Znate li koje sve zakone mora zadovoljiti vaš webshop?

U današnjem informacijskom društvu internet za mnoge poduzetnike predstavlja nezaobilaznu platformu putem koje mogu ponuditi svoje proizvode velikom broju korisnika. Razvoj elektroničkih komunikacija, dostupnost elektroničkog načina plaćanja te mogućnost obavljanja kupnje iz udobnosti svoga doma imalo je za posljedicu strelovit razvoj internet trgovine.

Zakoni koji reguliraju webshopove

Danas gotovo i da nema trgovca koji ne koristi neki od oblika internet trgovine. Stoga u nastavku donosimo prikaz najvažnijih odredbi koje reguliraju djelatnost internet trgovine i web shopa te pojedine specifičnosti u vezi internet trgovine na malo.

Zakon o trgovini

Temeljni propis kojim je u Republici Hrvatskoj regulirana trgovina, pa tako i internet trgovina jest Zakon o trgovini. Zakonom o trgovini definirana je djelatnost trgovine kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini, na domaćem ili inozemnom tržištu, te usluge posredovanja u trgovini s inozemstvom, kao posebni oblik trgovine, a u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka. Djelatnost trgovine može obavljati pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.

Zakon o trgovini razlikuje prodaju na veliko i prodaju na malo. Ovisno o tome kojom vrste prodaje se odlučite baviti morat ćete ispuniti različite pretpostavke. Budući da je velika većina internet trgovina i web shopova usmjerena na krajnje korisnike, odnosno potrošače, ovaj članak bavi se odredbama koje se odnose na trgovinu na malo.

Koje djelatnosti morate registrirati za webshop?

Osnovna pretpostavka za pokretanje djelatnosti internet trgovine/web shopa za trgovinu na malo je da prilikom osnivanja društva u registraciji navedete djelatnosti:

  • trgovine i
  • usluge informacijskog društva.

Ukoliko već imate osnovano društvo, ali koje nije registrirano za obavljanje navedenih djelatnosti, uvijek možete izvršiti promjenu te dodati željene djelatnosti. Važno je samo da prije početka obavljanja djelatnosti izvršite promjenu djelatnosti u sudskom registru.

Pravilnici vezani za trgovinu na malo koji uređuju online trgovinu

Trgovina na malo definirana je kao kupnja robe radi daljnje prodaje potrošačima za osobnu uporabu ili uporabu u kućanstvu, kao i profesionalnim korisnicima ako za tu prodaju nije potrebno ispunjavanje dodatnih minimalnih tehničkih uvjeta propisanih posebnim propisima.

Pretpostavke za obavljanje trgovine na malo putem interneta uređuju dva pravilnika:

  • Pravilnik o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo i
  • Pravilnik o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica.

Ovisno o tome da li putem internet trgovine želite prodavati robu ili samo usluge propisane su različite obveze.

Trebate li imati skladište i koje uvjete ono mora zadovoljiti?

Internetski trgovac ne mora imati skladište ukoliko namjerava nuditi samo usluge, a ne i robu. Uslugom se smatra i drop shipping, odnosno kada se naručeni proizvod bez skladištenja dostavlja izravno od dobavljača/proizvođača kupcima. U tom slučaju ne morate podnijeti niti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta.

Internetski trgovac mora imati skladište ukoliko trguje robom na malo. Tada ste dužni osigurati skladište te podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta za obavljanje djelatnosti trgovine na malo. Navedeni zahtjev podnosi se u nadležnom Uredu za poslove gospodarstva državne uprave u županiji odnosno Gradu Zagrebu. Način podnošenja zahtjeva ovisi o svakoj županiji, pa je tako npr. Grad Zagreb omogućio podnošenje zahtjeva i elektroničkim putem.

Isto tako, morate udovoljiti svim drugim uvjetima iz članka 12. i 13. Zakona o trgovini. Za trgovinu na malo površina skladišta ne smije biti manja od 6 m², osim prodajne površine kioska u kojem se ne priprema hrana, a ista ne smije biti manja od 3,5 m². Pritom valja napomenuti kako je moguće da inspekcija izvrši provjeru da li doista ispunjavate sve uvjete propisane Pravilnikom.

Autorica: odvjetnica Dijana Kladar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -