Mali vodič – kako kupiti pametni telefon?

Osim izgleda, boje i dizajna, na što sve treba obratiti pozornost prilikom kupovine pametnog telefona? Pripremili smo vodič za one među vama koje će se po prvi put upustiti u kupovinu uređaja koji će im, sigurne smo, prilično promijeniti živote.

Kako i zašto ćete koristiti pametni telefon?

Prije no što krenete u kupovinu, zapitajte se – trebate li doista pametni telefon? Iako su zabavni i korisni uređaji s puno prednosti i mogućnosti, višestruko su skuplji od klasičnih mobitela, a često ćete upravo zbog nekih od tih mogućnosti trošiti više mjesečno nego što to sad činite.

Služi li vam mobitel gotovo isključivo za pozive i slanje SMS-ova, vjerojatno ćete se još neko vrijeme sasvim dobro snaći i bez pametnog telefona. No, ako vam je važno imati stalan pristup e-pošti i servisima u računalnom oblaku, ako trebate uređaj koji može poslužiti za telefoniranje, slušanje glazbe, gledanje videa, za navigaciju, fotografiranje, snimanje i još štošta drugo, vrijeme je za modernizaciju.

Iduće pitanje koje si trebate postaviti je: ‘Koliko sam spremna potrošiti (i u kojem roku)?’ Već smo spomenuli da je riječ o skupim uređajima. Cijene variraju i nije ih uvijek jednostavno usporediti. Nabavljate li ih mimo telekom operatora, na domaćem tržištu većinu ćete naći u rasponu od tisuću do šest tisuća kuna.

Kod operatora ćete ih dobiti jeftinije (top modele i za četvrtinu cijene, otprilike), ali će vas u pravilu vezati dvogodišnjim ugovorom za sebe, što je također trošak na koji trebate računati.

Birate li ujedno i operatora, pazite na to koliko podatkovnog prometa uključuje u mjesečnu pretplatu. Naravno, potrebe se razlikuju od osobe do osobe, no gigabajt prometa trebao bi biti dovoljan za osnovne privatne i poslovne zadaće (svakodnevno korištenje e-maila, društvenih mreža i slično), ako baš ne pretjerujete.

Koji operativni sustav odabrati?

Idući korak je odluka koji ćete operativni sustav koristiti. Možete birati između njih četiri: Android, Blackberry, iOS i Windows Phone. Sve imaju svoje prednosti i mane, pa krenimo redom.

Googleov operativni sustav Android trenutno je najrasprostranjeniji na svijetu, što znači da je u ponudi veliki broj uređaja raznih proizvođača, među kojima prednjači Samsung.

Preporučamo ga ako u velikoj mjeri koristite druge Googleove usluge, poput Gmaila, Drivea, Mapsa i slično jer ćete im moći vrlo lako pristupati i koristiti ih. Googleov dućan online Play nudi više od milijun raznovrsnih aplikacija za pametne telefone, u dobroj mjeri besplatnih. Uz to, puno toga možete sami podesiti na samom mobitelu.

Imajte u vidu kako ne postoji jedan jedinstveni Android, kao što je to slučaj s Windowsima na računalima. Brojni ga proizvođači mijenjaju i prilagođavaju svojim potrebama i mogućnostima, pa tako izgledom i funkcionalnostima variraju od uređaja do uređaja. Oprezno s jeftinijim uređajima – rad im se može značajno usporiti ako ih prenakrcate aplikacijama i pohranjenim podacima.

Blackberry, ne tako davno sinonim za poslovni mobitel, nije se kao takav uspio nametnuti i na tržištu pametnih telefona. Nudi mali broj uređaja, malo pratećih aplikacija, a nije posve izvjesno ni kakva budućnost čeka njegovog proizvođača. Dobar jedino ako ste ga dosad koristile i baš ne želite od njega odustati.

Appleov iOS jedan je od najmoćnijih i najjednostavnijih operativni sustava na tržištu. App Store također nudi milijun raznovrsnih aplikacija, u prosjeku stabilnijih i pouzdanijih od onih na Playu (Apple, naime, ima stroža mjerila do Googlea) i servisa. Uređaji koje pogoni u pravilu imaju manje fizičkih dugmadi – praktično svo upravljanje odvija se tipkanjem po zaslonu. Mane? Vezan je uz Appleove uređaje, koji su skuplji od konkurencije, i ne dozvoljava vam da ga prilagođavate svojim potrebama.

Windows Phone je trenutno u usponu. U Windows Storeu ima gotovo deset puta manje aplikacija nego Playu ili App Storeu, no njihov broj raste. Najveća prednost mu je iznimno dobra povezanost s Microsoftovim proizvodima i uslugama, pa ga je lako uskladiti s uredskim alatima koje vjerojatno svakodnevno koristite.

Sučelje mu je značajno drukčije od ostalih, pa će trebati neko vrijeme da se naviknete na žive pločice i druge điđe-miđe. Dostupan je na razmjerno malom broju uređaja, među kojima prednjače Nokijini iz serije Lumija.

Koje su specifikacije važne?

Na što trebate obratiti pažnju u specifikacijama? Pa, što je veća količina prostora za pohranu podataka i privremene memorije (RAM-a) na raspolaganju, to bolje. Također, pogledajte je li memorija proširiva (obično pomoću kartice mikroSD) i za koliko. Vrijedi isto – što više, to bolje.

Ostali podaci vam neće puno toga reći sami za sebe.

Što se zaslona tiče, oni tipa AMOLED diče se boljim kontrastom, življim bojama, a troše i manje energije ako sučelje koje koristite ima puno crnih elemenata. LCD su bolji za korištenje na otvorenom prostoru, pod izravnim sunčevim svjetlom te imaju realističnije boje. Može biti koristan podatak o rezoluciji i gustoći točaka po prostornoj jedinici (opet, što veća, to bolja). Prvo se izražava u pikselima, drugo u točkama po inču (px, dpi).

Kamere često reklamiraju brojem megapiksela, ali ne mora značiti da će ona s više automatski izbacivati i kvalitetnije fotografije. Za to je zadužen dobar spoj hardvera i softvera u samoj kameri, što se ne može očitati iz pukog broja megapiksela.

Slično je i s procesorima. Načelno, što im je viši radni takt (izražava se u gigahercima, GHz), to bi trebali biti brži. Što više jezgri imaju, to bi trebali biti moćniji. No, puno toga ovisi o tome jesu li softver i ostali hardver optimiziran kako bi se iz procesora izvukao maksimum. Tako da izvedba u praksi može varirati.

Isto vrijedi i za bateriju, čiji se kapacitet izražava u miliampersatima (mAh). Načelno, što je veći, to je baterija izdržljivija. Ali, trajanje će ovisiti o tome koliko aplikacija vrtite istovremeno, imate li uključen podatkovni promet ili ne, koliki je zaslon uređaja, koliko brz procesor koristi…

Svakako isprobajte

Ima tu još sitnica na koje valja obratiti pažnju – primjerice, dolazi li s jamstvom, gdje ga se može servisirati, podržava li NFC (bežični prijenos podataka koji se sve češće koristi za mobilno plaćanje), ima li stilus (olovčicu pomoću koje možete ručno nešto skicirati i voditi bilješke), podržava li jednu ili dvije kartice SIM (s potonjim možete dva mobitela zamijeniti jednim)…

Svakako isprobajte uređaj prije kupovine. Možete to učiniti u dućanima operatora ili zamoliti prijatelje koji ih već imaju. Pritom obratite pažnju na to kako leži u ruci i na uhu, kako je tipkati po njemu, kakva je kvaliteta zvuka tijekom poziva i reprodukcije…

Nemojte smetnuti s uma ni veličinu – pametni telefoni mogu biti značajno krupniji od klasičnih mobitela, pa razmislite hoće li vam stati u torbicu.

Foto: Dreamstime/Toxawww

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više