Vedrana Miholić na TEDxUniversityofZagreb održala inspirativan govor kako zadržati mlade u Hrvatskoj

Može li Hrvatska postati nova Silicijska dolina i zašto bi programeri trebali ostati raditi u Hrvatskoj? Na ta i mnoga druga pitanja studentima je pokušala odgovoriti stručnjakinja Vedrana Miholić na predavanju TEDxUniversityofZagreb.

Vedrana Miholić osnovala je neprofitnu organizaciju Programerko, Code Club Croatia, a radi u IT kompaniji CROZ. Uz to, poznata je po svojim aktivnostima vezanim uz računalno opismenjavanje djece. U svom je predavanju studente pokušala pripremiti za karijeru koja ih očekuje. A zasigurno je dotaknula mnoge od njih.

Potrebno je stalno učiti i nadograđivati svoje znanje

Današnje generacije, za razliku od starijih su rođene s tehnologijom, koriste svakodnevno mobitele, gadgete, mnoge aplikacije… No, to ne znači i da znaju sve o tome. Premda su odlični potrošači jer konzumiraju te usluge, to nije dovoljno.

Ne možete doprinositi nečemu većem i rješavati probleme, ukoliko ne razumijete kako tehnologija funkcionira, ukoliko ne znate je li vaša ideja izvediva. I zato trebate biti sposobni računalno razmišljati, govori Vedrana.

Premda smo imali toliko prilika da promijenimo formalno obrazovanje, propustili smo što Vedranu istovremeno i ljuti i rastužuje. No, ipak ističe kako je danas najmanje važno gdje smo se rodili i kako smo odrastali – iako roditelji imaju veliku ulogu u tome jer nam daju puno ljubavi, razumijevanja i podrške, a sve što programerima treba nalazi se u njihovoj glavi i snazi volje.

I zato je potrebno stalno učiti i nadograđivati svoje znanje, ulagati u svoje vještine kao što su rješavanje problema, kreativno razmišljanje i cjeloživotno učenje. Za učenje o tehnologiji nikada nije prekasno. Uzmite online tečajeve ili tražite pomoć od prijatelja, savjetuje Vedrana.

Znanost o podacima, njen omiljeni koncept, pomaže nam izraditi velike sustave koji su sposobni učiti i to iz svojih pogrešaka ili odluka.

Kao primjer navela je prikupljanje podataka o svakom tko boluje od raka u svijetu i izgradnji sustava koji može odlučiti koja terapija je najbolja za određenog pacijenta. I to je ono što mijenja svijet, a u stvarnosti zaista postoje takvi sustavi.

Djeci treba pružati samopouzdanje

No, kako bi se izradili dobri sustavi, potrebno je uložiti puno vremena u to, ali i edukacije. Na primjer, u fintech tvrtkama investitori daju novac svakome tko razvija financijsku uslugu, programer mora poznavati i bankarske i financijske sustave. A o tome trebamo razmišljati i učiti djecu od malena i pružati im samopouzdanje kako bi jednog dana bili u mogućnosti razumjeti sve i odabrati što žele.

Kad se te stvari shvate i  isprave, svatko će pronaći svoju ravnotežu između privatnog i poslovnog života, ali i smislen posao. I tad je moguće i u Hrvatskoj programirati, jer živimo u prekrasnoj zemlji u koju možemo privući ljude iz drugih zemalja. No, bez mladih se ta radna mjesta ne mogu otvoriti i ne mogu se osnivati uspješne tvrtke, zaključila je Vedrana i zato je pozvala studente da ostanu u Hrvatskoj.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više