Otvorene prijave za projekt koji jača ženski poduzetnički potencijal u Europi

Žensko poduzetništvo područje je čiji je razvoj u porastu širom svijeta te je na visokom mjestu u agendi politike Europske unije u pogledu poboljšanja konkurentnosti europskog gospodarstva i premošćivanja razlika između muškaraca i žena u poduzetništvu. Kreativnost žena i poduzetnički potencijal nedovoljno su iskorišteni izvor gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta i zato ga je potrebno dodatno poticati.

Identifikacija poduzetnica s potencijalom

Prilikom osnivanja i vođenja poslovanja, žene se suočavaju s više poteškoća nego muškarci, uglavnom u pristupu financiranju, edukacijama, umrežavanju i usklađivanju poslovanja i obitelji. Žene poduzetnice trebaju biti upoznate i ohrabrene da koriste programe potpore poslovanju i mogućnosti financiranja te trebaju dobiti odgovarajuću podršku koja će im povećati šanse za uspjeh.

U skladu s tim nastojanjima nastao je WE GROW projekt koji ima nekoliko glavnih ciljeva. WE GROW želi identificirati i mapirati ciljnu skupinu visoko inovativnih poduzetnica te podići svijest među ciljnom skupinom Instrumenta za malo i srednje poduzetništvo u okviru programa Obzor 2020 (SME Instrument).

On također želi pružiti ženama poduzetnicama informacije, savjete, obuku i podučavanje kako bi se bolje pripremile i uspješno sudjelovanje u Instrumentu za mala i srednja poduzeća te promicati usluge EEN-a (Enterprise Europe Network) ciljnoj skupini poduzetnica. Kao posljednji cilj tu je i razmjena dobrih praksi i naučenih lekcija u vezi s pripremom prijedloga za Instrument MSP-a među širom zajednicom poduzetnika i EEN partnera.

Inovacije i globalni utjecaj

Potpuno iskorištavanje potencijala Instrumenta za malo i srednje poduzetništvo u svrhu jačanja ženskog poduzetništva značajno doprinosi postizanju strateških ciljeva od velike važnosti i prioriteta, u odnosu na europski poduzetnički rast, ekonomski uspjeh, i blagostanje svih građana.

U tom smislu, projekt WE GROW bavi se sveobuhvatnim ciljevima, kao što je premošćivanje poduzetničkog rodnog jaza, čime žene poduzetnice postaju aktivniji sudionici u naporima za vraćanje uspjeha europskih malih i srednjih poduzeća na ekonomsku razinu prije ekonomske krize.

Ovaj projekt nije namijenjen početnicima u poslovanju već tvrtkama koje su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu žena poduzetnica i koje su rastuća i visoko inovativna poduzeća koja imaju ambiciju i kapacitet za razvoj proizvoda i usluga s visokim europskim i/ili globalnim utjecajem.

Tvrtke također trebaju imati suvremeno, dinamično, izvozno orijentirano poslovanje, koristiti suvremenu tehnologiju u svom poslovanju, biti vlasnici patenata, prikazati sposobnost inovativnog korištenja postojećih tehnologija, metodologija i poslovnih procesa u stvaranju novih proizvoda usluga i procesa te imati želju ili prethodno iskustvo u prijavi na SME Instrument program.

Što je potrebno za uspješnu prijavu?

Ukratko, potrebna je inovacija s potencijalom za stvaranje potpuno novih tržišta ili revolucioniranje postojećih, jasna ambicija za rast na međunarodnoj razini, dokazano znanje o vašem ciljnom tržištu i uvjerljiv poslovni plan. Evaluatori će razmotriti aspekte vašeg prijedloga koji uključuju tehnologiju, poznavanje tržišta, plan komercijalizacije i financijski kut. Svaki od evaluatora će razmotriti 3 kriterija – utjecaj, izvrsnost i provedbu.

