Locodels, tzv. Uber za dostavu paketa, dostavljačicama omogućuje honorarnu zaradu

Hrvatska se može pohvaliti brojnim  poduzetnicima koji su na naše tržište donijeli nešto dotad neviđeno na našim prostorima, ali se ujedno i savršeno prilagodili svjetskim trendovima. Jedan od njih je i Stevica Kuharski, suosnivač tvrtke Locodels, koja se bavi gradskom dostavom manjih paketa od vrata do vrata.

Locodels (Local Courier Delivery Service) baziran je na ekonomiji dijeljenja, a riječ je o aplikaciji koja funkcionira vrlo slično kao i svima dobro poznati Uber. Povezuje dostavljače i klijente, odnosno one koji žele poslati paket i one koji ga trebaju primiti, a posebnost je to što se sve odvija unutar svega nekoliko sati.

Ono što je Uber za prijevoz ljudi, Locodels je za dostavu paketa

Ideju za ovakav projekt Stevica Kuharski dobio je tijekom svog putovanja Sjedinjenim Američkim Državama.

„U Americi sam imao priliku vidjeti kako funkcionira Uber, u vrijeme kada još nije bio dostupan u Hrvatskoj, a kako sam imao i relevantno iskustvo u razvoju softvera za logistiku, shvatio sam da je vrijeme da spojim svoje znanje programiranja i ekonomiju dijeljenja. Kada sam se vratio u Hrvatsku, s radom u Zagrebu prestala je velika dostavna tvrtka City Exprress pa sam odlučio pokušati popuniti prazno mjesto na tržištu“, objašnjava Stevica koji iza sebe ima bogato poduzetničko iskustvo diljem Hrvatske i Bugarske.

Programiranjem je nastala aplikacija Locodels koja povezuje naručitelje prijevoza i slobodne resurse na tržištu. Osim što nudi manju cijenu dostave od svojih konkurenata i veću učinkovitost, posebna je i po tome što gotovo bilo tko može postati dostavljač i tako si osigurati dodatni prihod.

Manje tvrke imaju potrebu za rjeđom, ali učinkovitom dostavom

Sve su to prepoznall i današnji klijenti, uglavnom manje tvrtke koje nemaju potrebe za dostavom velikog broja paketa, ali im je ipak važno da dostava bude kvalitetno i brzo odrađena.

„Dio naših kupaca nalazi se u segmentu prodavača potrošačke elektronike, a dio su obrtnici i manje tvrtke koji svoje proizvode putem nas dostavljaju svojim kupcima. Tvrtke s aktivnim internetskim trgovinama najviše koriste naše usluge organizacije dostave i svojim kupcima omogućuju posjedovanje kupljene robe u roku od svega tri sata. Pored usluge organizacije gradske dostave, organiziramo i dostavu po cijeloj Hrvatskoj u roku od 48 sati“, govori nam Stevica Kuharski.

Kupci pomoću web-aplikacije upisuju naloge za prijevoz koji nakon aktivacije postaju dostupni registriranim dostavljačima. Oni dostavljači kojima odgovara relacija i iznos dostave, preuzimaju dostavu na sebe i odrađuju je. Prosjek vremena dostave od trenutka narudžbe je manje od tri sata, bez obzira o kojem se dobu dana  radi. Za dostave koje su označene kao hitne prijevoz je odrađen u manje od 90 minuta.

Dostavljači su ključni za brzu dostavu

U tom uspješnom lancu dostavljači igraju veliku ulogu, ali zato dobivaju i većinu novca od dostave paketa. Štoviše, njihovih je čak 70% cijene dostave paketa. Gotovo bilo tko može postati dostavljač jer čak nije nužno ni posjedovanje vozačke dozvole s obzirom da se dostava može odraditi i biciklom, pa čak i korištenjem javnog prijevoza.

Kako je klijentima vrlo važno da poslani paket stigne u ruke onih kojima je namijenjen, svaki prijavljeni potencijalni dostavljač prolazi temeljitu provjeru. Prođu li intervju, u sučelju aplikacije moraju ostaviti sve osobne podatke, uključujući i skeniranu osobnu iskaznicu kako bi potencijalni klijenti mogli vidjeti koga angažiraju i koga krajnji primatelji paketa mogu očekivati na svojim vratima. Da bi se zadržali samo oni najbolji, nakon prve dostave paketa provode se detaljne evaluacije dostavljača.

