Zatrpani život – znamo li uskladiti posao i zabavu?

Većina žena unatoč tome što rade puno radno vrijeme, kao i njihovi supruzi, nakon ‘redovnog’ posla, dolaze kući i prihvaćaju se ‘kućnog’ posla koji obuhvaća sve od kuhanja, spremanja, nabavke pa do brige za djecu.

Moglo bi se pomisliti da će nam sva silna moderna tehnologija koju imamo na dohvat ruke olakšati život, no ona ga je zapravo dodatno zakomplicirala. Stoga je logično postaviti pitanje – znamo li uskladiti posao i zabavu?

Zatrpani život – znamo li uskladiti posao i zabavu?

Slično je pitanje postavila i američka novinarka Brigid Schulte, majka dvoje djece školskog uzrasta i uspješna novinarka Washington Posta. Svoje je iskustvo ‘zatrpanog života’ i putovanje prema ravnoteži između privatnog i poslovnog opisala u knjizi ‘Overwhelmed – work, love and play when no-one has the time’.

Ono što je Brigid Schulte primijetila na vlastitoj koži, a poslije otkrila i kako je to boljka većine žena na Zapadu, je činjenica da žene žele sve. I biti uspješne u svojim karijerama, ali i zadržati kontrolu nad majčinskim dijelom svog života.

Iako sve više muškaraca uskače i pomaže u kući i brizi oko djece, žene i dalje imaju osjećaj kako nisu uspješne ako nemaju savršen dom, savršenu obitelj i savršenu karijeru.

Međutim, da li je takav ideal, uopće ostvariv?

Koliko nam treba zabave?

Istraživanje koje je provela osiguravajuća kuća Direct Line otkrilo je kako bi nam za sretan život, dnevno trebalo točno sedam sati slobodnog vremena. Za usporedbu, mi ga otprilike imamo četiri.

Ono što je iznenađujuće je da smo savršenu ravnotežu između privatnog i poslovnog ostvarili još tamo 1995. godine. Od tad je zbog razvoja interneta, mobilnih tehnologija, sve duljeg radnog vremena i zahtjeva posla, uravnotežen život postao neostvariv.

Tako umjesto da provodimo vrijeme s obitelji ili prijateljima, mi provjeravamo što se događa na društvenim mrežama ili koje e-mail poruke su nam stigle dok smo se vozili s posla kući.

Brigid Schulte u svojoj knjizi navodi kako je glavni krivac za to ideal ‘savršenog radnika’ koji je u potpunosti fokusiran na posao i gotovo da nema privatnog života.

Ali, sve više tvrtki otkriva da se njihovi zaposlenici moraju moći i zabavljati tijekom dana kako bi bili inovativni, kreativni i spremni za nove izazove na poslu.

zatrpani_život_1
Foto: Google

Zašto je važno igrati se u životu?

Rich Sheridan, predsjednik softverske tvrtke Menlo pojasnio Brigid Schulte kako su shvatili važnost igranja i slobodnog vremena kod svojih zaposlenika.

‘Ako imate dovoljno vremena za svoj život, postajete sretniji. I kad se ujutro vratite na posao, biti ćete kreativniji, maštovitiji i sretniji što ste na poslu’, pojašnjava Sheridan.

Čak su i velike tvrtke poput Googlea i Facebooka shvatile kako je bitno da njihovi zaposlenici imaju vremena za igru. Osim što njihovi programeri na raspolaganju imaju cijele sobe za igranje, Google svojim zaposlenicima daje ‘20 posto vremena’, odnosno omogućava im da jedan dan u tjednu iskoriste kako bi se bavili onime što njih ispunjava.

Zaposlenici tako postaju produktivniji, zadovoljniji, ali i lakše uspostavljaju ravnotežu između privatnog i poslovnog.

Zašto imamo zatrpani život?

Brigid Schulte u svojoj knjizi ističe kako je glavni razlog zašto imamo ‘zatrpani život’ – jer želimo izgledati važniji no što jesmo.

Naime, ljudi su se u jednom trenutku počeli natjecati tko će imati popunjeniji životni raspored ne bi li tako ostavili dojam da je naš život ispunjen i važan.

‘Međutim, čak i kad ‘ne rade ništa’ žene imaju zatrpani um u kojem cijelo vrijeme usklađuju svoj raspored s rasporedom supruga, djece, potrebama kuće, posla, zadacima koji ih čekaju i stotinama drugih stvari.

U filmu ‘Ne znam kako joj uspjeva’, Sarah Jessica Parker leži u krevetu nakon cijelog dana trčanja na poslu i brige za obitelji i umjesto da se odmara i spava, stvara nove popise onoga što još treba napraviti.

Na kraju su i Brigid Schulte i lik koji tumači Sarah Jessica Parker zaključile isto – da ne mogu sve same niti mogu biti na raspolaganju svima 24 sata dnevno.

zatrpani_život_2
Foto: YouTube Screenshot Ne znam kako joj to uspijeva

Posao može čekati, vaš život – ne

Koliko god nas moderna tehnologija dovodila u napast da uvijek budemo svima dostupni, a očekivanja društva da imamo savršene obitelji, u jednom trenutku moramo zaustaviti tu kobnu spiralu i biti trunčicu sebični te misliti na sebe.

Da li je zaista nužno provjeravati e-mail poruke i kad nismo na poslu ili biti dostupan šefu i u ‘gluho doba noći’? Je li posao bitniji od prvih koraka našeg djeteta ili njihovih sportskih dostignuća?

Zatrpan život možda ostavlja dojam važnosti, no, kako je i sama Brigid Schulte zaključila, ne donosi ispunjen život i sreću. Stoga je njena poruka da promijenite barem jednu stvar u životu veoma važna. To može biti mala stvar poput toga da vaš suprug ubuduće iznosi smeće ili posprema krevet ujutro. Ili nešto veliko, da brigu o djeci prepustite ‘baka servisu’ ili dadiljama te da to ‘slobodno vrijeme’ posvetite sebi, barem jedan dan u tjednu.

Imate li i vi zatrpan život ili imate dobar savjet kako ga ‘raščistiti?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više