Utjecaj – važno je pokazati da će vaš projekt generirati prihode i stvarati nova radna mjesta. Objasnite tržišne uvjete i evoluciju natjecanja te navedite konkretne i realne brojke o veličini tržišta, tržišnom udjelu i prodajnoj cijeni. Pokažite najmanje 3 godine projekcije obujma prodaje, prometa i broja radnih mjesta te ne zaboravite opisati svoj plan komercijalizacije. Zaštita intelektualnog vlasništva također je vrlo važna i mora se objasniti. Ključni aspekt kojeg treba zapamtiti je da morate pokazati da vaš projekt ima europsku ili međunarodnu dimenziju. Ako je cilj samo na nacionalnom tržištu, on neće biti podržan od strane Instrumenta za mala i srednja poduzeća.

projekt we grow

Izvrsnost – morate uvjeriti procjenitelje da je vaša inovacija izvrsna te da vaš proizvod, proces ili usluga imaju potencijal promijeniti dinamiku tržišta i eventualno riješiti društveni izazov. Pokažite dodanu vrijednost svoje ideje i objasnite zašto je ona održiva i bolja od postojećih rješenja. Iako je važno opisati mogućnosti, morate pokazati da razumijete i rizike.

Provedba – morate uvjeriti ocjenjivače da to možete učiniti. Ne zaboravite da ćete, osim opisa tehničke kompetencije, također trebati pružiti informacije o komercijalnoj kompetenciji. Evaluatori će procijeniti vjerodostojnost vašeg tima i vašeg radnog plana. Pobrinite se da jasno opišete kako ćete organizirati svoj tim i, ako namjeravate koristiti vanjske partnere kako biste donijeli kompetencije koje nemate u svojoj tvrtki, objasnite što će učiniti i što će donijeti. Također, važno je i planiranje, odnosno vaš projekt trebao bi se uklopiti u realni vremenski okvir.

Forma je važna

Privlačan naslov i sažetak dva su vrlo važna elementa jer ostavljaju prvi dojam na evaluatore. Preporučuje se koristiti nove predloške pripremljene za Fazu 1 i Fazu 2 koji također uključuju smjernice o traženim informacijama, formatu i broju stranica. Imate 10 stranica za prezentiranje plana za Fazu 1 i 30 stranica za Fazu 2 – koristite ih sve! Imajte na umu da je forma važna, odvojite vrijeme za pregled i poliranje jezika, a savjetuje se i da svoj prijedlog napišete na engleskom jeziku.

U pripremi prijedloga od vas se traži da odaberete pridružene ključne riječi s unaprijed definiranog popisa. Od najveće je važnosti da odaberete najveći broj relevantnih ključnih riječi koje odgovaraju vašem prijedlogu s najviše tri ključne riječi i tri pod-ključne riječi. Odabirom najprikladnijih ključnih riječi osiguravate da se vaš prijedlog pripiše stručnjacima za ocjenjivanje koji imaju najrelevantnije tematsko znanje kako bi ga adekvatno procijenili.

Pripremite savršenu 10-minutnu prezentaciju nakon koje slijedi 20 minuta pitanja i odgovora. Prije prijave ne zaboravite provjeriti hoćete li biti u mogućnosti putovati u Bruxelles na datume koji odgovaraju datumu završetka prijave:

–           tjedan intervjua za prvi krajnji datum: 11. – 15. veljače 2019. godine;

–           tjedan intervjua za drugi datum završetka: 13. – 17. svibnja 2019. godine;

–           tjedan intervjua za treći datum: 8.-12. srpnja 2019. godine;

–           tjedan intervjua za četvrti datum završetka: 11-15 studenog 2019.

Poduzetnice koje se prijave za sudjelovanje u projektu, a čiji projekti nisu prihvatljivi za financiranje iz ovog programa, dobiti će savjet i podršku prilikom prijave na druge za njih prihvatljive programe. Za besplatnu tehničku pomoć pri aplikaciji na navedeni program javite se na [email protected] i pridružite se SME Instrument zajednici!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -