Industrije s najviše žena ih imaju najmanje na vrhu

Često imamo priliku čitati o tome kako u određenim industrijama postoji manjak zaposlenih žena ili kako ih nema dovoljno na vodećim pozicijama. To su nam i pokazala razna nacionalna istraživanja ili istraživanja provedena od strane nekih neprofitnih i nezavisnih organizacija. No, takva istraživanja često pokazuju podatke iz samo jedne zemlje ili skupine kompanija. Kakva je situacija s tim podacima na svjetskoj razini?

Zastupljenost žena u različitim industrijama prema LinkedIn podacima

LinkedIn, kao globalna mreža za sklapanje poslovnih kontakata, u idealnoj je poziciji da provede takvo istraživanje – što je i napravila. Ljudi koji imaju profil na LinkedInu pružaju uvid u svoje radno mjesto, tj. na kojoj poziciji i u kojoj kompaniji rade. Ova je poslovna mreža odlučila prikupiti podatke na globalnoj razini i istražiti kakva je zastupljenost žena u određenim industrijama.

Osim što su mjerili koliko je ukupno žena u kojoj industriji zaposleno, mjerili su i njihov postotak na vodećim pozicijama, ali i postotak žena koje rade kao programske inženjerke.

Iako metodologija istraživanja ima svojih mana, rezultati istraživanja mogu poslužiti ljudima na vodećim pozicijama ili kreatorima politika u određenoj industriji da smanje postojeći jaz u postotku žena zaposlenih u industriji i na vodećim pozicijama. Budući da LinkedIn nema ponuđenu opciju navođenja spola na profilima korisnika, podatke su analizirali na temelju osobnih imena korisnika.

Zastupljenost žena na vodećim pozicijama po grupacijama industrija

Najveći postotak ukupno zaposlenih žena možemo naći u industrijama zdravstvene zaštite (59,8%), vladinim, neprofitnim i obrazovnim industrijama (52,7%) te u industrijama profesionalnih usluga (47,1%). Najmanje zaposlenih žena imaju naftne i energetske industrije (26,7%) te zračne, auto moto i transportne industrije (26,8%).

No brojne industrije, bez obzira na to koliko je žena ukupno zaposleno, imaju veliku razliku između postotka ukupno zaposlenih žena i postotka žena na vodećim pozicijama.

Upravo industrija zdravstvene zaštite, u kojoj je zaposleno najviše žena, ima najveći jaz. Od ukupno 59,8% zaposlenih žena, samo se 45,2% nalazi na vodećim pozicijama, što čini razliku od 14,6%.

Maloprodajna i potrošačka industrija imaju 47% ukupno zaposlenih žena, dok samo 32,4% čine žene na vodećim pozicijama. U ovom slučaju ta razlika iznosi također 14,6%.

Financijska i osiguravateljska industrija imaju izuzetno mali postotak žena na vodećim pozicijama – njih 28,7% (od ukupno 42,9).

Najmanji jaz imaju vladine, neprofitne i obrazovne industrije (6,4%), koje imaju 46,3% žena zaposlenih na vodećim pozicijama.

Zastupljenost_žena_na_vodećim_pozicijama_1

Zastupljenost žena na vodećim pozicijama u tehnološkoj industriji

Kada se govori o nedovoljnoj zastupljenosti žena, tehnološka industrija se uvijek uzima kao primjer. Kao što je i bilo za očekivati, ovo istraživanje je otkrilo porazne podatke. Nijedna grana tehnološke industrije nema više od 50% zaposlenih žena, s tim da najveći postotak ima grana e-učenja (47,5%) i grana informacijskih usluga (44%) – jedine koje imaju više od 40% ukupno zaposlenih žena.

Kada govorimo o ženama na vodećim pozicijama, LinkedIn je istraživanjem otkrio da je najveća razlika između ukupno zaposlenih žena i onih na vodećim pozicijama, upravo u granama koji imaju najviše zaposlenih žena. Tako taj jaz u grani e-učenja iznosi 13,3%, a u grani informacijskih usluga 13,5%. Iza njih ne zaostaje ni grana interneta, kod koje razlika iznosi 11,7%.

Zastupljenost_žena_na_vodećim_pozicijama_2

Zastupljenost žena na vodećim pozicijama u financijskoj industriji

Financijska i osiguravateljska industrija su industrije koje u svojim grama imaju najveću razliku u postotku ukupno zaposlenih žena i žena na vodećim pozicijama. Tako je, primjerice, u grani osiguranja od svih zaposlenih, gotovo polovica žena – 48,4%, od čijeg je ukupnog broja samo 31,1% na vodećim pozicijama.

Osim osiguranja, jaz od 16% (i više) imaju grane računovodstva, nekretnina te rizičnog kapitala, s time da kod računovodstva ta razlika iznosi gotovo 20%.

Zastupljenost_žena_na_vodećim_pozicijama_3

Foto: LinkedIn, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više