Uz sve ove mjere sigurnosti nema potrebe za sumnjom u to da ćemo primiti željeni paket, a pomaže i to što se putem aplikacije može pratiti gdje se nalazi određeni paket u svakom pojedinom trenutku. Štoviše, Stevica Kuharski tvrdi da je Locodels dostava daleko sigurniji način dostave od one klasične, a uz to ne postoji ni manipulacija robom u skladištu jer se jednostavno radi o prijevozu od točke A do točke B.

Takav princip rada zainteresirao je mnoge pa svakodnevno raste broj prijavljenih dostavljača.

„Najveći broj njih već se bavi prijevozom, bilo da se radi o prijevozu ljudi ili paketa. Radi se o registriranim taksi prijevoznicima, Uber vozačima ili malim prijevozničkim tvrtkama. Sustav je posebno prilagođen prijevozničkim tvrtkama koje nas još i koriste za upravljanje svojim prijevozima. No također je u rad uključen i velik broj studenata, a svakodnevno raste i broj vozačica. Od trenutnih 140 odobrenih dostavljča, njih 14 su žene, a nadamo se da će ta brojka još više rasti“, zaključuje Stevica.

Frizerka i majka Jelena Grund odnedavno dostavlja pakete diljem Zagreba

Jedna od tih žena je i Jelena Grund, frizerka i majka dvoje djece koja je u ovom honorarnom poslu pronašla idealnu dopunu svom stalnom poslu.

„Još otkako sam položila vozački ispit, fascinirana sam automobilima i vožnjom. To je za mene savršen način opuštanja , a u Locodelsu sam pronašla idealan spoj vožnje i dodatne zarade u ono vrijeme koje mi odgovara. Sasvim sam slučajno pričala s prijateljem o ovoj aplikaciji i u šali ga pitala misli li da bih i ja mogla dostavljati pakete. Ohrabrio me i tako sam krenula u ovu avanturu“, govori nam Jelena.

Locodels1

Tek je nedavno započela s dostavom paketa, no za sada je vrlo zadovoljna. Ipak, priznaje da su je pomalo iznenadili začuđujuči pogledi klijenata i primatelja paketa kada bi vidjeli da je riječ o ženi.

„Srećom, nisam imala negativnih iskustva pa sam sve to shvatila kroz smijeh i šalu, no voljela bih kada bi bila sasvim normalna pojava u društvu da i žene rade kao dostavljačice. Ne razumijem čemu dijeljenje na muške i ženske ako i jedni i drugi mogu savršeno odraditi ovaj posao“, ističe Jelena.

Ono što smatra najvećom prednošću ovog honorarnog posla, ali i samog koncepta Locodelsa jest to što je posao u potpunosti prilagođen njoj. Drugim riječima, dostave preuzima onda kada može i kada se nalazi u blizini lokacija s kojih je potrebno preuzeti dostavu, odnosno kada ne radi u salonu. Sve to uspješno kombinira i s majčinstvom i svojim drugim obavezama, a ostaje joj ponešto vremena i za nju samu.  Locodels ne utječe na njezin stalni posao, a donosi joj zadovoljstvo.

Fleksibilno radno vrijeme ključno je za uspjeh ovakvih ideja, a Locodels mi upravo to pruža. Svakome dobro dođe koja kuna sa strane, a kada se to spoji s mojom spomenutom ljubavlju prema vožnji, uspjeh je zajamčen. Sve je stvar dobre organizacije. Veselim se budućim izazovima koje će sa sobom donijeti ovaj posao, a  u tome imam i podršku svojih najbližih“, govori Jelena koja se nada i većem broju žena dostavljačica.

Širenje na strana tržišta sljedeća je etapa razvoja Locodelsa

Uz želju za povećanjem broja žena dostavljačica, cijeli tim Locoladsa ima velike planove za budućnost. Već su proširili svoje poslovanje na područje Ljubljane susjedne nam Slovenije i u Saudijskoj Arabiji, a u idućih nekoliko godina namjeravaju pokriti cijelo tržište Europske unije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Osim toga, u planu je i trajnije zapošljavanje teško zapošljivih skupina osoba, što je u Hrvatskoj prijekopotrebna i hvale vrijedna ideja. Uz ovakav pristup, konkurentnu cijenu i efikasnost, ne sumnjamo da će ovom inovoativnom timu i to poći za rukom.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više