Zašto neke kozmetičke kuće tretiraju žene kao djecu?

Šminka je sastavni dio života velikog broja žena, posebno onih u poslovnom svijetu gdje se, prema nepisanim pravilima, podrazumijeva da žena uvijek izgleda dotjerano od glave do pete. No, čini se da šminka još uvijek nije prilagođena svim stvarnim ženama.

Osim luksuznih kozmetičkih brendova, nije velik broj onih brendova koji shvaćaju potrebe stvarne žene današnjice. Prošećete li bilo kojom drogerijom, primijetit ćete da je velik broj preparativnih i dekorativnih proizvoda veselih i toplih boja, uz gotovo neizostavne ornamente poput cvijeća, leptira, srca, šljokica i slično.

Šljokičasti kozmetički brendovi

Veliku pažnju javnosti izazvala je prošle godine Kickstarter kampanja brenda Glamour Dolls, koji je svoje kozmetičke proizvode namijenio odraslim ženama, ne djevojčicama, no proizvode su karakterizirali nazivi poput „Mačji poljupci“, ambalaže su bile oslikane jednorozima, uz dodatak kaleidoskopa i šljokica.

Kako prenosi NYmag, kampanja je trebala prikupiti 30 tisuća dolara za lansiranje kozmetičke linije, a već je u svega tri dana sakupljeno bilo preko 90 tisuća dolara. Do kraja kampanje čak je šest tisuća ljudi dalo ukupno 370 tisuća dolara za pokretanje ove šljokičaste linije kozmetike. Dakako, brojne od njih bile su žene.

No, oni nisu jedini koji su svojoj kozmetici pristupili na taj način. L’Oreal je nedavno izdao liniju pod nazivom „Ljepotica i zvijer“ prateći tako novi film u kinima, M.A.C. je na tržište donio liniju Pepeljuga, a bitno je napomenuti da oni nisu namijenjeni tinejdžerkama nego odraslim ženama na koje se pokušava marketinški utjecati.

Čežnja za danima djetinjstva

Ipak, čini se da su sve ove kompanije itekako istražile tržište jer im prodaja odlično ide. Iako kozmetika s likovima iz bajki, pastelnim bojama i jednorozima nije nešto što bi se trebao vezati uz ozbiljne žene koje iza sebe već imaju određeno iskustvo, prodaja ipak ide po planu. Zato nam ostaje zapitati se zašto žene uopće kupuju takvu kozmetiku.

Čini mi se da je odgovor u čežnji za djetinjstvom. Primjerice, meni je moje djetinjstvo bilo vjerojatno najbolji period života. Najveći „problem“ bila mi je povremena četvorka u školi. Uživala sam kada smo prijateljice i ja uz tinejdžerske časopise otkrivale prve savjete o kozmetici, isprobavale sjajila koja su se redovito poklanjala u njima… Kada pak smo krenule u veći grad u srednju školu i otkrile drogerije u kojima je izbor kozmetike bio najveći koji smo ikada vidjele, našoj sreći nije bilo kraja. Pogled nam je, naravno, zastao na svim onim ružičastim, ljubičastim i crvenim preparatima koji su nas uvijek oduševljavali.

U tom periodu našeg života to je bilo normalno jer smo bile tinejdžerke. Međutim, brojne kozmetičke kuće i dalje tretiraju žene kao te iste tinejdžerke, a uspomene koje pak određeni miris ili proizvod budi u nama, vjerojatno će nas natjerati da posegnemo za određenim proizvodom pa makar mi imale gotovo trideset godina, a proizvod leptiriće i šljokice na ambalaži. Jer, priznali mi to ili ne, dani djetinjstva bili su mnogo jednostavniji i bezbrižniji nego oni današnji.

Javnost podijeljena

Dakako, nemaju sve kozmetičke kuće takav pristup, posebno ne one s luksuznim proizvodima, no takve imaju i manje tržište jer si ih ne može priuštiti svaka žena. Većina onih proizvoda pristupačnih cijena, posebno pristupačnih za hrvatsko tržište, ipak još uvijek krase pastelni tonovi, leptirići i sve one dječji ukrasi koji tu ne bi trebali biti. Dovoljna je jedna šetnja jednim od dva najpoznatija drogerijska lanca na našim prostorima da se uvjerite u to.

Kao i kod mnogih drugih stvari, kod ove su žene također podijeljene što se lako može iščitati na komentarima ispod članaka na kojim se ovakva kozmetika predstavlja, ali i na brojnim profilima na Instagramu na koje sam nailazila u posljednjih nekoliko mjeseci.

Dok jedne žene govore kako ovakav marketinški pristup kozmetici dodatno žene degradira na nivo djetinjastih i bespomoćnih bića kojima je kozmetika jedina zanimacija, dok bi trebao raditi upravo suprotno, a to je osnaživati ih u svakodnevnom životu, druge staju u obranu ovakvih kozmetičkih linija. Naime, smatraju kako kozmetika treba biti zabavna u našoj ionako sivoj svakodnevici i da je barem to jedno od područja života u kojem bi ozbiljnost trebala ostati po strani.

Kakvo je vaše mišljenje?

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...