Ustavni sud unazadio ravnopravnost žena u politici

Ustavni sud Republike Hrvatske napravio je korak unazad po pitanju ravnopravnosti žena u politici. Naime, odlukom navedenog suda de facto su ukinute obavezne kvote od minimalno 40% oba spola na stranačkim listama. Same kvote nisu ukinute, ali su ukinute sankcije za nepoštivanje tih kvota. No, da krenemo ispočetka.

Demokratska stranka žena protiv žena?

Ranije ove godine Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor uvedena je praksa da svaka lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika oba spola nije valjana.

Ustavni sud je 24.09.2015. godine ukinuo sankcije koje su bile navedene za nepoštivanje navedene prakse. Sud nije ukinuo kvote. Svaka lista mora imati najmanje 40 posto žena. Ali, budući da nema sankcija, teško da će se kvote ispunjavati. Ionako žena u politici praktički nema, a ovaj potez samo podupire dosadašnju praksu.

Ono što je, mogli bismo reći, najgore je činjenica da je prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama prije navedenog Zakona s Ustavom pokrenula Demokratska stranka žena.

Vjerojatno niste ni znali da u Hrvatskoj postoji takva stranka. Tako bi uopće i znao s obzirom na broj stranaka koji postoji u Hrvatskoj. Teško je to sve popratiti. Možda biste pomislili da Demokratska stranka žena, budući da im riječ „žena“ stoji u nazivu stranke, zapravo promiče i bori se za prava žena u Lijepoj našoj, ali mediji nisu obraćali pažnju na njih. Naravno, ne možemo suditi cijelu stranku samo po prijedlogu Ustavnom sudu na temelju kojeg su se ukinule sankcije za podzastupljenost na listama. No, novinarka i kolumnistica Slavenka Drakulić dala je zanimljiv (ne nužno i točan) opis ove stranke.

„Ime DSŽ je tako, nažalost, ispalo puka dosjetka. Ono sugerira da je njihovo članstvo uglavnom žensko – no, koga to zanima ako ta činjenica ni na koji način ne određuje njihov program? Upravo obrnuto, DSŽ se ne želi izdvojiti kao ženska stranka koja je za žene. Previše bi to bilo odiozno u društvu snažno prožetom patrijarhalnim, katoličkim i nacionalističkim vrijednostima. One se samo žele drukčije zvati.“

Što znači ukidanje sankcija?

S Demokratskom strankom žena po strani, poanta je da je Ustavni sud ukinuo sankcije za podzastupljenost žena na listama. Novinarka Ana Brakus za Libera.org dala je nekoliko zanimljivih objašnjenja ovog poteza. Prvo što navodi je da je Ustavni sud pronašao način da „ukine kvote“ bez da ih zapravo ukine. Da ih je ukinuo, kaže Brakus, onda bi „de facto srušio i niz odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova“.

No, Ustavni sud je proglasio neustavnom odredbu o nevaljalosti lista tako da se pozvao na taj Zakon, odnosno Zakon o ravnopravnosti spolova, s obrazloženjem da su u ZRS-u već osigurane financijske sankcije ako se ne poštuje zakonom određene kvote.

Ustavni sud je svoju odluku obrazložio i na temelju nekih deklaracija Vijeća Europe o izboru sudaca na temelju njihove stručnosti i profesionalnosti. No, problem je što se na parlamentarnim izborima zastupnike bira na temelju njihovih političkih stavova, a ne na temelju njihove stručnosti. Ipak, zastupnike biraju birači koji sigurno nisu kompetentni ocjenjivati stručnost zastupnika (barem ne većina).

Čak i da uzmemo kao činjenicu da se kod nas Zakoni provode, odnosno primjenjuju u praksi, i da će stranke koje ne poštuju kvote biti kažnjene, događat će se, objašnjava Brakus, dvije stvari. Prva je ta da će veće stranke koje raspolažu i s više novca zapravo bez problema platiti sankcije za nepoštivanje kvota, a druga da će manje stranke morati zadovoljiti kvotu ili platiti kazne koje si možda i ne mogu priuštiti.

‘Ustavni sud je konačno potvrdio ono što je Ante Kovačević izjavljivao u Hrvatskom saboru, a to je da se žene u Hrvatskoj ne bi trebale baviti politikom. Ovu razinu licemjerja da se ostavi ustavna kvota koja je trebala osigurati ravnomjernu zastupljenost spolova na listama za Sabor, a da se pri tome ukida jedina učinkovita sankcija, koju preporučuje i Vijeće Europe i Europska komisija, a koja savršeno funkcionira u nekim europskim državama kao što je Belgija, toliku razinu licemjerja mislim da od Ustavnog suda nisam očekivao’, prokomentirao je ovu odluku Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, piše tportal.

Novinarka Maja Gergorić kaže kako su Demokratska stranka žena i Ustavni sud napravili „povijesnu odluku protiv ostvarivanja rodne ravnopravnosti“.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da su žene u politici u Hrvatskoj nedovoljno zastupljene, a ovakva odluka nije nimalo pomogla da se to promijeni.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više