru, no dolje mora biti istaknuta i protuvrijednost u kunama. U euru su, dakle, iskazane i sve stavke na računu, a samo se ukupan iznos informativno iskazuje i u kunama uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje utvrđenih u Zakonu o uvođenju eura.


Pročitajte više: Christine Lagarde čestitala Hrvatskoj ulazak u eurozonu


Razdoblje dvojnog optjecaja do 14. siječnja u ponoć

Od 1. siječnja 2023. započinje razdoblje dvojnog optjecaja, koje će trajati 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Tijekom razdoblja dvojnog optjecaja građani će dio kunskoga gotovog novca moći zamijeniti u eure kupujući u trgovinama. U prva dva tjedna od dana uvođenja eura građani će u trgovinama moći plaćati i u kunama i u eurima, dok će trgovine u tim transakcijama trebati po mogućnosti uzvraćati isključivo eure, piše euro.hr.

Ipak, primijenit će se određena ograničenja da bi se spriječila mogućnost da građani prekomjerno opterete trgovine kunskim gotovim novcem. Primjerice, u tom prijelaznom razdoblju trgovine će u jednoj transakciji s kupcem moći primiti najviše 50 komada kovanog novca kuna. Ako primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u kunama. To bi se, primjerice, odnosilo na trgovine u ruralnim i slabije naseljenim mjestima, čiji je pristup bankama ograničen.


Pročitajte više: Računovotkinja: “Ove stvari poduzetnici moraju znati o konverziji u euro”


Prelazak na euro: iznimke

Postoje i određene iznimke u Zakonu o uvođenju eura, pa tako tijekom razdoblja dvojnog optjecaja automati za igre na sreću, automati za zabavne igre te samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga mogu koristiti gotov novac kune ili gotov novac eura.

Poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Fine primarni su kanal za zamjenu gotovog novca kuna u eure. Broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica. Međutim, treba napomenuti da će građani kunsku gotovinu moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune.

Nakon što istekne prvih 12 mjeseci od uvođenja eura (od siječnja 2024.) te banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. prestanu pružati uslugu zamjene valute, novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od 3 godine od dana uvođenja eura.

Građanima se preporučuje da u prvim danima 2023. u transakcijama što je više moguće koriste debitne kartice.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -