Yoomloo-prva mreža za brandove i potrošače dolazi iz Hrvatske

Financijska stručnjakinja Marijana Mešić veći dio dosadašnje karijere provela je u korporacijama (Strabag, Kika, Kaufland, Geofizika), da bi prije dvije godine osnovala vlastitu tvrtku za savjetovanje u optimizaciji troškova. Prije nekoliko mjeseci pokrenula je Yoomloo, internetsku mrežu koja povezuje potrošače i brendove.

Bili ste na visokim pozicijama u korporativnom svijetu. Zašto ste ga napustili?

yoomlooVelike korporacije oduvijek su bile moj veliki izazov. Odlučivala sam o ogromnim svotama novca, radnim mjestima i upravljala svim financijsko-administrativnim područjima. Međutim, u jednom trenutku ideje koje želite provesti i izazove kojima se želite odazvati više ne možete provesti u okrilju velikih korporacija. Ako tražite putove kojima se rjeđe putuje ili staze koje nisu utabane, onda je jedini način da to pokušate ostvariti sami. I današnje velike korporacije krenule su na sličan način, pronalazeći nova rješenja i nove putove.

Kakav je bio Vaš prijelaz iz korporativnih u poduzetničke vode? Što možete savjetovati onima koji razmišljaju o tom koraku?

Logičan. Uvijek sam puno radila i tu nije bilo novosti. Istina je da se treba suočiti sa svim rizicima koji prate poduzetništvo, ali bez rizika nema ni razvoja.

Ne postoji univerzalni savjet koji se može primijeniti na sve ili na većinu. Splet je to više faktora i velike vjere u ono što se radi. Sigurno je da treba imati hrabrosti i energije nositi se sa svakom novom situacijom jer ima dana koje završavaju zaključkom da je sve otišlo krivo. I onda se sutra probudite s novim poletom i novim rješenjima. Stihove pjesme “Čovjek koji misli da može” objesila sam na zid svog ureda i s njima sam krenula u poduzetništvo. Mislim da se u njima nalazi većina sastojaka potrebnih za takvu odluku.

Kako je nastao Yoomloo? Tko je sve uključen u taj projekt?

Yoomloo se kao ideja razvijao više godina. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg bavljenja behavioralnim marketingom kolege koji je idejni začetnik i partner u projektu, ali i praćenja rezultata svjetskih istraživanja na području društvenih mreža, ponašanja i navika potrošača te mjerenja različitih učinaka oglašavanja na rezultate prodaje. Prvi koncept Yoomloo mreže ugledao je svjetlo dana na komadu papira, na kojem je razrađena cijela ideja i prve funkcionalnosti.  Yoomloo je partnerski projekt spomenutog kolege, koji za sada želi ostati anoniman, i mene. Osim nas u projekt su uključeni programeri, administratori sustava, community manager, poslovni asistent i još neke tvrtke koje pružaju vanjske usluge.

Na koji način Yoomloo funkcionira i kome je namijenjen?

Yoomloo je prva društvena mreža za potrošače i namijenjena je svim korisnicima i brendovima koji žele uspostaviti interaktivnu i mjerljivu komunikaciju u online domeni. Yoomloo je mjesto na kojem potrošači odlučuju hoće li, koliko i kada komunicirati s određenim brendom. Yoomloo se sastoji od četiri osnovne komponente: Promocije, Cool or Not, Moj izlog i Top član.

Promocije su komponenta mreže na kojoj brendovi objavljuju vlastite promocije i putem kratkih, adiktivnih igara kreiranih na principima behavioralnog marketinga komuniciraju s korisnicima. Korisnici sami odlučuju hoće li i u kojim promocijama sudjelovati. Sudjelujući u promocijama, oni se natječu i najuspješniji osvajaju nagrade brendova. Putem promocija brendovi mogu komunicirati sve vrste promidžbenih poruka, korisnicima podijeliti popuste i pogodnosti, ili pokrenuti kratku online anketu i zatražiti mišljenje korisnika. Brendovi dobivaju planirani doseg i potpuno mjerljiv marketing u online domeni, ali i mogućnost mjerenja utjecaja mehanizama Yoomloo promocije na prodaju. Komponenta Cool or Not mjesto je na kojem je korisnicima omogućeno traženje preporuka i izražavanje  mišljenja o brendovima, proizvodima i uslugama, ali i njihovo ocjenjivanje. U komponenti Top član najaktivniji korisnici svaki mjesec osvajaju mjesečne nagrade jer je Yoomloo mreža koja nagrađuje aktivnost svojih korisnika. I za kraj, Moj izlog je komponenta mreže koju ćete u njezinu punom opsegu imati priliku vidjeti ovog petka, 15. studenog.

Yoomloo mogu koristiti svi punoljetni registrirani korisnici potpuno besplatno.

Koje su bile reakcije prvih korisnika?

Članak o prvim korisničkim iskustvima objavit ćemo uskoro na našem blogu na adresi www.hrvatska.yoomloo.com te našim Facebook, Twitter i Google+ stranicama, stoga preporučujem da o neposrednim iskustvima korisnika saznate iz prve ruke.

Koji su rezultati dosadašnjeg (testnog) rada, izraženi u broju registriranih korisnika te broju tvrtki zainteresiranih za promociju svojih brendova?

Yoomloo je 15. listopada ove godine podizanjem verzije koju sada možete pratiti na www.yoomloo.com izašao iz testne faze razvoja. U razdoblju od 1. srpnja do 4. listopada ove godine, kada je završena testna faza, podržalo nas je više od dvije tisuće registriranih korisnika i više od 60 tvrtki. Promocije nekih od tih tvrtki možete vidjeti na Yoomloou. Želim posebno napomenuti da je riječ o tvrtkama čiji je vizionarski pristup pomogao u razvoju Yoomlooa. Oni kojima bih se posebno željela zahvaliti svakako su Podravka, PBZ Card, Daikin, Phillips, Tokić, Multipower, Anamaria kava, Dental Centar b2, ali i svi oni koji imaju ili su u testnoj fazi imali objavljene promocije na Yoomloo mreži. Posebno smo zahvalni svim našim korisnicima koji su strpljivo, uporno i vjerno testirali sve funkcionalnosti, prijavljivali bugove i pomogli nam svojim primjedbama u nastojanju da im omogućimo kvalitetno korisničko iskustvo.

Rast novoregistriranih korisnika od 15. listopada premašuje naša očekivanja, što nam je još jedna potvrda da idemo u dobrom smjeru.

Koje funkcionalnosti još namjeravate uvesti?

U petak 15. studenog puštamo u funkciju zadnju komponentu Yoomloo mreže, koja predstavlja završetak prve faze razvoja mreže i, vjerujemo, veliku radost našim korisnicima. Riječ je o komponenti Moj izlog, na kojem od petka korisnike Yoomloo mreže očekuje njihov vlastiti Newsfeed, mogućnost objave statusa, praćenja ostalih korisnika, slanja poruka u inoboxe, ali i Cool or Not Cool ‒ mogućnost da izraze pozitivno, ali i negativno mišljenje o svakom statusu i komentaru. Posebno napominjemo kako Yoomloo Newsfeed neće biti opterećen nikakvim reklamama niti promidžbenim porukama.

Implementacijom i stabilizacijom ove zadnje značajke prve faze počinjemo raditi na razvoju humanitarne komponente Yoomloo mreže. Od dana nastanka ovog projekta cilj nam je povezati snagu društvene mreže s humanitarnim aspektom, koji će biti potpuno drugačiji od svega što ste do sada imali priliku vidjeti.

Kolika je ukupna vrijednost uloženog u projekt? Jeste li projekt sami financirali ili imate ulagače? 

Vezano uz financijske komponente projekta, tu za sada ne izlazimo ni sa kakvim podacima.

Na koje ste tržište usmjereni, odakle dolaze korisnici Yoomlooa?

Yoomloo je projekt koji je od prvog dana rađen s globalnom konotacijom i planom izlaska na strana tržišta. Kao što smo više puta napominjali, želja nam je da ostane trag kako je prva društvena mreža za potrošače na svijetu krenula iz Hrvatske. Budući da je za povezivanje potrošača i brendova ključno da jedni drugima budu u dosegu i da se online povezanost može realizirati i u offline domeni, Yoomloo će biti plasiran na inozemna tržišta prema jezičnom i regionalnom principu. Po tom principu i sami korisnici mreže Yoomloo pristupat  će prema državi u kojoj borave.

Koja inozemna tržišta za početak imate u vidu?

Krenuli smo prema Njemačkoj, Indiji, Saudijskoj Arabiji, Hong Kongu i Australiji, a prije par dana stigao je i upit iz Nizozemske.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...